neděle 15. února 2015

Povedené filmové adaptace

Známe to každý. Do kin právě vstupuje nový film podle knižní předlohy a my odhodlaně kupujeme lístky, abychom film mohli srovnávat s knihou a hledat všechny plusy i mínusy. Většinou to ale dopadne tak, že z kina odcházíme se skloněnou hlavou a velkým zklamáním. Film není vůbec jako knihy, obsazení je strašné a to další už není potřeba komentovat - zdrařilým příkladem je Eragon, ale to je kapitola sama o sobě. Ale! Někdy to není tak beznadějný a filmovým producentům se podaří natočit celkem věrnou kopii dějových zápletek s výbornými efekty a skvělými herci. A o takových filmech bude dnešní článek. 



***

Harry Potter 

Kdo už nějakou dobu sledujeme můj blog, musel si všimnou že jsem věrný fanoušek Harryho, na kterém jsem vyrůstala a tato série se stala mojí nejoblíbenější a v životě na ni nedám dopustit. Pořád čekám na dopis z Bradavic, ale moje sova se někde zatoulala!
A stejně je to i s filmy. Jsou naprosto úžasně natočený a každý jsem viděla hned několikrát, milionkrát. Nejlepší podle mě je sedmý díl -druhá část. Ta bitva je naprosto dokonale udělaná! Všechny ty efekty... Jen si na to vzpomenu tak mi naskočí husí kůže. A naše slavné trio nemohlo být vybráno lépe.




***  

Pán prstenů

Pan Tolkien je nepochybně skvělý autor, který zanechal ve světě obrovskou stopu, pro mě však jeho knihy nejsou zrovna nejlepší a nečtou se dvakrát nejlíp. První díl jsem myslím četla něco přes měsíc a to je dost dlouhá doba na mě. 
Naproti tomu filmy jsou úžasné! Hodně lidí na ně nadává, do deváté třídy jsem se řadila mezi ně, ale jakmile se na ně člověk začne soustředit, úplně ho pohltí a už nepustí. Sága LOTR má skutečné kouzlo a všechny díly mám v prodloužené verzi, abych si jej mohla co nejvíce užít. Protože to rozhodně stojí za to.  





***

Hobit 

I zde Tolkien zazářil a díky němu mohli vzniknout tři úžasné filmy, z čehož poslední byl v kinech někdy před pár měsíci. Občas se může zdát, že je děj natahovaný a nudný - hlavně v první díle - ale poslední díl za to stojí. Opět vás pohltí a budete fascinovaně sledovat, co všechno ta malá stvoření dokážou bez lidské pomoci, natož s ní.  


***

Narnie 

Příběh čtyř dětí, které projdou šatní skříní a objeví se v úplně jiném světě, zná každý. A kdo tvrdí že ne, tak lže. Film musel vidět každý hned několikrát, protože v televizi běží každou chvíli a já se na něj vždy ráda podívám. Je to pro mě sice už taková spíše pohádka, ale krásně se u ní se dá zavzpomínat na krásné dětské časy, kdy jsme si chodili hrát ven. 
Knihy jsou však bohužel už méně známe a málokdo ví, že Lev, čarodějnice a skříň je až druhý díl. Neměly by děti vědět o této slavné sérii trochu víc než jen pár střípků informací ze tří filmů, které jsou ale uznejme krásné natočené.




***  

Hvězdy nám nepřály

Další světoznámá kniha a s ní i film od Greena, který se nebojí zranit čtenáře a diváky. Hvězdy nám nepřály si získaly několik tisíc přívrženců po celém světě, ale i odpůrců. Já jsem zastánce té kladné strany, protože mě ten film naprosto dostal. Po každém shlédnutím po něm brečím snad čím dál více, místo méně. Je to jedna z mých srdcovek a nenechám si od nikoho vzít svůj názor o genialitě obou zpracování.



***

To by pro dnešek stačilo, ale nebojte se, určitě přidám i další díly, protože povedených knižních adaptací je naštěstí víc. Jaké jsou Vaše oblíbené, které byste mi doporučili?



20 komentářů:

  1. Máš pravdu, že Eragon je kapitola sama o sobě, film je tak špatný, že to snad horší být ani nemůže :-D ...
    Hobit byl v kinech v prosinci, máš tam trochu zásek a věř, že by s tebou věrní fanoušci, co se Hobita týče, asi nesouhlasili, tak jako já. Ale Pán Prstenů byl, je a vždy bude epický :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eragon je opravdu příšerný film, ale zrovna na tak úžasnou knihu! Chtělo se mi vraždit, když jsem to viděla poprvé.
      Já právě vůbec nevím, kdy šel do kin, myslela jsem, že už je to déle :D

      Vymazat
  2. No, že by bol zrovna Hobit podarený, to neviem. Skôr nie. To bola skôr veľmi zbytočná trilógia, ktorá by bola skvelá, keby je to jeden diel. A záverečný diel bol v kinách pred dvoma mesiacmi, to nie je tak dávno.

