pondělí 19. ledna 2015

Recenze - Spáleniště: Zkouška

Závod s časem pokračuje


Název: Spáleniště: Zkouška

Autor: James Dashner

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2014

Vazba: Paperback

Počet stran: 340

Série: The Maze Runner

Díl: 2




Anotace

Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?

***

Labyrint byl teprve začátek. Teď začíná opravdový boj o přežití a zkoušky jsou nemilosrdné. Přežijí jen ti nejsilnější a nejodvážnější. Pusťte se spolu s Thomasem do nového dobrodružství, kde končí všechna legrace. Začala druhá fáze. Pusťte se do knihy a zažijete jízdu, která vám vyrazí dech.

Po útěku z Labyrintu jsou Placeři přesvědčení, že běhání a hlavolamů je konec. Nemohli se však splést více. Země je sežehnutá, lidstvo téměř vyhubeno a venku pobíhají šílení raplové, kteří jsou schopni všeho. Thomas s přáteli dostanou rozkaz překonat Spáleniště a dojít na místo určení. To však není tak lehké, jak se zdá. Mají na to omezené množství času a ZLOSIN svými proměnnými cestě rozhodně nepřispívá. Zvládnou přežít všichni?

Teresa Agnes, Skupina A, Subjekt A1.

Zrádce.


Druhý díl přesně navazuje tam, kde první skončila a nevzniká tak žádný prostor pro dohady a zmatenosti ohledně místa. Čtenář ví, kde přesně se postavy nacházejí a může se nerušeně ponořit do příběhu, který je obklopen tajemstvím a dobrodružstvím.

Hlavním úkol autora nejspíš bylo nás pořádně zmást a musím přiznat, že se mu to podařilo. Během čtení si uděláte několik teorií, které se však hodně vzdalují od reality. Budete se cítit zmateni stejně jako hlavní hrdinové a nebudete pomalu vědět, co se kolem vás děje. Informací je málo a nové nepřicházejí. Často si věci musíte domýšlet a zamýšlet se nad tím, čímž jsem byla mile překvapena.

„Proto jsme museli zvýšit nároky a teď nastal čas na druhou fázi. Nastal čas, aby začalo jít do tuhého.“


Ani napětí knize nechybí. Jen málokdy, jestli vůbec, máte čas si oddychnout a odpočinout od přemíry zápletek, bojů a řešení hlavolamů. Budete popadat dech, vyvalovat oči na stránky a domýšlet si nejhorší scénáře. Do poslední chvíle netušíte, jak se situace vyvrbí.

Naštěstí ale kniha není přehlcená, jak by se zdálo. Láska, přátelství a zrady jsou významnou součástí životů Placerů, kteří i když si to nejsou ochotni přiznat, bez kamarádů jako by nebyli. Stejně jako kniha bez procítění, což u Spáleniště není problém. Nejednou jsem se rozčilovala, nebo naopak nahlas smála.

ZLOSIN je dobrý.


Mnoho postav zůstává stejných jako v prvním díle. Hlavní roli zaujímá Thomas, který se od prvního dne v Labyrintu změnil k nepoznání. Teď je to odvážný, lehkovážný mladý muž, který se vrhá do každého nebezpečí. Je zvědavý, a i díky tomu si jej oblíbíte. Ale najdeme tu i nové postavy jako jsou třeba Brenda, která nečekaně zasáhne do pár životů a zamotá několika lidem hlavu.

Spáleniště není jen napínavá kniha na jedno přečtení, ke kterému se už nevrátíte. Příběh je originální, čtivý i zábavný, a nic podobného jste zaručeně nečetli. I ve vážných situacích vám hlášky postavy vykouzlí úsměv na rtech, nebo slzy na krajíčku. Pro pozornější čtenáře je tu schováno i pár hlubších myšlenek, z kterých si můžeme vzít pár rad do reálného života. Už teď se těším na další díl, který zaručeně dokonale zakončí tuto sérii.

9/10

22 komentářů:

  1. Krásná recenze. Vítej zpátky! :) První díl jsem nečetla a nevím, jestli do toho mám jít. Viděla jsem film a asi mi to stačí. :) I tak se těším do kina! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film byl podle mě hezky natočený. Sice se trochu lišil konec, ale to se dalo čekat, takže jsem zvědavá i na natočení toho druhého :) Děkuji :)

      Vymazat
  2. Nejdřív se musím dostat k jedničce, moc si ji přeju za pololetní vysvědčení, tak třeba... Moc krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Konečně mi přišlo Spáleniště a já se nemůžu udržet a hned po zkouškách se do něj pustím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze :) Já jsem nečetla ani jedničku, ale ráda bych. Viděla jsem film, který se mi hodně líbí, tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě Spáleniště naprosto ohromilo - zdálo se mi lepší než Labyrint. Na třetí díl se také těším... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to bylo super, ale podle mě to nemá na ten počáteční nápad, ten první impuls, který je nejlepší. Ale na třetí díl jsme vážně zvědavá. Děkuji :)

      Vymazat
  6. První díl jsem nečetla, ale tenhle se mi už podle anotace zamlouval a ty jsi to dovedla k dokonalosti skvělou recenzí! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pořád dokola si říkám, že si konečně musím přečíst první díl a ne a ne se k tomu dostat :/
    Hezky napsaná recenze.

    OdpovědětVymazat
  8. Naprostá překrásná recenze! :P Ty citáty a doplňkové obrázky, no prostě nah :3 Já mám na knihu názor tuze stejný (asi před deseti minutami jsem ji dočetl a furt jsem omámenej) ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Á, stihnu to, přeji všechno nejlepší k svátku. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Už se strašně těším na ní! Sice to není výkvět úžasné literatury, ale zkrátka mě to baví! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jistě není, najdou se i lepší knihy, ale je to čtivé, chytlavé a originální taky :)

      Vymazat
  11. Proč se mi ten komentář smazal? :D

    Já byla v kině na filmu, a jinak jsem knihy nečetla. Ale tenhle spisovatel je asi vážně dobrý, protože už jen ten nápad s Labyrintem byl skvělý.
    Moc pěkná recenze, úplně mě navnadila abych si oba díly co nejdříve přečetla :))

    OdpovědětVymazat
  12. Recenzi jsem jen zběžně prolítla, protože jsem ještě nečetla první díl. Ale těším se! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nečítala som jednotku ani dvojku, takže neviem posúdiť. Celkovo vyzerá kniha dobre, pútavo a ak by som sa k nej dostala rada si ju prečítam :-) A mimochodom, páčia sa mi úryvky z knihy, ktoré si do recenzie vybrala :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ja som videla 1. film a veľmi sa mi to páčilo. Možno sa raz dostanem ku knihám 8)

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem neviděla ani film a a ni nečetla první díl, což ale neznamená, že bych o sérii nevěděla.. Prý je i první díl skvělá kniha, takže doufám, že se k oboum brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásná recenze :) Já četla první díl a viděla film, ale ke Spáleništi jsem se ještě nedostala a myslím, že ještě dlouho nedostanu :/

    OdpovědětVymazat
  17. Super recenze :) Já četla v angličtině a chystám se dát si to i v češtině :)

    OdpovědětVymazat