pondělí 14. července 2014

(RC) - Všechny naše včerejšky

Včera tě budu milovat

Název: Včera tě budu milovat

Autor: Cristin Terrill

Nakladatelství: Egmont

Vazba: - (e-kniha)

Počet stran: 302

Série: -

Díl: -



Anotace
Marina má vše: peníze, přátele i skvělou budoucnost. Navíc se už od dětství důvěrně zná s pohledným chlapcem od vedle, který je matematický genius a pochází z jedné z nejslavnějších rodin v zemi. Em nemá nic: je uvězněna v malé cele uprostřed vojenského komplexu. Zbývá jí jen hlas chlapce z vedlejší cely a seznam úkolů, který najde v odtokovém kanálku. Přesto mají Marina a Em společnou jednu důležitou věc: jsou jedna a tatáž dívka. Em nyní musí cestovat v čase o čtyři roky zpátky, aby zabránila děsivé budoucnosti, před kterou prchá. Je jen jeden způsob, jak to udělat: Em musí zabít člověka, který vynalezl stroj času – svého nejlepšího kamaráda z dětství a chlapce, kterého celé roky tajně miluje. Ale Marina se ho nevzdá bez boje a je odhodlaná ho chránit za každou cenu, i kdyby to mělo znamenat, že sama přijde o život. Ocitne se tak spolu s Em v závodě s časem, který však může vyhrát jen jedna z nich

***

Příjemné oddechové čtení na letní dny ve škatulce romantika. Ta je totiž v knize k dostání ve velké dávce, takže žádný milovník párů stíhaných osudem i časem nebude zklamán. Na druhou stranu kniha měla být víc napínavá, jenže v podání autorky se napětí trochu ztrácí. Přesto doporučuji spíše mladším čtenářům.

Stroj času je sestroj, ale místo na konání dobra je používán ke zlu. Jedinou možností, jak zvrátit válku a všechny špatnosti, které byli vykonány, je přemístit se do minulosti a zabývat vaší lásku. Jak se s tím Em vypořádá a zvládne to vůbec?

Hned na začátek musím knihu rozdělit do dvou skupin. Na vnější část knihy a vnitřní. Ta vnější mi je celek knihy. Myšlenka, detaily, které na sebe postupně navazují, ale vyvrcholení se dozvíte až na konci. Tahle část je úžasně vymyšlena. Všechno do sebe zapadá, autorka všechny časy vystihla geniálně, a celkově je tahle část lepší, propracovanější. Když se podíváme na vnitřní část, což je samotný děj, je to slabší.

„Musíš ho zabít.“

Na rovinu můžu říct, že mi styl psaní autorky nesedl. Musela jsem se do čtení občas i nutit, což z celého srdce nenávidím. Není to tím, že by kniha byla špatná, to zase ne, ale autorčin styl mi nevyhovoval.

Už začátek knihy byl divný. Hodí vás to do temné místnosti a nevíte vůbec nic. Některé věci vůbec nejsou vysvětleny a dozvídáte se je až o hodně později. Celkově děj není plynulý, ale hodně rozsekaný, až se člověk ztrácí.

Děj měl být nejspíš hodně zamilovaný a napínavý. Ta romantika byla splněna. Je hezké, jak se vztah Em a Finna vyvíjel a mohli jsme poznat tuhle jejich milou a láskyplnou tvář. S tím napětím je to ale horší. Občas byli místa, od kterých jsem se nemohla odtrhnout, ale na můj vkus jich bylo opravdu málo. A přitom tam bylo hodně příležitostí, kde by se dalo čtenáře napnout k prasknutí.

„On je skvělý. A tohle si nezasluhuje.“

K lepší stránce knihy se musí taky přičíst překvapení. V knize je jich dost, což vede k větší čtivosti, ale někdy jsou blbě podaný. Překvapí vás, ale neunesou tak, jak byste si přáli. K mínusu ještě musím přičíst předvídatelný konec. Všem je jasný, jak nakonec tahle romance skončí, na to bych ani tu knihu nemusela číst.

