neděle 21. září 2014

Filmové novinky podle knižní předlohy


Dlouho tady nebylo nic z filmového plátna, tak přináším žhavé novinky podle knižní předlohy, na které jsem dlouho čekali. A konečně je to tady... 

***

Thomas se jednoho dne probudí uvězněný v obřím bludišti společně se skupinou dalších chlapců. Na svět venku nemá žádné vzpomínky, jen podivné sny o záhadné organizaci známé jako W.C.K.D. Když se mu podaří poskládat dohromady jednotlivé fragmenty ze své minulosti podle vodítek v bludišti, může doufat, že odhalí svůj skutečný cíl a způsob, jak z bludiště uniknout. Film je adaptací bestselleru Jamese Dashnera.

Teprve nedávno nakladatelství Yoli vydalo knihu s filmovým přebalem a krásnou obálkou. V zahraničí je kniha dobře hodnocená a i u nás se čtenářům líbila. Film v kinech vyšel 18.9.2014 a od té doby už byly zaznamenány příjemné a pozitivní reakce. Výborné herecké obsazení, napínavý děj a jen málo odluk od knižní předlohy. Věřím, že my, kteří jsme film ještě neviděli, se máme na co těšit.






***

Sedmnáctiletá Mia má všechno, o čem kdy snila - úžasnou rodinu, milujícího přítele a právě ji přijali na prestižní hudební školu. Stojí však před vážným životním rozhodnutím - bude následovat svůj sen o kariéře violoncellistky nebo dá přednost své lásce a zůstane s milovaným Adamem? V jedno zimní ráno se však všechno změní - Mia ztratí milované rodiče i bratra. Najednou vidí samu sebe, jak leží na nemocniční posteli napojena na přístroje a před očima se jí odvíjí celý život. Vidí všechny své blízké a hlavně Adama, prosícího, aby se vrátila k němu. Včera řešila svou budoucnost, dnes stojí před jedinou osudovou otázkou: Zůstanu?

Zůstaň se mnou jako kniha už jednou vyšla pod názvem Jestli zůstanu. Před nedávnem ale vyšla znovu pod tímto názvem i s filmovou obálkou. Je to tenoučká, příjemná knížečka, která na jeden den zabaví. Problém ve filmu už jde vidět v traileru, který se od knižní předlohy dost liší. Jsem zvědavá jak si s tím celkově režiséři poradí. Rozhodně to bude zajímavé. 

***

Představte si, že svět kolem Vás je jako podle šablony, existuje jen jedna univerzální barva, jeden typ nábytku, všichni mají stejný střih vlasů, stejné oblečení. Má to své výhody, nikomu nemáte co závidět. Ale nechyběla by Vám právě odlišnost a možnost volby? Jonas v takovém světě žije. Lidé neznají války, zločiny, strach ani bolest.Všechno je dokonale organizované a regulované, absolutní jednota je nejvyšší hodnotou. Nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti.
Jonas se má stát "příjemcem paměti", strážcem vzpomínek. Tím získává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit - vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství ...
Začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív...

Knihu jsem nečetla, ale všichni, kteří si ji přečetli, tak ji chválili. Originální námět se zajímavými myšlenkami. Film se své premiéry dočkal už 11.9.2014. Filmové recenze jsem zatím žádné nezaznamenala, takže můžeme jen doufat, že se to podařilo. Jen co si přečtu knihu, hodlám se na film zajít podívat.

***

Na co hodláte v nejbližší době jít Vy?

14 komentářů:

  1. Zostaň so mnou a Labyrint sú dosť lákavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na zůstaň se mnou se určitě podívám a Labyrint si chci nejdřív přečíst a pak až film. :)
    Jinak Dárce jsem nečetla a ani to neznám, tak no coment. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nemůžu se rozhodnout jestli jít s přítelem na Labyrint nebo Zůstaň se mnou :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžká volba no :D Já bych šla asi radši na Labyrint. :)

      Vymazat
  4. Všechny vypadají skvěle. :) Ráda bych viděla všechny. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na všetky by som rada šla :) If I stay akurát čítam :)

    OdpovědětVymazat
  6. Labyrint jsem viděla, je to boží :3 Na Zůstaň se mnou jsem chtěla jít s mamkou, ale nakonec jsme to zavrhly s tím, že to asi nebude nic moc :) A Dárce zní fakt dobře, ale zase nevím jestli bych na něj šla O_O

    OdpovědětVymazat
  7. Na všetky tri sa úplne teším a pôjdem aj do kina s kamarátmi zo školy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych chtěla vidět všechny filmy :)

    OdpovědětVymazat
  9. ty první dva musím vidět :D už se na ně moc těším ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Najviac ma zaujal Labyrint, ale najskôr si musím prečítať knihu :D

    OdpovědětVymazat
  11. Zůstaň se mnou neznám, na Labyrint jsem byla včera s Neimou v kině :3 A na Dárce mě chtěla Neima taky dotáhnout, ale nakonec šla s jinou kámoškou, protože mě to jako film moc nebralo :/ Jako knížka by to mohlo být super, ale ten film by mě asi nebavil ;)
    Jinak, Labyrint si chci přečíst coby knížku, jenže na internetu jsem ji našla jen v angličtině a k papírové se dostanu bůhvíkdy :/

    OdpovědětVymazat
  12. Ani jeden nevypadá špatně, nejvíc bych se ale chtěla podívat na Zůstaň se mnou či jak se ten film jmenuje, páč po tom pokukuji už delší dobu. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zůstaň se mnou jsem viděla. Je to skvělý film se zajímavým dějem a krásnou hudbou. Kdo neviděl můžu jenom doporučit :)

    OdpovědětVymazat