neděle 20. července 2014

(RC) - Vzpoura

Hunger games – síla vzdoru

Název: Hunger games – síla vzdoru

Autor: Suzanne Collins

Nakladatelství: Fragment

Vazba: Měkká

Počet stra: 340

Série: Hunger games

Díl: 3.



Anotace
 Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí – s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce – reprodrozdem – bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.

***

Třetí díl za série bohužel nesplní požadavky na dobré zakončení. Rozhodně to není díl, ze kterého bych skákala dva metry vysoko, spíš naopak, protože autorka se z konce snažila udělat něco víc, než dokázala. Výsledek je mírně řečeno divný.

Katniss je odvezena na základnu třináctého kraje, kde musí přijmout roli reprodroza a vést povstání. Jenže Katniss se ještě stále nevzpamatovala ze zajetí Peety a je nepříčetná. Nedokáže vzít na sebe všechnu zodpovědnost, ale je na ni neustále vyvíjen tlak. Jak se rozhodne? Stane se znakem povstání, nebo zaleze do ulity a už nikdy nevyleze?

Navíc občas mívám halucinace z léků, které mi dávají proti bolesti a depresím. Aspoň myslím.

Jestli čekáte úžasný, napínavý a celkově suprový zakončení celého příběhu, asi vás budu muset zklamat. Kniha obecně není špatná, ale po tom, co autorka předvedla v minulých dvou dílech, je toto katastrofa.

Zaprvé mi vadily dlouhé odstavce o ničem. Buď se jednalo o rozsáhlé popisování míst, strategií, nebo myšlenek. Ty myšlenky bych ještě přelouskla, ale když se na dvou celých stránkách rozebírá nudné strategie o dobytí nějaké hory, to už je na mě moc. Občas jsem opravdu odstavce přeskakovala, a četla až od míst, které byly záživnější.

Divné rozhodnutí. To je další negativní na této knize. V prvním díle jsme se seznámili s postavami, víme, jaké jsou a jak jednají. Tak jak si mám vysvětlit, že skoro každé rozhodnutí je jiné, než bych od dané osoby očekávala?  Tohle mě hodně rozčilovalo, protože například z Katniss se stala labilní slabá holka. A tyhle změny povah mě dokážou opravdu naštvat.

Peeta leží na posteli a má připoutané paže k rámu lůžka.

Ale i přes zjevné špatné stránky knihy, nemůžu jí upřít napínavost. Kromě míst, která obsahovaly dlouhé odstavce o ničem, je knížka napínavá s plno překvapení. Není to už to stejný co u prvních dvou dílů, kdy jsme celou dobu četli se zatajeným dechem, ale stále je to lepší než mnoho jiných knih.

Plusem jsou i nové postavy a vyvíjející se vztahy postav. V knize je hodně rozebírán například Plutarch, noví vojáci, kteří se stali součástí týmu, hodně pozornosti je i věnování Finnickovi a Anni, což mě hodně potěšilo. Jejich vztah byl krásný a rozzářil temnotu knihy.

Ale to co udělili s Peetem a Katniss! Ano, chápu, že po unesení Peety mohla být Katniss smutná, ale aby z ní po celou knihu udělali psychopata, to snad ne. Její jednání jsem nechápala a od prvního dílu se opravdu hodně změnila, bohužel k horšímu. Peeta je kapitola sama o sobě, jeho změna byla strašná, ale tam se to dá aspoň vysvětlit. A prezident Snow. Po celou dobu hraje všiváka, tak proč se ho autorka snaží změnit?

Arény jsou rozebrané a pomníky rozvál vítr.

Celkově mi postavy nesedly a byla jsem z nich pomalu na prášky. Taky mi moc nepomohl styl psaní, protože se rázně změnil. Přišlo mi, že autorka se snaží o něco víc, než na co má. 


***

Hodnocení
V tomhle případě jsem dost nerozhodná. Upřímně? Čekala jsem od knihy víc a to i po druhém čtení. Kniha mě ale stejně zklamala a já jsem v pokušení dát ji méně hvězdiček, než si objektivně zaslouží. Ale pořád je to nadprůměrná kniha, která je napínavá. Osoby jsem si neoblíbila, ale to neznamená, že si je nemůžou oblíbit jiní. Nakonec se rozhoduji následovně:


7/10
-s nevelkým nadšením, ale objektivně si to asi zaslouží.
Mockrát děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment.
Knížku můžete najít zde. Předešlé díly zdea zde.  

9 komentářů:

  1. Byla nudnější než předchozí díly, ale zase jedinečná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jelikož jsem byla připravena na to, že třetí díl je o něco slabší, tak mě až tak moc nezklamal. Sice první a druhý díl byl oproti tomuto úžasný, ale i tento závěrečný se mi celkem líbil. I když Katnnis mě hodně zklamala - strašně se změnila a taky to moc nechápu. Ale odstavce mi něpřišly dlouhé ani nudné a čtení mě bavilo. Nedávno jsem taky psala recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Třetí díl se mi ze všech líbil nejmíň, ale mám na něj trochu lepší názor než ty... Taky jsem si všimla, že se Katniss dost změnila, připadá mi však, že to byl úmysl autorky, změnit ji po tom, co si prožila. Neříkám ale, že mi její chování občas nevadilo.

    Párkrát jsem si taky všimla těch nudnějších pasáží, které popisuješ...

    Na mě osobně působila velká část třetího dílu smutně a ponuře... Ale možná se to zdálo jenom mě...

    Připadalo mi, že některé části dobývání do Kapitolu byly takové... zmatené... To je pro mě nejhorší zápor této knihy.


    Ale bezpochyby se mi kniha líbila, je napínavá a překvapivá... Byla jsem z nějakých recenzí připravena na to, že je horší než předchozí díly, a tak jsem ani nebyla zklamaná...

    OdpovědětVymazat
  4. Súhlasím, že tento diel sa mi páči zo všetkých najmenej. Miestami tam boli pre mňa nudné pasáže, nemám rada, ak sa do deja zapletie priveľa politiky a Katniss sa rozhodne zmenila k horšiemu, no čo už. Kniha nie je najhoršia, ale rovnako ako ty, čakala som niečo viac :-)
    Inak v základnom popise knihy máš uvedené, že sa jedná o 1. diel, zrejme preklep :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díl byl slabší, to ano, ale taky v sobě něco měl. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě byl tento díl opravdu hodně slabý. Z mé strany si vůbec nezaslouží 7 hvězdiček, ale tak když přivřu oči, pět bych jí dala.
    Autorce se absolutně zakončení nepovedlo, možná už neměla nápady, tak si řekla, něco tam šupnu a dopadlo to tak, jak to dopadnout asi nemělo. Nespokojenost.

    OdpovědětVymazat
  7. No, možná jsem čekala, že poslední díl bude i nejlepší díl... Ale vypadá trochu přeceněný :(
    Stejně si to ale musím přečíst. Třeba budu mít jiný názor, i když o tom pochybuju xD

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle už jsem psala tolikrát...

    Třetí se mi nelíbil, Katniss se tam chovala příšerně, děj byl strašně překombinovaný a ten konec...no koment.... Jediné plus na knize byla určitě písnička The hanging tree ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Hunger games je vážně jedna z mých nejoblíbenějších sérií a musím říct, že poslední díl mě také zklamal. Už to nebylo ono. První díl super, druhý ho dokonce ještě překonal (a to jsem ho vážně hodně podceňovala), ale Síla vzdoru už zdaleka nemá takový spád :)

    OdpovědětVymazat