Co se týče postav, tam je to půl na půl. Mariana, jako mladší verze Em, je mi nesympatická co to jen jde. Je to typ holky, co má všechno a pořád dál fňukají. Její straší verze je ale mnohem lepší. Život ji naučil se chovat jinak a Em je statečná, nevybíravá a inteligentní. Bylo příjemné pozorovat její mozkové pochody, jak docházela na všechny díly skládačky. Jako mužské postavy se tu vyskytuje Finn, který mi byl hned od začátku sympatický. Působí milým, hodným dojmem, přesto je však inteligentní a s Em tvoří dokonalý pár. Potom tu je ještě James, který je brilantní v obou svých verzích. Jenomže jedna je ta zlá a druhá hodná. Hádejte, který se mi líbil víc. Ano, samozřejmě, že ten zlý, protože byl zajímavější.

„Vážně.“ Dokáže to sladkým polibkem na moje rty.

Celkově teda postavy hodnotím kladně, protože jsem se s nimi nenudila a autorka postupně vykreslovala jejich vývoj osobností. Do teď jsem si nemyslela, že se za 4 dny dokáže člověk změnit k nepoznání, ale v případě Mariany je to pravda. A vůbec to není nuceným způsobem!

Děj je psaný ze dvou pohledů – Em a Mariany. Já mám ráda ve všech knížkách víc pohledů a tohle nebylo výjimkou. Zpočátku se příběhy zdají naprosto oddělené, ale jak se postupujete dál, příběhy se zamotávají, až dojde k vyvrcholení, které je energetické, zajímavé i napínavé.

  ***

Hodnocení
U této knížky jsem hodně nerozhodná. Na jednu stranu mě nudila, vnitřní část byla nedopracovaná a roztrhaná, ale na druhou stranu postavy byly příjemné a nenucenost proplétání dvou zdánlivě odlišných životů je úžasná. Přesto se přikláním k horšímu, protože z tohoto stylu jsem asi už vyrostla. Knížku doporučuji mladším čtenářům, kteří nejsou extra nároční.


6/10
Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE

14 komentářů:

  1. Nevypadá to špatně, ale já osobně bych si to asi nepřečetla. :) Ikdyž někdy mám takové oddechovky ráda, ale no....nevím ..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Anotácia neznie zle, ale veľmi ma nezaujala. Navyše tá téma romantiky ma celkom odrádza, takéto knihy veľmi nevyhľadávam a ešte ak je to skôr pre mladších, no kto vie :D Môže to byť fajn, ale zrejme nie pre mňa :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezni to spatne, pokud by mi na rozdil od trbe sedl styl psani autorky, mohl by me dej i bavit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to by asi nebylo nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  5. Anotace mě popravdě vůbec nezaujala a i když dávám šanci knihám, které nevyhledávám. Této bych šanci asi nedala :) ...

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to celkekm obstojně, ale nevím. Na léto by se taková oddechovka mohla hodit!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to skvĕle. V poslední dobĕ se snažím hledat hodnĕ romantiku, takže by mi to určitĕ vyhovovalo. Zkusím se po téhle knížce podívat u nás v knihovnĕ.
    Pĕkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá opravdu dobře. A taky zajímavě. Viděla jsem ji v knihkupectví a asi si jí tam zajdu i koupit.. :3
    Recenze se ti moc povedla :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na jednu stranu působí knížka zajímavě, ale romantika ve velké dávce se mi zrovna nezamlouvá. Zatím nemám v plánu si ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Podle mě je obálka úžasná, název se mi moc líbí a o čem kniha je, se mi taky moc líbí. Teď mám na čtení velice moc knih ale po této bych se asi taky podívala :)

    OdpovědětVymazat
  11. Anotace mě nijak nezaujala a i když mám ráda romantiku, tohle by asi nebylo nic pro mě.
    Jinak pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tohle asi nebude pro mě. :) Z takových knih postupně vyrůstám a musely by být perfektně napsané, aby mě vůbec bavily. Anotace je zajímavá, ale... to je asi všechno.

    OdpovědětVymazat
  13. U anotace jsem se trochu sekla a chvíli se mi to zdálo jako blbost... Ale potom mi začal pracovat mozek a už to celé chápu :D Přijde mi to jako zvláštní kniha O.o A ani nejsem moc na romanťárny :(
    Ale moc krásná recenze ;) Už zase mám pocit, jako bych to četla :_D

    OdpovědětVymazat
  14. Zrovna po téhle knize jsem dost prahla, ale po tvojí recenze nějak nevím :D

    OdpovědětVymazat