pondělí 9. února 2015

Čtečku nebo knihu?

Čtečky a obecně elektronické knihy jsou v dnešní době hodně oblíbeným tématem hned z několika důvodů. Tím prvním a hlavním je, že se podle pár lidí papírové knihy za chvíli vytratí a čtečky je zcela pohltí. Nezapomínejme ale, že stále existují knihovny a podobné ústavy, které budou mít knihy pořád. A navíc je zde několik lidí, kteří by určitě protestovali.
Dalším z oblíbených témat ohledně čteček jsou jejich klady a zápory. A najdete hned několik set stránek na toto téma. A jako by jich nebylo málo, tak jsem se rozhodla i já přispět svým názorem. Čtečku mám už přes rok a teď vám shrnu, její pozitiva a negativa.


Klady


  • Jsou lehčí. To ocení především ti, kteří rádi cestují s hromádkou knih, nebo i ti, kteří je musí mít vždy při sobě. Čtečky jsou vhodné taky pro studenty, protože tahat bichle jako jsou Eragon, nebo Vypravěčka, to zavání problémy se zády.  

  • Nešpiní se. Ráda si při čtení piji čaj a ukusuji nějakou sušenku. Občas ale s knihou i večeřím a to ne vždy může dopadnout dobře. A špinavý stránky, nebo politá vazba opravdu není hezká. U čtečky však nic takového nehrozí, protože špínu, nebo vodu jednoduše otřete a můžete vesele pokračovat ve čtení. 

  • Uskladnění. Platí to stejné co u prvního příkladu. Velké knihy se těžko vlezou do malé kabelky, nebo do větší kapsy.

  • Dá se zvětšovat písmo. Na to si hodně potrpím, protože s mými problémy s očima nemůžu číst knihy s malými písmeny. Naštěstí pro nás napůl slepý lidi vymysleli chytrou vychytávku, jako je zvětšení písma podle potřeby, a pokud vím, dá se nastavit i font a další různé věcičky.

  • Nejsou potřeba záložky. Čtečka vám automaticky ukládá strany, kde jste skončili a po znovu zapnutí nemusíte listovat celou "knihou". A hledat různé papírky po kapsách taky není potřeba. 

  • Cena. Každý víme, jak jsou knihy drahé, a pokud nakupuje přes internet a připočítáme poštovné, občas dostaneme pěkné sumičky a naše peněženky jen pláčou. U elektronických knih ale za stejnou cenu nakoupíte o hromadu víc knih a to se vždy hodí ne? 

  • Podsvícení. Rozsvícená lampička do půl jedné ráno může rušit vaše okolí. Čtečka je přizpůsobená na čtení v noci bez světla. A sourozenci můžou už v deset zalehnout do postele bez toho, aby se na vás utrhovali a vznikaly zbytečné hádky.

  • Wifi, slovník, další aplikace. Každá čtečka to má jinak, ale vždy se najde něco, co u knihy nenajdete. Například slovník se při anglických knihách náramně hodí, aspoň nemusíte sedět u googlu, nebo namáhavě hledat v papírovém slovníku. A wifi se hodí vždy.

Zápory

  • Nevoní. Blogeři jsou známí svojí oblibou čichat si k novým, ale i starým knihám. Jejich vůně je skvělá a požitek z toho jedinečný. Čtečka však nic takového napodobit neumí a ani umět nebude.

  • Nezalistujete si. Při čtení z čtečky, nebo třeba i tabletu, nikdy nebudete mít pocit, že v ruce držíte pravou knihu. Nemůžete otáčet stránky, pohladit vazbu, nebo se radovat ze zaklapnutí dočtení knihy. 

  • Nevlastní hmatatelnou knihovnu. Můžeme mít ve čtečce třeba milion knih, ale nikdy je neuvidíme po hromadě v krásném pevném stavu. Ve čtečce si jimi projedete, proklikáte, ale nemůžete k nim dojít, znovu si je otevřít, čichnout si. Nikdy je nebudete hmatatelně vlastnit. 

  • Formátování. Jeden z nejčastějších problémů. Je spoustu druhů čteček a ne všechny berou některé formáty. To potom musíte převádět u jednoho do druhého a nedej bože, aby ani ten formát nešel. To raději knihu vyhodíte a natáhnete si jinou.

