středa 29. října 2014

I kniha může pomoct - rozhovor



Nedávno jsem byla pořádána o rozhovor ohledně projektu I kniha může pomoct. Samozřejmě jsem moc ráda odpověděla na dané otázky, které následně byly publikovány na webu StudentPoint.
V rozhovoru se dozvíte další informace o projektu, i kdy mě popřípadě kontaktovat. Budu ráda za každého dalšího dobrovolníka :) 
PS: Doma už mám 90 knih! 



Prozraď nám něco málo o sobě.
Ahoj, jsem šestnáctiletá bloggerka, která strašně ráda čte, píše a pomáhá. V druhé třídě mi zjistili leukemii (rakovinu krve) a já se musela léčit. Díky této nemoci jsem získala mnoho přátel, hezkých zážitků, ale i zkušeností. A protože vím, jaké to doopravdy je, chci pomoct dětem, které prožívají to stejné co já před lety.

Čeho se přesně týká projekt I kniha může pomoct?
Projekt vznikl na pomoc dětem, které tráví dlouhé dny upoutáni na lůžku. Proto jsme se s pár lidmi zamysleli, jak bychom jim mohli pomoct a vznikl tenhle projekt. Ve zkratce jde o to, že blogeři darují své knihy dětem. Protože i jediná kniha dokáže potěšit i utěšit. 

Co musí člověk udělat pro to, aby se mohl do projektu zapojit? Jak může pomoct? Může to být kdokoli? 
Do projektu se může zapojit opravdu kdokoliv. Stačí, aby měl doma nějakou knížku, kterou by chtěl věnovat do našeho projektu a předat mi ji. Knihy mi člověk může poslat i poštou, ale o adresu si musí napsat na email (ilonkha@seznam.cz) nebo na osobní facebook


Jak bude probíhat předávání knih?
S nemocnicí jsem domluvená, že samotného předání se může účastnit jenom pět lidí kvůli možným rizikům nákazy dětí. Ale máme dovoleno jít do dvou oddělení, kde můžeme předat knihy z ruky do ruky a další knihy se prostřednictvím sestřiček dostanou i na další oddělení. 

Oslovila jsi více nemocnic, nebo ses rozhodla pro jednu konkrétní? Pokud ano, kterou přesně? Jak na tvůj nápad nemocnice reagovala?
Rozhodla jsem se pro jednu konkrétní a tou je Dětská fakultní nemocnice Brno, kde jsem se sama léčila. Šli jsme se domlouvat s hlavní sestrou oddělení dětské onkologie, která si nás ještě pamatuje z dob léčby a byla z našeho návrhu nadšená. Vyšla nám zcela vstříc a ještě nám děkovala. Na detailech se budeme ještě domlouvat, ale předem slíbila, že zařídí, co bude potřeba. 

Co tě vedlo k takovému projektu? 
Jak už bylo zmíněno, sama jsem se léčila, a tudíž vím, jak se člověk cítí. Každý rok chodím na kontroly a každý rok mě to nutí přemýšlet nad lidmi, co se právě léčí. A právě při jedné kontrole mě napadlo pomoct ve velkém. V hlavě se mi vyrojil plán, který jsem postupně doladila, až z toho vznikl projekt I kniha může pomoct


Co si přesně od tohoto projektu slibuješ?
Pomoc dětem. Chci zkvalitnit jejich čas strávený na lůžku, kdy nemůžete chodit do herny a televize už vás nebaví. Knížka je skvělý přítel a pomocník a věřím, že i díky tomuto projektu donutíme více dětí i rodičů číst. 

Má už projekt nějaké ohlasy?
Ano. Už při prvních zmínkách se mi ozvalo pár jedinců, ale při oficiálním zahájení mi napsalo hned několik lidí. I když se to nezdá, po světě stále chodí mnoho hodných lidí, kteří dokážou pomoct. A dokonce se ozvalo i pár nakladatelství, které také věnují své knihy. 

Plánuješ v budoucnu další projekty?
Pokud tenhle vyjde podle představy, nevidím důvod proč ne. V ČR je hned několik nemocnic, které by určitě uvítali nějaké nové knížky. Nebo by se mohlo darovat do jiných oddělení, ale to je zatím ve hvězdách.

Co bys vzkázala čtenářům nebo lidem, kteří nad účastí váhají?
Jděte do toho. Doma jistě máte několik knih, na které usedá prach, zatímco jinde by mohli pomoct. Nebuďte sobečtí a udělejte i něco pro lidi, kteří nemají tolik štěstí jako Vy.


17 komentářů:

  1. Tohle je od nich vážně hrozně pěkné^^

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně skvělý projekt :-). A je skvělé, že už dorazilo tolik knih! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ako som ti už písala, projekt je naozaj skvelý a je super, že sa čím ďalej tým viac rozrastá :-) Rozhovor je tiež dobrá forma, ako sa o projekte môže dozvedieť viac ľudí a tiež sa mi páči štylizácia rozhovoru, je vidieť, že redaktor/ka vedel/a čo robí, aj neznámy človek sa dozvie všetko čo potrebuje :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je od tebe vážně moc pěkný..skvělý nápad :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nemůžu říct nic jiného než jen....NÁDHERA. Je úžasné, žes to vymyslela, určitě to rozjasní spoustu dětských tvářiček, které to nemají v životě lehké. Smekám před Tebou. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Wau! Už tolik knížek? To je skvělé! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, skvělé, že dorazilo už tolik knížek! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to úžasný nápad, musím něco poslat :)

    OdpovědětVymazat
  9. Milý rozhovor, je neskutečné, kolik knih se ti nashromáždilo a určitě pak dej nějaké další info :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, jsem zpátky na blogu (dalo by se říct), ale nevím, zda jsme pořád affs, když jsem byla dlouho pryč. Prosím když tak si přečti tento informační článek a dej mi vědět, díky :) : http://blogjedneholky.blog.cz/1410/jak-to-je .

    OdpovědětVymazat
  11. Uzasne nemam slov bajecny napad smekam

    OdpovědětVymazat
  12. Já doufám, že to vyjde tak, jak by to vyjít mělo! Co nejlépe. :) Už se na tu akci těším. :)
    Kolik už máš doma knížek ? :D

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasný rozhovor! Kniha (bohužel jen jedna) by zítra měla vycestovat z Jihlavy, tak uvidíme!

    OdpovědětVymazat
  14. Vau, tak toto bolo skvelé. Obdivujem ťa za toto ešte viac, ako som ťa obdivovala. Máš skvelý blog, toto všetko si len zaslúžiš. A obdivujem ťa aj za to, čo si v detstve prežila. Skvelý projekt :)

    OdpovědětVymazat
  15. Máš nádherné ikonky. :D Já nad tím stále tak nějak přemýšlím... :D

    OdpovědětVymazat