pondělí 3. listopadu 2014

(RC) - Láska prochází žaludkem

Pekáč buchet



Autor: Kateřina Petrusová

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback

Počet stran: 129

Série: -

Díl: -





Anotace

ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem, a že láska hory přenáší.

***

Kateřina Petrusová je jediná česká autorka, která mě dokáže opravdu pobavit a to i na sto stránkách. Stejně jako kniha S hlavou v oblacích si mě Pekáč buchet získal svojí vtipností, jednoduchostí a nakonec i zamilovaností. 

Klára píše do časopisu články o jídle a díky jedné náhodě se potkává s adrenalinovým sportovcem Kopřivou, s kterým musí udělat rozhovor. Oba se od sebe nemůžou lišit víc, ale přesto si padnou do noty a nezůstane jen u jedné schůzky. Ale dokáže vydržet vztah dvou tak odlišných lidí?

„Jen si podrž ty svý tukový polštáře,“ pobídl mě. „Abys je nevláčela po zemi.“


V první řadě musím vychválit obálku, která je vymyšlena naprosto fantasticky a dokonale doplňuje příběh. Celé pozadí je tvořeno jídlem, na kterém je založen celý smysl knihy. Působí to originálně a vtipně, stejně jako samotný Pekáč buchet.

Stejně jako S hlavou v pejru, tak i Pekáč buchet je oddechová četba, která zabere jen pár hodin, přesto si ji snadno zapamatujete. Ojedinělý ostrovtip autorky totiž nejde zapomenout a budete ho po dočtení potřebovat víc.


„Mohl byste slézt dolů?“

„Pojď ty nahoru!“ odpověděl Kopřiva.

„Nesnáším Popelku!“ zavrčela jsem. Pobavilo ho to.


Každý potřebuje občas vydechnout a dát si pohov od složitých knih, nad kterými se musí po celou dobu přemýšlet. A láska je takový krásný, klišé, námět, který nikdy neomrzí, zvlášť podaný trochu jinak. Nečekejte plno překvapení, nebo akce, ale spíš plynulý děj, u kterého se budete usmívat a užívat si chyby a radosti hlavních postav.

S Klárou i Kopřivou jsem si padla do oka hned. Oba milují jídlo, stejně jako já a v knize dokonce najdete na začátku každé kapitoly recept! Klára je naprostý odpůrce sportů, což máme taky společné. Píšou do časopisu, zkouší různé restaurace a je pohroma na trapy. Podobně jsem tom i já, takže o problémech se vcítěním nemohla být řeč. Naproti tomu Kopřiva je zapálený do každé aspoň trochu nebezpečné činnosti, která se naskytne. Ale když zrovna někde neleze, je to příjemný a veselý společník, který vždy dokáže člověka povzbudit. A jeho hlášky pobaví každého.

Takže jsem se nadechla, stiskla kliku a –

Kláro, jak to s tebou vypadá od půl devátý…

„Já tě praštím!“ vyjekla jsem.


Tuhle tenoučkou knížečku si nemůžu vynachválit. Sáhnu po ni pokaždé, když mám špatnou náladu a stačí si přečíst jen pár vět, nebo kapitol a hned je svět růžovější. A co na tom, že je kniha předvídatelná a klišé? Každý přece doufáme v happy-end, který si hledáme v knihách.

9/10
Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

13 komentářů:

  1. Obálka se mi taky hrozně líbí :D Je až rozkošně kýčovitá :D
    Autorčina humoru se taky asi nikdy nebudu schopna nabažit :) Prostě skvělý :) Trochu mi připomíná knížky, co jsem četla před pár lety, jako puberťačka, ale takovým trochu dospělejším způsobem :)
    Ta hláška s Popelkou je boží! :D
    Knížku jsem si neskutečně užila, stejně jako tvou recenzi, která mi připomněla ty hřejivé okamžiky při čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Námet ani anotácia ma veľmi neoslovili, ale vďaka tvojej reakcii som rýchlo zistila, že kniha je skutočne vtipná a zaujímavá. Nie je to síce môj šálok kávy, avšak ako sa zdá, autorke sa sa dielo vydarilo a to je len dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha má opravdu pěknou obálku, ale když jsem četla anotaci, tak jsem byla trošku zklamaná a proto se nechystám knihy ani číst, to však neznamená, že je špatná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha mě opravdu zaujala obálkou a po několika pozitivních recenzních opravdu plánuju si ji přečíst :) Popravdě, od autorky jsem ještě žádnou knihu nečetla i když to plánuju už rok.. musím se k tomu konečně rozhoupat :D
    Povedená recenze!

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to zajímavě :-) Předtím jsem o knize vůbec neuvažovala, ale po Tvé recenzi si ji možná objednám :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle krásku musím mít! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Obálka je krásná a originální. Jakmile jsi napsala, že je to o jídle, řekla jsem si "Tu si musím přečíst!" :D Vypadá moc dobře, takže po ní určitě někdy sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná recenze tuto knihu si chci určitě přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze, vypadá to vážně super! :) Tak na to se vážně těším!! :) Děsně moc! :)

    OdpovědětVymazat
  10. pekáš buchet? mne sa vybavili chlapci :DD ale nie, kniha vyzerá byť perfektná! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Úžasná recenze, jako vždycky! Knížku jsem dočetla před pár dny a líbila se mi hrozně moc, ale to už víš.
    S Klárou jsme si taky dost podobné, takže jsem v podstatě taky podobná tobě :3
    A ty recepty na začátcích mě taky dostaly, makadamové koláčky si určitě někdy udělám!

    OdpovědětVymazat
  12. Knížečku jsem včera přečetla a moc se mi líbila. Tvá recenze je skvěle napsaná :-)

    OdpovědětVymazat