  • Výdrž baterie. Mě vydrží čtečka hodně dlouho, ale kdybych si ji brala na dovolenou, kde by nebyly zásuvky, po dvou dnech bych byla pěkně v háji, protože bych neměla co číst. Papírové knihy jsou sice těžší, ale zato vám nevypoví službu a nevybíjí se jí baterky.


Je toho opravdu moc a tohle jsou jen moje dojmy a poznatky. Je toho samozřejmě víc, ale na další vlastnosti si nejspíš vzpomenu až časem. Nemůžu přesně říct, co je lepší - jestli papírové, nebo elektronické  knihy. Každá z těchto možností má něco do sebe a každému vyhovuje něco jiného. Mně se čtečka náramně hodí do školy, kdy si můžu číst i na lavici, ale třeba na dovolenou preferuji pevnou vazbu. A taky pocit, že knihu opravdu vlastním a můžu si k ní kdykoliv přičichnout je k nezaplacení. 

Jaké máte názory na čtečku Vy? 


27 komentářů:

  1. Je to skvělý článek :) O čtečce jsem přemýšlela, ale nebyla jsem si jistá, jestli si ji mám koupit nebo ne. Já mám radši, když si tu knihu můžu vzít do ruky, pohladit, čuchnout a tak :D Zní to úchylně, ale ona to vlastně taková úchylka je :) Takže za mě spíš ty knihy, protože nic se nevyrovná tomu pocitu, když se podíváš na svou knihovničku a můžeš všechny ty knížky pohladit :) Kvůli tomuhle pocitu si klidně vezmu knihu do tašky a budu se s ní celý den tahat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nejezdíš denně hodinu a půl s pomalu kilovou knihou v tašce. Až si to vyzkoušíš, můžeš mi povídat, jak to budeš třeba celý den tahat :D

      Vymazat
  2. Pekný článok :)) Ja som zástanca toho, že lepšie sú tie "reálne" knihy. E-knihy nemám nejako v láske, ich čítanie si stále a stále odkladám, za to "reálne" knihy sú len "reálne" knihy. :) :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já čtečku neuznávám jako knihu, takže určo nehrozí, že bych ji někdy měla či jen nad ní přemýšlela.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda. Opravdu mají své výhody a třeba střídat papírové a e-knihy není špatné. :)

      Vymazat
  4. No kruci, mám článek na toto témata v konceptech rozepsaný už nějakou dobu a tys mě zase předběhla! :D
    Většinu věcí, které považuji za klady a zápory tedy asi sepíšu do vlastního článku, ale pár postřehů ti tu nechám :)
    S těmi záložkami jsi to trefila. Je superpohodlné, že ze čtečky ti "záložka nevypadne" a nemusíš si pamatovat stranu. To je oproti knize skvělé :)
    Já mám tedy čtečku bez podsvícení, jak jsem chtěla a nemůžu si stěžovat. No...ale moje světlo většinou nemá koho rušit, takže.. :D
    Moje čtečka teda zvládne mnoho a mnoho hodin čtení, někdy ji nemusím nabít třeba tři týdny a pořád je v pohodě. Takže pokud jde o čtečku a ne o tablet, v bateriích takový problém nevidím :)
    Čtení na lavici v posluchárně je se čtečkou mnohem lepší, než s knihou :D Můžeš ji mít i pod sešitem s poznámkami a nevypadá to tak neurvale, že otáčíš stránky, jen zatlačíš na tlačítko a je to :D
    Super článek, spousta super bodů, hodně bych jich napsala i já, ale některé by mě nenapadly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky měla už déle rozepsaný a teprve teď jsem se dostala k tomu ho dospat. I tak jsem zvědavá na ten tvůj. Určitě najdeš pár dalších zajímavých věcí.
      Ve škole pod sešity se to opravdu hodí. Jak píšeš, jen zmáčknout tlačítko, čehož si učitel nejspíš ani nevšimne. Kdežto otáčet pětiset stránkovou knihu nenápadně nejde. :D
      S tím podsvícením to vyhovuje jak komu. Může to být zároveň výhody i nevýhoda. Nejlepší jsou podle mě ty, kde se to dá dle libosti nastavit. :) Děkuji za krásný komentář :)

