pátek 17. října 2014

Top five series


1. Harry Potter

Chlapec, který přežil. Ten kdo několikrát bojoval proti lordu Voldemortovi a nakonec zvítězil. Jeho osud zná každý na celé zemi. Je legenda a milovník mnoho lidí. Včetně mě. 
Jako malá jsem v knihovně uviděla otrhané vydání prvního dílu. Vůbec jsem netušila, o co v knize půjde, ale zkusila jsem to. Nikdy toho litovat nebudu, protože mě Harry okouzlil od první stránky. Díl po dílu, zážitek po zážitku, začala jsem se zamilovávat do příběhu. A nepustilo mě to do teď, protože je to neuvěřitelné, krásné, legendární. A filmy to stejné.  




2. Narnie

4 sourozenci. 4 králové, lev, fauni, mluvící zvířata, zlá čarodějnice, kouzelníci, kouzelné prsteny. To vše můžete najít v báječné a jedinečné zemi Narnii, která se může objevit kdykoliv a téměř kdekoliv. Vždy, když to nejmíň čekáte. Stále čekám, až narazím na skříň, která mě provede do zasněžené země, na obraz, který mě přenese na moře, nebo na půdě objevím prsteny, které mě přenesou do překrásné země. Stále jsem nic takového nenašla, ale naděje umírá poslední.  

3. Eragon

Draci jsou naprosto dokonalá zvířata, která ale vymřela. Dokud se neobjeví mladý muž a modré vajíčko. Začíná hon o záchranu života, protože nový Jezdec může představovat velké nebezpečí.
Zvlášť s temperamentní Safirou.
Paolini je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, protože svět ve kterém se celý příběh odehrává je úžasně vymyšlený a draci... Draci jsou nádherné bytosti, k tomu kouzla, elfové, trpaslíci. Dokonalé, i když poslední díly už nejsou zrovna lehké na čtení.

4. Drahokamy 

Cestovat časem by chtěl každý, ale ne vždy je to skvělé. Minulost je zlá a nesmí se narušit žádná dějový linie, jinak by se celý čas zhroutil. To ví Gwendolyn, která se do světa času a záhad vrhne po hlavě, ale ne vždy je to lehký.
Příběh plný lásky a porozumění. Hledání důvěry, tak kde není jistý kde je. A navíc tahle celá série je neskutečně čtivá. Všechny tři díly dokážete přečíst za tři dny, čtivost není problém. A všechny postavy si zaručeně zamilujete. 


5. Hunger games

Katniss jako obětavá sestra dobrovolně vstoupí do Hladových her, kde jde o život. Musí zabít
všechny své spoluhráče, aby sama mohla přežít. Zároveň ale nechce zabít a nejmíň Peetu, který je ze stejného kraje. Skvěle vymyšlená kniha se všemi detaily, napínavá, zajímavá a hlavně originální. HG je série, podle které se kopíruje a ne naopak. Bohužel třetí díl se nepovedl a zkazil závěr příběhu.

23 komentářů:

  1. S Harrym úplne súhlasím! :) ♥
    A Drahokamy si musím prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Harry Potter je tiež moja srdcovka s Drahokamy si chcem prečitať :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jediného eragona jsem nečetla...jinak všechny ano a souhlasím, že jsou to dokonalé série...Drahokamy miluju!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hunger games je super. :) Ostatní série bych si chtěla přečíst, ačkoliv je Narnie pro mladší. :)

    OdpovědětVymazat
  5. S Harrym, Eragonem, Hunger Games i s Drahokamy souhlasím! Skvělý výběr! :) Narnie je taky výborná série, ale spíš pohádkověji laděná a pro mladší :)

    OdpovědětVymazat
  6. S každým súhlasím ale s Narniou nie :( to boli pre mňa hrozné knižky :( musím ich však ale prečítať ešte raz, pretože som sa dostala len po tretiu knihu a potom som tie ostatné odložila..

