čtvrtek 23. října 2014

(RC) - Odpusť, nebo zabij

Vypravěčka


Název: Vypravěčka

Autor: Jodi Picoult

Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2014

Vazba: Pevná s přebalem

Počet stran: 510

Série: -

Díl: -





Anotace

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi? 

***

Síla událostí druhé světové války je odzbrojující. Ani v těch nejhorších možných můrách si nedokážeme představit, jaké zlo potkalo lidi v koncentračních táborech a jak těžký život musí prožívat přeživší. Vypravěčka nám dovolí nahlédnout pod pokličku, ale varuji, není to nejpříjemnější pohled.

Sage si najde nového přítele, který se ovšem ukáže být zcela někým jiným. Je to bývalý velitel v koncentračních táborech a páchal nepopsatelné hrůzy. Ten však svých činů nyní lituje a proto požádá Sage, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Je to ale správné? A dokáže Josefovi jeho činy odpustit natolik, aby mu pomohla? Aby toho nebylo málo, její babička, která přežila Osvětim, ji začne vyprávět svůj příběh. Bezmocná Sage požádá na pomoc ministerstvo spravedlnosti, aby ji celý případ pomohlo vyřešit.

„Protože bych měl být mrtvý, Sage. Právě to si zasloužím. A vy mi můžete pomoct.“


Hrůzy, které se děly v době války jsou v dnešní době stále více diskutované, protože na každém rohy vidíme začínající třetí světovou. I díky tomu, a autorčinu skvělému stylu, se příběh zdá být součástí našeho světa, i když se odehrál mnoho let zpátky.

Ale i přes těžké téma a narážky na různé druhy mučení, je kniha psána spíše lehčím typem, aby toho na čtenáře nebylo moc. V pravé okamžiky do příběhu vstupuje osobní život Sage, Josefa a dalších mnoho postav, se kterými budeme mít čest se poznat. Autorka nezapomněla ani na lásku, nebo další všední problémy.

Spojitosti se zprvu můžou zdát složitější, protože kniha je složená z několika dějových linií, které na sebe navazují, proplouvají mezi sebou a částečně se ovlivňují. Vše je dokonale slazeno a i přes více zápletek je vše dokonale promyšleno a nenachází se tu jediné hluché místo, které by příběh zkazilo.

„Bůh nám nic nedělá,“ namítla Darija. „To Němci“


Co se týče postav, byla jsem mile překvapená věrohodností jejich vyprávění a řešení problémů. V pár okamžicích bych se zachovala stejně, v jiných jinak, ale to záleží na povaze dotyčného. Taky mě fascinovalo, s jakou detailností jsou vykresleny, jako by je autorka osobně znala a příběh byl opravdu o nich.

Sage, je obyčejná pekařka, která ale narazí na zvláštního Josefa, který ji požádá o spolu sebevraždu. Sage se hodně zamýšlí nad tím, jestli dělá dobrou věc a vyslechne si celý příběh z úst člověka, který se na vraždách podílel. Jen silou vůle neutekla od všeho kilometry daleko, za což jsem ji obdivovala. Na začátku se zdála spíše jako tichý, nevinný typ, co nic nevydrží, ale opak je pravdou. Josef byl taky zajímavá osobnost, díky které máme možnost nahlídnout na fungování koncentračních táborů. A nakonec babička, která sama v koncentračním táboře byla a je jasné, že jednotlivé příběhy se v jednotlivém bodě sejdou. I tahle žena byla neskutečně silná a odvážná. Jen málo z mnoha se dostalo pryč a navíc se dožilo tak vysokého věku.

„Už jsem nepřemýšlela o panu Bauerovi, byla jsem přesvědčená, že Němci jsou jeden jako druhý, a všechny jsem nenáviděla.“ Pohlédla na mě. „To ale znamená, že jsem v tu chvíli nebyla o nic lepší než oni.“


I další osoby byly zajímavé a nebylo jich málo. Každá má svůj příběh, avšak není čas na všechno. Ve Vypravěčce taky nejdete mnoho dalších problémů a zápletek, které se netýkají jenom druhé světové. Všech pět set stran je skvěle využito, a čtenář si z knihy vezme spoustu myšlenek a ponaučení.

Z knihy jsem stále neskutečně unešená. Nemám na ni slov, protože byla jednoduše geniální, smutná, úžasná a deprimující. Vyvolala ve mně snad všechny emoce, které kniha může nabídnout a zanechala v mém nitru hodně. Otevřela mi oči a zasvětila do tajů zla. Vypravěčku si budu pamatovat hodně dlouho a budu se k ní vracet, protože podobných knih by se mělo vydávat a číst víc.

10/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz

9 komentářů:

  1. Práve túto knihu čítam, rsp. momentálne počúvam v angličtine ako audioknihu. Je to neuveriteľne silný príbeh, nádherný štýl písania.. som asi v polovici, budem mať problém ju odložiť a ísť spať :)
    Skvelá recenzia a úplne s tebou vo všetkom súhlasím. Ja osobne rozhodne siahnem aj po dalších knihách od tejto autorky, všetky majú skvelé hodnotenia na goodreads.

    OdpovědětVymazat
  2. I když mě tyhle knihy pokaždý svým způsobem dostanou, protože jsem dost citlivá, tak i tak je chci číst a chci se dozvědět o té době víc. Tuhle knížku jsem zatím nečetla, ale už ji mám rezervovanou v knihovně a moc se na to těším, už jen podle tvé recenze je to kniha pro mě :).
    Mimochodem krásná recenze :)).

    OdpovědětVymazat
  3. Je dobre, že kniha je vzhľadom na jej náročnú tému písaná ľahším štýlom, lebo vojny a holokoaust ako taký sú stále citlivé témy. Zdá sa, že kniha obsahuje veľmi zaujímavý príbeh, ktorý poskytuje možnosť nahliadnuť na situáciu z oboch strán :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná recenze! Právě jsi mě přesvědčila říct: Táák, tuhle knihu musím mít doma. Páni, já jsem tak hloupá...tahle doba mě neuvěřitelně dostává, vyčerpává a deprimuje, ale já stejně tyto typy knih čtu. A Vypravěčka vypadá vážně skvěle.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná recenze, díky ní jsem zjistila, že tuhle knížku nutně potřebuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tato kniha má opravdu krásnou obálku! ... Strašně si ji chci přečíst, když ji tak vychvaluješ, určitě to bude stát za to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Viděla jsem ji u nás v knihkupectví a upřímně mě zaujala stejně jako Květy z půdy (autorka...??) z nakladatelství Moba. Moc bych si jí chtěla koupit, ale bohužel kvůli Vánocům si ji mohu jen přát :(

    OdpovědětVymazat
  9. O téhle knize už jsem slyšela a moc si ji chci přečíst :) Zajímavá recenze ^^

    OdpovědětVymazat