úterý 16. prosince 2014

(RC) - Vzkaz v láhvi po modernu

Dash & Lily – Kniha přání


Název: Dash & Lily – Kniha přání

Autor: Rachel Cohn & David Levithan

Nakladatelství: Cooboo

Rok vydání: 2014

Vazba: vázaná

Počet stran: 273

Série: -

Díl: -





Anotace

 Dash nesnáší Vánoce. Lily je miluje. Dash a Lily tráví Vánoce bez rodičů. Dash je rád a Lily je z toho smutno. Lily nechá ve starém zapadlém antikvariátu červený zápisník s instrukcemi, které mají jeho nálezce dovést k ní. Dash je ten nálezce. Pomocí zápisníku si spolu začnou v ulicích New Yorku dopisovat. A tak se začíná jejich úžasné vánoční dobrodružství, plné filosofických úvah, humoru a romantiky...


***

Už za pár dní jsou tady Vánoce. Čas míru, lásky a pohody. Všichni se na tyto svátky těšíme celý rok, a když už konečně přijdou, jsme nadšení. Můžeme rozdávat dárky, radost a lásku. Tak proč si vánoční atmosféru nenaladit trochu dřív a nepřečíst si Knihu přání, která Vánocemi přetéká?   

Lily miluje Vánoce, ale letošní se nedaří tak, jak mají. Proto vymyslí spolu s bratrem hru s červeným zápisníkem, ve kterém jsou napsané úkoly pro člověka, který zápisník najde. Dash, který Vánoce nesnáší, náhodou nachází zápisník a jako správný chytrolín plní úkoly a předává, skrz poslíčka, deník zpátky. Tím začíná zamilovaná hra se spoustou zábavy, smutných momentů a srdcervoucích výlevů. Potkají se nakonec Dash a Lily, i když jsou to rozdílné povahy a znají se jen skrz stránky, kde může být pravda zatajena?

Chci  - přes všechny hmatatelný důkazy, svědčící o opaku – věřit tomu, že si každý jednou najde toho člověka, který je pro něj jako stvořený.


Hned na začátku bych se chtěla podělit o jednu zajímavost, jak kniha vůbec vznikala, když ji psali dva autoři. David psal kapitoly a Dashovi a Rachel o Lily. Kapitoly si posílali emailem, aniž by se předem domluvili, jak se bude vyvíjet. Je to téměř k neuvěření, že vznikl tak propracovaný a zajímavý příběh.

Vánoce už jsou všude kolem nás, ale co si je ještě přiblížit? Kniha přání je skvělou volbou, protože kdo by nechtěl strávit aspoň jedny Vánoce v New Yorku? Já rozhodně ano a díky této knize jsem měla možnost se tam na chvíli podívat a zároveň vnímat atmosféru dvěma různými pohledy, protože Dash a Lily mají na svátky úplně jiné pohledy. Ona Vánoce miluje, kdežto on nesnáší. I přes tento důležitý detail si dokážou padnout do noty, nebo spíš do písma. 

„Znamená to, že láska, kterou jsem k němu cítil, byla tak silná a skutečná, že mě navěky změnila. Podobně jako to, že jsem tvým bratrem, odráží a ovlivňuje můj vývoj – a naopak.“


Červený zápisník jako prostředek komunikace mezi dvěma cizími bytostmi je geniální nápad. Na stránky deníků si člověk může vylít srdce a druhá strana bez toho, aby ho soudila, může opět skrze stránky pomoct. I Lily s Dashem si navzájem pomáhaly a rozveselovaly se. Vtipné byly většinou samotné přesuny deníku, kdy si je museli pomocí indicií hledat. Nejednou se stalo, že se obě dostaly do trapné, ale zpětně usměvavé, situace.

Život je ale i mimo zápisník, ve skutečném světě. Postavy řeší reálné problémy s rodinou, kamarády nebo postavou. Není to jen kouzelný příběh o lásce, ale i o životě, který ve vás může zanechat víc než jen vánoční atmosféru.  

"Chtěla bych věřit tomu, že někde žije někdo, kdo je jako stvořený právě pro mě. Chtěla bych věřit tomu, že žiju proto, že jsem pro někoho jako stvořená."


Dash, kterého můžete po přečtení znát jako Chytrolína, jsem si hned oblíbila. Čte knihy, poslouchá hudbu a jí jogurty. To se u dnešních pubertálních kluků jen tak nevidí a je osvěžující objevit pár výjimek. Lily naopak miluje Vánoce, ráda venčí psy a zdá se, že ji nikdo nemá rád. Ve škole se s ní nikdo nebaví a ona se nebaví s nimi. Občas mi tím lezla ne nervy, protože se přece jen sama mohla zapojit, ale i přesto byla příjemnou postavou. Obě postavy jsou propracované se svými klady i zápory. A i vedlejší postavy, které v příběhu zastávají důležitou funkci, jsou úžasně vykreslené.