    OdpovědětVymazat
  7. Jediné Drahokamy som nečítala, takže sériu neviem posúdiť, avšak s ostatným výberom na 100% percent súhlasím! :D Sú to vynikajúce knižné série, ja by som namiesto Drahokamov dala Pána prsteňov :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Na přečtení v knihovničce na mě čeká Zelená jako smaragd, chci se tě teda zeptat, jak to s těmi knížkami je, navazují ty tři na sebe? Nevím totiž, jestli tohle není třeba poslední díl :-)

    OdpovědětVymazat
  9. S Harrym naprosto souhlasím chci si ho v brzké době přečíst. Narnie je skvělá série pro mladší. Eragon je jasná volba. Hunger games chci dát také ještě šanci. Ale probůh nechápu, co máte na těch Drahokamech, já se při čtení dost nudila :D

    OdpovědětVymazat
  10. Drahokamy jsem ještě nečetla, ale ta série vypadá zajímavě! :) Děkuji za tip. No a Hunger games, to je srdcovka i u mě.

    OdpovědětVymazat
  11. První tři - to máme úplně totožné :3
    Drahokamy mám taky moc ráda ^^
    HG jsou super, ale top 5 asi ne, už kvůli poslednímu dílu. Já bych mezi top 5 (okey, asi by jich bylo top 10 :D) zařadila třeba i Ságu Darrena Shana, Mistborna, Mladého samuraje nebo nějaké jiné méně známé série :)

    OdpovědětVymazat
  12. Četla jsem všechny tyhle série, a souhlasím se vším :3 Hlavně Eragonem, je to dokonalá sága, moc ji mám ráda. Chystám se i na re-reading :))
    Harry Potter a Narnie jsou knížky mého dětství a dodnes je ráda znovu čtu. Jsou úžasné, jedním slovem. A Hunger Games také, ale jak píšeš, třetí díl už šel do kytek...
    A Drahokamy jsou taky skvělé :) Pobaví a smála jsem se jak šílená :D

    OdpovědětVymazat
  13. Drahokamy neznám. Narnii mám ráda pouze filmovou. Jinak Harry, Eragon velký souhlas

    OdpovědětVymazat
  14. Zrovna čtu 5 díl Harryho a je to naprosto bombastická serie! :3333 Jinak jsem zbytek nečetla, pouze viděla jako film. :D Ale Hunger games si chci určitě přečíst. :) :3

    OdpovědětVymazat
  15. Harry Potter a Narnie jsou opravdu jedineční. Eragona jsem nedočetla, kdosi mi vyspoileroval konec Eldesta, když jsem byla asi v polovině, a pak mě to přestalo bavit. Na Drahokamy se teprve chystám, takže nevím... A opravdu si myslíš, že třetí díl Hunger Games je zkažený? Mně se tedy líbil určitě nejvíc ze všech, i když film se asi moc nepovede, protože člověka se sršáním jedem v hlavě se ztvárňuje opravdu těžko... Jako knížku mám ale trojku rozhodně nejradši! (Ááááááááááááá... Finnick!!!)

    OdpovědětVymazat
  16. S Harrym Potterem jsem vyrůstala, C.S. Lewis je na špici, co se pohádek této doby týče. I když říkali, že Paolini Eragona "složil" z Pána prstenů a dalších fatasy, žrala jsem ho. O Drahokamech jsem neslyšela. Přijou mi jako taková jednodušší literatura. Přečetl by si to i dospělej? A nad Hunger Games přemýšlím už dlouho, ale zatím se rozhoduju pro jinou četbu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahokamy jsou takový jednoduší, ale je to skvělá oddechovka.. Nevím, jestli je to zrovna pro dospělé, ale za zkoušku to stojí ne :)

      Vymazat
  17. Súhlasím so všetkým skoro okrem Eragona. Ten ma strašne nebavil :D

    OdpovědětVymazat
  18. Všechny série jsem četla, a jsou fajn. :) Nevím, jestli bych si vybrala úplně stejné, ale na pár bychom se jistě shodly.

    OdpovědětVymazat
  19. Všechno, kromě Narnie, jsem četla. :) A můj výběr by byl asi stejný, jen bych místo té Narnie dala Percyho Jacksona... :D Narnii jsem nedočetla, nějak mi to nesedlo. :/

    OdpovědětVymazat
  20. Drahokamy bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Já se přiznám, že série vážně nemusím ;) opravdu ne. Když se příběh nevejde do jednoho dílu, strhává si tím u mně bod. Je jasné, že Harry Potter se do jedné knihy nevejde, ale abych pravdu řekla, že se snažím sériím vyhýbat a tak jsem jich pořádně moc nepřečetla, ale ty co jo, na ty se dívám nelibě ;)

    OdpovědětVymazat