      Vymazat
  5. Ja som si kúpila čítačku na narodeniny pred dvoma rokmi a som s ňou veľmi spokojná. Samozrejme, nikdy mi nenahradí tlačenú knihu a nikdy nebudem e-booky milovať ako všetky moje krásne knihy v knižnici, ale som rada, že ju mám, pretože sa vďaka nej dostanem ku knihám, ku ktorým by som sa inak nedostala a môžem si vziať so sebou na dovolenku niekoľko stoviek kníh. A keďže ja milujem veľký výber, je to naozaj pre mňa to pravé. :) Je pravda, že e-booky nečítam zas až tak často a aj keď sa mi nejaká kniha v čítačke zapáči, tak si ju aj tak kúpim normálne (pokiaľ je to možné), ale stále som šťastná, že ju mám. V budúcnosti sa mi moja e-zbierka bude určite hodiť. Mimochodom, mam tiež problém s očami, a preto som si vybrala čítačku bez podsvietenia, aj keď si musim svietiť pri čítaní, ale aspoň pošetrím oči. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nedám na klasické knihy dopustit, ale čtečky mají své nesporné výhody, to se musí nechat. S tím výběrem je to opravdu super a taky dostupnost je mnohem lepší a levnější. :) U některých čteček se dá podsvícení vypínat a zapínat, což je podle mě velmi užitečné :)

      Vymazat
  6. Souhlasím s Charmedkou. Pro mě čtečka není kniha. Navíc dost často jdu ke knize proto, abych si odpočinula od počítače, prezentací na plátně apod. A čtečka je jen další podobný přístroj. To prostě podle mě nikdy nemůže nahradit samotnou knihu :).

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok, pekne si to spísala :) Súhlasím s tebou. Ja osobne preferujem knihy, lebo kniha je proste kniha. Ale čítačka má strašne veľa výhod, preto zbožňujem aj čítačky. Síce je to oveľa výhodnejšie ako nosiť knihu, no knihu to podľa mňa nenahradí :)

    http://zoniaworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. Pekne si to zhrnula, súhlasím so všetkými bodmi, či už kladnými alebo zápornými. Osobne čítačku nemám, kedysi som čítala e-knihy na noteboku, ale v poslednej dobe som prestala. U mňa dosť zaváži kde čítam - v mojom prípade v škole, kde si nemôžem vziať notebook a normálnu knihu si môžem v pohode nechať v skrinke :-) Všetko má svoje výhody aj nevýhody :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky dřív četla na notebooku, ale je to o dost nepohodlnější a jak píšeš, nemůžeš ho normálně nosit do školy, což je dost nevýhodné. :)

      Vymazat
  9. Musím říct, že i když rozhodně preferuju papírový knížky a mám velkou tendenci je hromadit, čtečka má taky svoje výhody. Hlavně to, že je to prostě spousta knížek v jedný. (Průšvih začíná v momentě, kdy má člověk čtečku a do ničeho, co v ní má, se mu nechce, ehm.) Ale jestli ti knížka vydrží nabitá jen dva dny, je asi někde problém. Možná v tom podsvícení... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky hrozně ráda hromadím knihy, ale ve čtečky taky vypadá dobře plná paměť :D Mě vydrží dýl, ale to byl jenom příklad, ale celou dovolenou by mi nejspíš nevydržela. :D

      Vymazat
  10. Ja by som bez čítačky nevybehla z domu. Nikdy neviem, kedy budem mať čas na čítanie, či už v autobuse do školy alebo nazad a celá kniha by sa mi nosiť nechcela. Navyše ako študentka jazykov mám veľa literatúry a čítačka mi uľahčí život, pretože nemusím ťahať kopec kníh. Na druhej strane je pravda, že nevonia, mám rada pocit tvrdej knihy v rukách a to pukanie chrbáta, takže na normálne knihy nezanevriem, ale keďže viac menej čítam v angličtine, čítačka je vždy po ruke. Mne nabitá vydrží zhruba 3-4 týždne, takže taký problém to nie je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nosíš víc knih, tak je to o dost užitečnější, mě občas stačí tahat jedna a bolí mě záda ještě týden, natož víc. :)

