pondělí 26. ledna 2015

Recenze - Nevítaní

Gen zabiják


Název: Nevítaní

Autor: Sophie Jordanová

Nakladatelství: Cooboo

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback

Počet stran: 316

Série: Nevítaní

Díl: 1.





Anotace

Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?

***

Představte si, že každý vrah, zloděj nebo pedofil má v sobě ukrytý vraždící gen, který jde vystopovat. Jednoduše se vezme krev a člověk hned ví, jestli vrah je, nebo ne. Geniální co říkáte? Kdyby to fungovalo i v praxi, bylo by to neuvěřitelné, ale musíme si uvědomit, že člověk se mění, učí se, chybuje a dokáže si ze svých chyb poučit. Proto by nikdy, nikdy tenhle systém nefungoval – lidé se mění.

Ocitáme se o pár let později, kdy je znát značný pokrok a lidí objevili vraždící kód ukrytý v genech lidí. U koho se vraždící gen objeví, předpokládá se, že je na sto procent nebezpečný a schopný zabíjet. Co když se ale kód zmýlí a označí nevinné? Davy má všechno po čem touží. Kluka, kamarády, dobrý prospěch a milující rodinu. Má prostě perfektní život, který se jí ale hroutí po zjištění, že má v sobě vraždící gen. Jak by ale mohla, když pomalu nezabije mouchu? To ale vědcům nepřipadá jako důkaz a od té doby s ní jednají jako se zločince a pošlou ji pryč od rodiny.

Odpoví mi táta. V jeho slovech, která navždy všechno změní, se odráží hluboký smutek: „Máš v sobě vraždící gen.“


Nápad s vraždícím genem je geniální, ale přitom absurdní. Každý, kdo se nad tím zamyslí, musí přijít na to, že je to neuvěřitelná kravina. Jak člověk může mít v těle zabudováno, že je vrah, když záleží na situacích, výchově, prostředí a dalších efektech. Člověk se mění, rozhoduje se a učí se ze svých chyb. Jedna chyba neznamená, že člověk chybuje napořád. Proto logicky nemůže gen, který by označil zločince existovat.

Celá myšlenka mi zkazila požitek z knihy. Četba pro mě byla absurdní, neustále jsem se nestačila divit, jak může takový děj vznikat. Aby toho nebylo málo, přišly další podpásové rány příběhu. Celé mi to připomínalo obraznou druhou světovou. Označí se lidi, kteří se jim nehodí, odvezou je pryč a zachází s nimi jako s otroky. To stejné bylo s Židy a tím mě autorka už opravdu pobouřila. Nevím, jestli jsem tohle přirovnání viděla jen já, ale nemůžu se přes to přenést.

Pro své staré přátele si mrtvá. Teď už plaveš v jiném rybníku. Potřebuješ nové přátele. Nositele. Jako jsi ty. 


Přesto ale nemůžu upřít autorce jednoduchý a čtivý styl, kterým je kniha napsaná. Vtáhne do děje, takže si sami připadáte, jako zločinci a máte tendenci si kontrolovat záda, jestli vás náhodou nehodlají zabít. Autorka má dle mého potenciál, který ale bude muset využít u jiné knihy.

Další negativum, o kterém se nemůžu nezmínit, je předvídatelnost. Už po pár stránkách je vám jasné, jaké bude rozuzlení a kdo s kým skončí v páru. Láska jako by neměla nové rozměry, protože čím více čtu knih, tím mi připadá plastičtější. Copak holky mají rády jen jeden typ kluků?

„Řekl jsi mi, ať nikomu nevěřím, vzpomínáš? Sebe si do toho nezahrnoval?“

„Ale ne, myslel jsem i sebe.“

„Tak co se změnilo?“

„To bylo před tím.“

„Před čím?“ zajímám se.

„Než ses mi vryla pod kůži.“


I přes zjevné projevování citů a náklonnosti, jsou postavy vykresleny hezky. Každá mají svoji vlastní povahu a charakteristické rysy, což nevím, zda je tady zrovna dobře. Hlavní hrdinka Davy je sice sympatická mladá hrdinka, která se ale považuje za chudinku a celou knihu se lituje. Opravdu nedělá nic jiného, než myslí na sebe, nebo jak získat Seana. Ten je zase prototyp drsného týpka, který si nic nebere k tělu a okolí ho naprosto nezajímá. Jen nějakým záhadným způsobem se mu zrovna Davy dostane pod kůži.