    Mne sa z filmových adaptácii páčila napríklad Veronika se rozhodla zemřít, pôvodná trilógia Millénium (nie ten americký remake), alebo Nech vojde ten pravý (opäť ten švédsky, nie americký). Zaujímavá bola i Svetová vojna Z, hoci s knihou mala spoločný iba názov. Ale film sa im vydaril. Charlieho malá tajemství je úžasný film aj kniha, Lovci hlav Joa Nesbøho, Zajícův rok Arta Paasilinnu, seriál Hra o trůny, samozrejme také klasiky ako Vykúpenie z väznice Shawshank alebo Zelená míľa. Alebo Atlas Mrakov, to klobúk dolu, že súrodenci Wachowski zvládli natočiť niečo, čo ostatní považovali za nenatočiteľné. A určite ešte mnoho ďalších, na ktoré si hneď tak nespomeniem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbil i Hobit, i když kdyby to bylo kratší a třeba jen ve dvou dílech, tak bych se nezlobila. Děkuji, už jsem ten datový údaj opravila :)

      Znám jet málo filmů z těch, co jsi vyjmenovala, ale určitě se na ně podívám, abych posoudila. Ale s Atlas mraků souhlasím :) Děkuji za tipy

      Vymazat
  3. Jsem asi jediná, ale Harryho jsem nečetla :D Vlastně jsem z tohohle četla jen Narnii, ale film se mi vůbec nelíbil. Také Hvězdy nám nepřály, ty naopak byly super jak v knižní podobě, tak filmové zpracování.
    Pána prstenů zas tolik nemusím, naopak Hobit se mi líbil :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Super článok! :) Harry Potter, proste to nie je ani o čom hovoriť :))) A Narnia tiež :))

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně souhlasím s Harry Potterem.. Ale Hobit? To pokazily, jednička se ještě dala, ale tím, že tam přidaly nové postavy a upravily to a taky přeefektovaly - ne, Hobit ne..

    OdpovědětVymazat
  6. Hvězdy nám nepřály se mi moc líbily i kniha byla skvělá. Krásný článek. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto souhlasím Hobit, Harry, Narnie? hvězdy, jsou jedny z nejlepších knih, ale také jedna z nejlepší filmů, které byly vytvořeny!
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. HP, PP a Narnia na sto percent súhlasím, čo sa týka Hobita, filmy sú dobré, ale nenazvala by som to dobrou knižnou premenou na kinoplátno. Ak beriem samostatne knihu, je super, samostatne filmy odhliadnuc od knihy, tiež dobré, ale spolu až tak veľmi nie :-) Posledné som ani nečítala ani nevidela, takže neviem posúdiť :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím se všemi, snad kromě Hobita... Ani jeden ze tří dílů mě nějak nenadchnul - sérii Pána prstenů dokázali zkrátit do tří filmů a vynechat snad milion důležitých věcí, ovšem Hobit, ve kterém by se dalo vypíchnout jen pár důležitých bodů roztáhli do tří filmů? Zdá se mi to nějak moc, i když chápu, že jiným lidem se film líbí...
    Pěkný článek, občas se hodí mít klasiky někde shrnuté :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím proč, ale Narnie se mi odjakživa nelíbí. To stejný i s Hobitem a Pánem prstenů. Přijde mi to nudný a na mě až moc scifi. S Harrym naprosto souhlasím! A Hvězdy? Harry a Hvězdy patří mezi nejlíp zpracované! Líbil se mi také film Padesát odstínů šedi. Ten bych taky zařadila na můj top seznam :)

    OdpovědětVymazat
  11. Musím se přiznat, že já jsem z Hobita teda moc nadšená nebyla. Hlavně proto, že se místy vůbec nedržel knihy a přidávat Tauriel jen proto, aby tam byla nějaká romantická zápletka, byla podle mě kapitální blbost :D A navíc, Šmak ani nebyl drak! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si knihu teda moc nepamatuji, protože mě nudila a nemohla jsem se pořádně začíst, ale natočený mi to přišlo hezky :)

      Vymazat
  12. Souhlasím, Harry a Pán prstenů jsou největší srdcovky, jak v knižní tak i filmové podobě. K Hobitovi bych pár výhrad měla, tedy k tomu filmovému zpracování, ale jelikož Středozem tak moc miluju, nejsem schopná to příliš kritizovat. Zastávám ale názor, že z toho měl být jeden celovečerní pohádkový film věrný knižní předloze... Narnii jsem nečetla, ale na film se vždycky ráda podívám a Hvězdy jsem zatím ani nečetla, ani neviděla film, ale chystám se na to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HP a Pán prstenů jsou prostě dokonalé filmy, na tom se shodneme všichni. K tomu Hobitu, knihu už si moc nepamatuji, ale ten film mi prostě přišel skvěle natočený :)
      Hvězdy by sis měla přečíst co nejdřív, je to opravdu skvělý :)

      Vymazat
  13. Jsem asi jedna z mála, ale dílo Tolkiena se mi nelíbí a to ani zfilmované. Narnii jsem také nedokázalo dočíst ani dokoukat. Za to Hvězdy miluji a Harry, no tak toho nemusím ani zmiňovat, to je láska! :3

    OdpovědětVymazat
  14. Harry Potter a Na vine su hviezdy su moje srdcovky.Hobit bol skvelý film,chystam sa aj na knihu :)

    OdpovědětVymazat
  15. S Hobitem nesouhlasím, to je pro mě uzavřená kapitola, ale jinak ano. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Shlédla jsem všechno z vyjmenovaných až na Hobita a HNN... A souhlasím se vším, co jsem viděla!

    To není pravda... Lev, čarodějnice a skřín je i není zároveň prvním dílem celé série. Pan Lewis totiž napsal tuto knihu jako první z celých Letopisů Narnie a Čarodějova synovce až, tuším, jako šestého. Ale jednou řekl, že chce, aby se tato díla četla podle toho, jak se odehrávají, tj. v jejich časovém pořadí... Čarodějův synovec je přece i o vzniku celé Narnie, a proto se v některých knižních edicí udává jako první díl. :)) :)
    Tak lČAS můžeš brát jako první díl nebo až jako druhý :D.

    karolina-kahounova.blog.cz

    OdpovědětVymazat