pátek 8. srpna 2014

(RC) - Z prachu jsme vzešli, v prach se zase obrátíme

Prach jsi a v prach se obrátíš


Název: Prach jsi a v prach se obrátíš

Autor: Chris Tvedt

Nakladatelství: Jota

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 351

Série: -

Díl: -






Anotace

 Na samotě u lesa v oblasti Ostlandet je doslova popraven starý muž. Vyšetřovatel Edvard Matre nenachází po vrahovi žádné stopy. V Oslu místní úřady ustoupily tlaku veřejnosti a nechaly otevřít masový hrob s pacienty z gaustadské nemocnice. V Bergenu je nalezena mrtvá mladá žena a jiná leží v kómatu v nemocnici.
Mnoho skutečností naznačuje, že všechny oběti má na svědomí stejný pachatel. Edvard Matre je poslán zpět do města, které opustil před mnoha lety, aby dopadl možného sériového vraha. Ale jako by se po něm slehla zem. Tlak najít pachatele dříve, než se dopustí další vraždy, je neúnosný. Navíc se Edvard dozvídá, že jedno z těl, které bylo nalezeno v masovém hrobě v Gaustadu, patří jeho vlastní matce.

***

Prach jsi a v prach se obrátíš je severská krimi s originální a temným námětem. Kniha má všude velmi dobré hodnocení a skoro všichni tuto knihu chválí a doporučují. Bohužel já jsem výjimka. Ne, že by se mi kniha nelíbila, ale nesedl mi styl psaní autora, takže se budu snažit psát recenzi co nejobjektivněji.

Edvard Matre, detektiv, dostane případ, který nelze vyřešit. Proto dostává nový, za kterým odjíždí do svého rodného města Bergenu. Zde se Edvard setkává s mnohonásobnými vraždami a skoro žádnými stopami. Ervard a jeho tým můžou jen bezmocně čekat, kdy vrah udeří znovu a kde. A nejsou to zrovna civilizované vraždy.

„Ne, nechápeš to. Byla jsem paralyzována. Totálně jsem zklamala. Je to moje vina, že…“

Obálka je naprosto úžasně provedená, až z ní mrazí. Ale co je ještě lepší, když zděláte přebal, čeká vás velké překvapení v podobě druhé obálky. Přebal je k jedné dějové rovině a obraz na pevném obalu, je z druhé dějové linie, což je naprosto dokonale vymyšlený. A obě dvě jsou strašidelné a velmi realisticky provedené.

Jak už jsem zmínila, děj je rozdělen na dvě, dalo by se říct i tři, dějové úrovně, které do sebe časem bravurně zapadají. Autor si musel dál velkou námahu s domýšlením detailů, aby vše na konci do sebe zapadlo, a musím říct, že to se mu povedlo.

Další věc, která se mu povedla, jsou popisy prostředí a postav. Vše je vykresleno ohromně realisticky, jako byste na místě byly a podílely se na samotném případu, který není pro slabé povahy. Po některých popisech míst vražd vám bude ještě dlouho běhat mráz po zádech. Postavy jsou také popsány velmi živě, a co se mi líbilo, že dělaly chyby stejně jako my. Není to žádný párek dokonalých vyšetřovatelů, jak bývá u mnoho detektivek.

„Ještě jsem se nedíval. Temeno hlavy oběti je totiž přimrazené k podlaze. Chcete, abych tělo otočil?“

Z postav jsem si ale bohužel neoblíbila nikoho. Ano byly jako živé, klidně bych si je dokázala představit jako nějaké normální lidi od policie, ale ani jedna postava mi nepřišla sympatická. Edvard je ten, co celý případ vede, takže bych očekávala jakousi společenskou dovednost. Ale on byl příliš uzavřený a mnohdy mi připadal jako tvrdohlavý bručoun. Naprostý opak je mladý Tommy, který nejdřív jedná a potom myslí. Což by mohlo být příjemné, kdyby nebyl otravný a namyšlený. Posledním členem tým je Solveig, která se na detektiva vůbec nehodí, protože není průbojná, všechno si nechá líbit a nechá se zastrašit. Tohle složení mi vůbec nevyhovovalo a nedá se divit, že jsem se do knihy nemohla pořádně začíst.

Všechno dobrý jsem na knížce už vyjmenovala, takže jdeme i na některé ty zápory. Když neberu v potaz, že styl autora mě neupoutal, tak musím napsat, že kniha je velmi nudná. Je zbytečně moc natahovaná a místy plave na jednom místě třeba dvacet stran.

„Zeď za postelí se zbarvila rudě, kapky krve stékaly jako malé potůčky, utvářely na bílém podkladu spletitý vzor.“

Napínavost v knize taky není nějak vysoká, takže kromě pár chvil, kde zázrakem najdou novou stopu, nebo neútočí vrah, je v knize klid. A to až příliš, protože autor neumí překvapit. Celou dobu jsem předvídala další kroky.

Celkově na mě kniha působí takovým rozporu hodným dojmem. Je hezky vykresleno prostředí, občas z něho i mrazí, originální a temný nápad, ale na druhou stranu ta zdlouhavost a téměř žádná napínavost mě doháněla k šílenství.

7/10
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE.

7 komentářů:

  1. Já bych si jí moc ráda přečetla někdy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé tak to koukám, že se neshodneme, já jsem byla z knihy nadšená a naopak jsem se vůbec nenudila :) Ale jinak moc hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Víš co by mě zajímalo? Jestli si kdy nějaké knize dala třeba 4 body :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ten nápad s dvoma obálka je výborný, naozaj vyzerajú skvele a desivo :-) Anotácia ma veľmi nezaujala, ale príbeh môže byť fajn. Viacero dejových línií je výborný nápad, knihu to posúva na vyššiu úroveň. Škoda, že ti kniha veľmi nesadla, ale každému pasuje niečo iné, to je saozrejmé :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě zaujal název a obálka, a to téma- severské krimi. Jinak jsem četla podobné recenze jako je ta tvá (i když musím říci že je z nich nejpovedenější, protože lidi si hodně na knihu stěžovali a dali najevo jen to negativní) a kniha je určitě dobrá, ale jak se to vezme. Autor zřejmě dobře vystihne prostředí, zápletku a postavy, ale možná by si měl poradit více s tím stylem, trochu ho 'vybrousit' k dokonalosti ;)

    OdpovědětVymazat
  6. pekna recenze, docela bych si ji i precetla, treba se k ni nekdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se hrozně líbí obálka, a anotace nezní špatně, tak si to třeba taky jednou přečtu. :)

    OdpovědětVymazat