Nevím, co jsem od knihy čekala, ale rozhodně víc. Jediné plus na tři sta stránkách je jejich čtivost a jednoduchost. Pro začátečníky by to mohla být skvělá četba, protože se u ní nemusí vůbec přemýšlet, ale pro sečtělejší lidi je to katastrofa. Kniha mi vůbec nic nedala a naopak mi sebrala čas, který jsem mohla věnovat knihám, které se mi budou líbit o mnoho víc.

4/10

15 komentářů:

  1. Na knihu som čítala anotáciu v edičnom pláne vydavateľstva a už vtedy sa mi myšlienka na vraždiacu genetickú predispozíciu zdala pritiahnutá za vlasy. Ako píšeš, štýl je pomerne jednoduchý, takže možno mladší čitateľ si dokáže predstaviť takýto príbeh, ja osobne som na tom ako ty, tiež by ma to iritovalo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Já si tuhle knihu nechystám číst, protože po nedočteném prvním díle Drakie...Ne, to bych asi nepřežila. Ten nápad by určitě nebyl špatný, ale tahle kniha by se - podle tvé recenze - hodila pro maldší čtenáře :) Ano, já se taky můžu považovat za "maldšího" čtenáře, ale tohle bych si vážně nepřečetla :D
    Úžasná recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Mám dojem, že sa nestáva často, že s tebou súhlasím, ale teraz áno. Ten nápad sa dal poňať absolútne geniálne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme často rozdílné názory, ale jsem ráda, že aspoň u těch hrozných knih se domluvíme :D
      Právě že se to dalo udělat líp a to mě dost štvalo

      Vymazat
  4. Jasně, sexy drsní vtipní kluci, kteří se kvůli hlavní hrdince nakonec změní v andílka, jsou klasika. Ne vždy, ale většinou se mi tento typ kluků líbí taky. :D Sice mě pak štve jejich náhlá změna osobnosti, ale proti tomu nic nevzmůžu, jen kdybych knihu zaklapla a nedočetla, což je proti mým zásadám všechno dočíst, ať už je kniha sebehorší.
    Dnešní recenze se mi obzvlášť líbí. Nějak táhnu k těm negativním. :D Jen tak na okraj, někdy je předvídatelnost záměrná a nejde o to, aby čtenář s poslední stránkou nezjistil, jak to skončí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já mám takové hochy taky občas ráda, ale tohle bylo už moc v celkovém podání. A opravdu pochybuji, že tohle byla záměrná předvídatelnost. :)

      Vymazat
  5. Na tuhle knížku jsem se hodně těšila, protože podle anotace zní děj vážně dobře, ale asi tak super nebude... Ale stejně si ji časem přečtu a uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nestává se často, aby si dávala tak nízké hodnocení knize, to je signál toho, že se jí mám vyhnout, což také udělám :)

    OdpovědětVymazat
  7. Od autorky jsem nic nečetla, ale kamarádka četla Drakie a moc se jí líbila :)
    Každopádně tohle by asi zrovna nebyla kniha pro mě. Recenzi jsi napsala moc hezky a výstižně, a když ty dáváš knize nízké hodnocení, tak většinou tuším že to není nejlepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Drakie nečetla, takže takhle posoudit nemůžu, ale slyšela jsem, že i na tu knihu je hodně negativních recenzí. :)

      Vymazat
  8. Teda a to jsem myslela, ze bych si knihu precetla...

    OdpovědětVymazat
  9. Nevítaní mi nějak podle anotace nepadli do noty. Po knize nějak moc netoužím, ale pokud na ni narazím v knihovně, přečtu si ji, abych si udělala vlastní názor. Každopádně nepospíchám, aktuálně mám na seznamu mnohem lepší knížky. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj. :D Jsem jsem ti chtěla napsat, že dělám takové... promazání SB tak pokud by ses na to mrkla, byla by si skvělá. :D :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ja sa vôbec nečudujem, že ťa tento kúsok nenadchol. Má síce skvelú obálku, ale po prvotnom šialenstve sa vyrojilo u západných amerických susedov kopec zmiešaných a dosť negatívnych recenzií, takže nie si sama.

    OdpovědětVymazat