středa 20. května 2015

Recenze - Elita

Elita

Název: Elita

Autor: Kiera Cass

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2015

Vazba: Vázaná

Počet stran: 279

Série: Selekce

Díl: 2.





Anotace

Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey.
America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí.

***

Stát se krásnou princeznou je nesplněný sen všech malých holčiček i dospělých. Kdo z nás aspoň jednou nezatoužil po krásných šatech, skvostných bálech a nespočet princů? Sen ale nadále zůstává snem, avšak aspoň na chvíli máme možnost okusit prostředí dětských přání prostřednictvím knihy Elita.

Šest dívek stále zůstávají na zámku a bojují o srdce prince a přízeň krále a královny. Ani America nezahálí a snaží se ve hře uspět. Nemá to ovšem tak jednoduché jako ostatní. City, které chová k Maxonovi, jsou upřímné, ale příliš nové, zatímco k Asponovi ji to táhne už delší dobu. Nechce se vzdát ani jednoho, ale oba dva mít nemůže. America si bude muset hodně brzo vybrat jednoho z mužů a její volba změní nejeden život.

Maxon netušil, že je Aspen v paláci, nicméně věděl, že existuje někdo, na koho se pokouším zapomenout, a laskavě mi nechával čas, abych se dala dohromady.


Je to již po druhé, co se vydáváme do světa princezen, který není tak růžový jak se zdá. V paláci si sice žijí všichni jako v bavlně, ale mimo něj se vyhrocuje situace. Zatímco systém kast, který je autorem skvěle promyšlený do všech detailů, je na spadnutí, America se mění k nepoznání. V prvním díle jsme ji znaly jako hodnou holku z chudé rodiny, která ani při plném žaludku nezapomínala, odkud je. V pokračování se s prominutím chová jako namyšlená fiflenka, kterou nezajímá nic jiného než její zmatené city.

Téměř celý příběh je věnovaný milostnému trojúhelníku America-Maxon-Aspen, který řeší stále dokola jednu jedinou věc. Stará láska z dětství versus nová láska k princi. Do půlky knihy bych to snesla, ale když máte necelých tři sta stran číst o tom, jak si holka neumí vybrat, omrzí vás to. Občasný vpád rebelů do životů královské rodiny je příjemným zpestřením, ale nedostačujícím.

Čas. O ten jsem se v posledních dnech žádala několikrát. Doufala jsem, že pokud ho budu mít dostatek, všechno se nějakým zázrakem vyřeší.


Knize ale nemůžu upřít její čtivost, i přes klišé téma. Stránky ubíhají téměř samy a než se nadějete, jste na poslední straně. Co mě potěšilo, byly nové informace o chování ve vyšších vrstvách. Kdyby mě teď vybrali jako princeznu, myslím, že bych byla připravená jít vládnout. A určitě by ze mě byla skvělá královna.

Závěrem mě ale kniha zklamala. Čekala jsem famózní ukončení, místo toho jsem nedostala nic, jen to stejné jinak řečeno. Je neuvěřitelné, jakou má spisovatelka slovní zásobu a kolikrát dokázala přeformulovat jednu myšlenku. První díl se mi zalíbil originálním nápadem, který druhý díl postrádá. Pro mě to byla jen další yougadulstská romantika, která mi nemá moc co nabídnout. Ale musím uznat, že obálku má Elita úžasnou.


5/10

12 komentářů:

  1. Je škoda, že sa hlavná postava takto zmenila, v tomto prípade je to o to horšie. Citové výlevy to fakt nie je pre mňa, v prijateľnej miere sa to dá zniesť, ale ako vidím, tu je toho vyše hlavy.
    Pekná recenzia ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Je pravda, že tento díl není tak skvělý jako Selekce, ale pořád je to pěkná kniha. Taky mě štval ten milostný trojúhelník - stejně pořád fandím Maxonovi!
    Mně přišel ten konec - dobře těch poslední cca. 50 stránek - jako nejlepší část z knihy. Dokonce jsem ho i obrečela, což se moc často nestává :)
    Ale krásná recenze!!

    OdpovědětVymazat
  3. Na Selekci jsem četla poměrně pochvalné recenze a má docela vysoká hodnocení, s Elitou je to horší. Nemám ráda milostné trojúhelníky, to je vždycky největší bod zlomu, jeden z důvodů, proč váhám, jestli po knize sáhnout nebo ne. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Celou sérii bych si moc chtěla přečíst, super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dokonalost! :) Na Elitu si vážně brousím zuby! Strašně se na ní těším a pevně doufám, že ji budu mít co nejdříve ve své sbírce! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na Elitu máme naprosto odlišný názor, ale je pravda že i mě pár kapitol America neskutečně štvala.:D

    OdpovědětVymazat
  7. Taky mě vytáčel ten trojúhelník. Ale přiznejme si to - i Maxon se tady občas chová jako pablb, a to byl v prvním díle takový miláček!

    OdpovědětVymazat
  8. Přemýšlím, že si tu sérii konečně přečtu, ale nějak mě to netáhne :D Asi jsem divná, ale to, co se objeví jako fakt dobrá kniha nemám chuť číst, protože už ji všichni znají O.o xD Mám radši unknown books :3 xD
    Moc anotací na první díl jsem nečetla, ale Elita toho očividně moc nedala O.o :D

    OdpovědětVymazat
  9. Mě tahle série neláká... :) A když teď čtu recenze, říkám si, že o tom ani nebudu uvažovat, i když si první díl všichni chválí. :D
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám ráda, když je slovní zásoba zakomponována do recenze, potom se na knihu nechám nalákat ještě víc :). Ale to téma by mě asi moc nechytilo...

    OdpovědětVymazat
  11. Mě se kniha moc líbila, přečetla jsem jí jedním dechem. Ale třeba nás autorka ještě hodně překvapí. Podle oficiálních stránek - má v plánu vydat ještě k této sérii dost knih. Velmi pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  12. To není nic pro mě, ale čte ji moje sestra a je do ni blázen :)

    OdpovědětVymazat