      Vymazat
  11. Souhlasím s tebou. Já sama jsem se čtečce nikdy nebránila, vlastním ji a určitě oproti ní nejsem nijak zaměřená. Je výhodou čtečku mít, jak už jsi napsala z dosti důvodů, ale také díky tomu, že mám šanci si přečíst knihu, kterou bych si jinak nemohla finančně dovolit.
    Čtečka není kniha, to je jasné a knihu nikdy nenahradí, ale není od věci ji mít, já jsem s ní spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  12. Zbožňuju fyzické knihy, ale k Vánocům jsem dostala od přítele čtečku a musím ji moc pochválit. Výdrž baterie, váha, zvětšení písma, místo v bytě, a už od pohledu je roztomilá. Samozřejmě zbožňuji normální knihy a nadále si je budu kupovat a číst, ale na cesty je čtečka ideální.
    Napsala jsi skvělý článek! Já sama ho mám rozepsaný už od Vánoc taky :D
    Knihy jsou knihy a čtečku beru jako doplnění četby nebo ulehčení (vzhledem k prostoru, ceně a váze).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ulehčení je dobré slovo, které čtečku rozhodně vystihuje. Ušetří místo, peníze a mnohdy i čas. :) Jsem zvědavá na tvůj článek :)

      Vymazat
  13. Hodně zajímavý článek! :) I já sama už dlouho uvažuju že si čtečku pořídím, zatím to zkouším na tabletu, a není to tak hrozné.
    Rozhodně mi tvůj článek hodně věcí ujasnil, děkuju ^^

    OdpovědětVymazat
  14. Tohle bude už asi navždy diskutované téma :D
    Já bych řekla, že záleží na daném člověku, co mu prostě víc vyhovuje a co se mu líbí :)
    Za mě teda ale jednoznačně hmotné knihy ...

    OdpovědětVymazat
  15. Čítačky ma nejako nezaujali. Hmatateľné knihy sú proste .. lepšie. Cez víkend som sa o tom rozprávala aj so sesternicou a tá si myslí presne to isté. Čítačky nie sú také "chválihodné" :D. Ak chápeš ako to myslím :) Keď k vám niekto príde domov a uvidí obrovskú knihovňu, hned si pomyslí "Fíha, ten dosť číta. Asi nie je zrovna najsprostejší." - ale keď uvidí čítačku kníh, asi ho nič nenapadne no.. :D ale tak zase aby si si nemyslela že sa s knihami teraz chválim :)

    OdpovědětVymazat
  16. No, já ji ze začátku hodně odsuzovala, ale potom se mk to zalíbilo, mám ji už asi rok a zamilovala jsem se do ní. ��

    OdpovědětVymazat
  17. Upřímně... Eknihu jsem ještě nečetla, proto jsem nepotřebovala čtečku. Nikdy jsem totiž neměla potřebu sebou někam tahat knih. Na čtení potřebuju mít klid a ten mám jedině doma. :)
    Ale rozhodně je to asi výhodné pro studenty... Eh, třeba jí taky budu potřebovat, až budu dojíždět... :D

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý článek, alespoň mám nové informace o čtečkách :) Žádnou čtečku zatím nevlastním, ale neříkám, že si ji v budoucnu nepořídím. Vypadá to, že je mnohem praktičtější, než papírová kniha. Samozřejmě k papírovým knihám si je snadné vytvořit vztah, listovat jimi atp. Můžu si sice spoustu věcí přečíst na tabletu, kam se dají také stáhnout různé aplikace na čtení knih v x formátech, ale nechce se mi po celém dni koukat do obrazovky.

    OdpovědětVymazat
  19. Já si teda v poslední době oblíbila spíš tu čtečku. Musím říct, že mi to docela vyhovuje. Hlavně si ji s sebou můžu vzít do kabelky a nezabírá žádné místo. Výhodou je i to, že dnes se dají sehnat některé elektronické knihy zdarma takže za ně člověk nemusí utrácet. :-)

    OdpovědětVymazat