pátek 19. září 2014

(RC) - Zlomená

Zlomená


Název: Zlomená

Autor: Shy Keenan

Nakladatelství: Alpress

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 312

Série: -

Díl: -




Anotace

Co všechno se musí stát, aby si někdo všiml čtyřleté holčičky, zneužívané otčímem a jeho přáteli, často zbité s nelidskou krutostí do bezvědomí, týrané vlastní matkou, až malá částečně ohluchla a oslepla. Je neuvěřitelné, jak lhostejné může být okolí včetně úřadů, a když zmučené děvčátko najde odvahu někomu povědět, co se děje, nikdo jí nevěří.

***

Žijeme v rádoby moderním a dokonalém světě. Ale to co se děje za zavřenými dveřmi některých domů, o tom nemáme ani tušení. A o tom mě přesvědčila Zlomená, která vypráví skutečný příběh, který se stal poměrně nedávno. A to je hrozné!

Shy Keenan je už od raného dětství znásilňovaná, bitá a jinými způsoby šikanovávána. Ale až po čtyřiceti letech sebrala odvahu napsat tuto knihu, kterou vypráví svůj příběh a doufá, že tím pomůže mnoha dalším, kteří sdílí podobný osud. Věří, že důležité je nevzdat se a nepoddat se přesvědčení okolí o tom, jaké by znásilňované děti měli být.

Zlomená je neskutečně silný příběh, který na mě dolehl během pár stran. Uvědomíte si, že to co znáte, je jen iluze založená na lži a přetvářce. Protože tam ve skutečném světě jsou hladové děti, drogově závislé, nemocné, nebo v případě Shy znásilňované děti. A my o tom nemáme skoro žádné ponětí.

Příběh vás zasáhne neskutečně. Jde znát, že autorka je nezkušená, není žádná spisovatelka, ale v tom tkví kouzlo, odvaha i odevzdání knihy. Shy příběh píše tak, jak si ho pamatuje se všemi bolestmi i radostmi, kterých bohužel není málo.

Ale není to jen o smutném příběhu, který se zdá až neskutečný. Shy pomocí knihy promlouvá k nám všem. Snaží se nám vysvětlit, že ať už nás vnímá okolí jakkoliv, musíme být sví. Být sami sebou a jednat podle svého rozhodnutí. Nevzdávat se a bojovat, protože jen ten kdo bojuje, dosáhne toho, po čem opravdu touží.

Jako postava mě Shy uhranula. Její osobnost je složitá a přitom až banálně jednoduchá. Byla to
holčička, která se snažila přežít. Jen přežít, protože o to šlo. Je jedno jakým způsobem, důležitý je jen život. Přesto ale i odvážná, protože se dokázala snášet v tiché odevzdanosti. Věděla, že ji nikdo a nic nepomůže, tak jen v tichosti trpěla. A já ji obdivovala. Jak může někdo něco takového prožít a ještě o tom psát? Tiše se klaním před někým takovým.

Za sebe můžu říct, že jsem v průběhu knihy několikrát brečela. Svět je nespravedlivý a nemilosrdný, ale vybíjet si to na malé bezbranné holčičce? To je… Já nemám slov, stejně tak jako v průběhu knihy. Je to nehumánní - nelidské a nelituji jediné slzy, kterou jsem uronila pro tuto knihu. Zaslouží si je a ještě mnohem víc.

10/10
Mnohokrát děkuji Knihcentru za poskytnuté recenzního výtisku.
Knihu si můžete sehnat ZDE.

10 komentářů:

  1. Vypadá to na hodně silný příběh, takové čtu ráda. Nejspíš se po knize podívám:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak popisuješ, je to asi silný příběh, ale nejsem si jistá, že je to něco pro mě. Já se těmto příběhům dost bráním, ale rozhodně je dobré je číst, v člověku to něco zanechá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě je to silný příběh a po přečtení asi i k zamyšlení.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě je to velmi silný příběh, o to víc, že je psán podle skutečnosti!

    OdpovědětVymazat
  5. Téma je určitě zajímavé. Myslím, že kniha by se mi mohla líbit, ale asi bych z ní měla hodně rozporuplné pocity.

    OdpovědětVymazat
  6. Ale no fuj... O těhle věcech bych si nečetla ani za nic. Stačí mi vědomí, že se něco takového děje, ještě o tom číst nebo to sledovat, ne děkuju.

    OdpovědětVymazat
  7. Obdivuji autorku že to dokázala sepsat, musí být opravdu silná a tento příběh bych si ráda přečetla. Už z důvodu, že takové příběhy člověka o moc obohacují :)

    OdpovědětVymazat
  8. Klobúk dole pred napísaním takejto knihy, hoci neviem či ja sama by som ju začala čítať. Nepochybne je skvelá, ale takéto témy, nie je jednoduché ani písať ani čítať.

    OdpovědětVymazat
  9. musí to být hodně silný příběh.... nechápu, jak vlastní rodiče mohou být tak "nelidští" vůči vlastní dceři :(

    OdpovědětVymazat