Celkově je příběh moc krásně napsaný. Budete se u něj často pousmívat, fandit jednotlivým stranám a pohoršovat se nad některými rozhodnutími. New York vás vtáhne dovnitř a budete mít pocit, že prožíváte vánoce zároveň se všemi postavami.  Bohužel má kniha i svůj zápor a tím je závěr knihy, který byl podle mého useknutý, nedopracovaný a určitě ne dostačující situaci. Nechci spoilerovat, takže víc nenapíšu, ale podle mě to mohlo dopadnout o hodně líp a přišlo mi to odfláknuté.

8,5/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz


20 komentářů:

  1. Jako vždy krásná recenze. Těším se, až se ke knize dostanu. Snad brzy, společně s Vánoci. :) Tvé hodnocení je hezké, doufám, že mě kniha nezklame. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Záverečná zápletka bola podľa môjho názoru trochu prehnaná a, ako si povedala ty, ukončená narýchlo. Každopádne ja som bola z knihy nadšená a som rada, že sa páčila aj tebe. Super recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :-). Knihu jsem ještě nečetla, ale rozhodně vypadá lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím jsem jen v polovině knihy, ale souhlasím s tvým postojem k hrdinům. Hlavní ženská postava mi přijde taky tak trochu... jak to říct, zabedněná, nebo málo akční? :) Ale rozhodně knihu moc ráda dočtu, je to takové milé lehké čtení s hezkou atmosférou Vánoc. I podivném konci jsem už slyšela a jsem zvědavá, co tam vymysleli. Skvělá recenze, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda toho záveru, inak to vyzerá na dobrý a pútavý príbeh. Páči sa mi obálka a ani celkový námet knihy neznie zle :-) Nepochybne je to dobrý spôsob ako sa naladiť na Vianoce.

    OdpovědětVymazat
  6. Pekná recenzia.
    Už obálka je krásna a ako vidím aj príbeh stojí zato :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze. :) Opět další kniha s krásnou obálkou, i námět vypadá moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já ji strašně chci! Je všude a já ji chci! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Hezká recenze, kniha vypadá hodně zajímavě. Asi si ji přečtu :D.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná recenze! :) Máš pravdu, že vánoční New York, jak ho zná většina jen z filmů, je snem snad každého. Kniha vypadá moc zajímavě, ten nápad je prostě originální a jsem vážně překvapená stylem, jakým ho autoři psali! Hlavně mě tedy překvapuje, že z toho vzniklo něco propracovaného a logického. Klobouk dolů.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkná recenze, na tuhle knihu se už dlouho těším :) Doufám, že se mi konec tak useknutý zdát nebude. Na vánoční New York a červený zápisník se totiž opravdu těším :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hezká recenze! :) Já jsem tuhle knihu hodně obdivovala kvůli obálce i anotaci... Ale obě víme, jak to se mnou je, což znamená, že jsem se ke Knize přání nedostala... :D Třeba někdy. :D

    OdpovědětVymazat
  13. Na tuto knihu se už hodně těším, vím že bude pod stromečkem, ale už bych se na ni nejraději vrhla hned! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ami: Dostanu ji k Vánocům a strašně se na ni těším! Ta obálka je překrásná a strašně se mi zalíbil ten nápad :)
    Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  15. Ell: Já jsem se do téhle knihy zamilovala! Je úžasná a k Vánocům se hodí naprosto perfektně. Dash byl skvělej, stejně tak Lily. Chtěla bych jednou něco takového zažít!
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  16. Tuto knihu bych si chtěla přečíst, ale nevím kdy si na ní najdu čas. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Knihu dostanu nejspíš k Vánocům a moc se těším! Vánoce v New Yorku, už z tvé recenze jen cítím tu atmosféru :)
    Knížka mě také překvapila tím jak vznikala. Rozhodně z těch emailů vzniklo něco velkého! Trochu mě mrzí jak píšeš, že konec je useknutý. To nemám ráda :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Krásná recenze :) Po knize už chvilku pokukuju, tak snad se k ní někdy taky dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak moc a moc si chci tuhle knížku přečíst! :) Dokonce uvažuji, jestli kvůli ní neporuším své vlastní pravidlo a nekoupím si ji pokud ji nenajdu pod stromečkem (jakože nenajdu, protože Ježíšek neví, že ji chci :D)
    Kruci!
    Krásně napsáno, jako vždy Ilonko!!! :)

    OdpovědětVymazat