sobota 5. července 2014

(RC) - Hledá se vrah znovunalezeného dvojčete

Hra lží

Název: Hra lží

Autor: Sara Shepard

Nakladatelství: BB art

Počet stran: 230

Vazba: e-kniha

Série: Hra lží

Díl: 1.




Anotace
 Když se Emmin nevlastní bratr vytasí s videem, které objevil na internetu, Emma je v šoku. Že někdo natáčí na video vraždu mladé dívky, to by ještě skousla – nejspíš se jedná o nějakou stupidní hru. Jenomže ta dívka vypadá úplně stejně jako ona! Kdo to může být? Že by Emma měla dvojče a nevěděla o tom? Vzhledem k tomu, že strávila skoro celý svůj dosavadní život v pěstounské péči, je to docela možné. Po krátkém pátrání Emma zjistí, že má opravdu sestru jménem Sutton, a rozjede se za ní. Než se však dívky stačí sejít, Sutton záhadně zmizí a Emma začíná mít neblahé tušení, že vražda na videu nebyla jen hra…
Nejhorší na tom být mrtvá je, že už nemáte pro co žít. Žádné líbání. Žádná tajemství. Žádné drby. Z toho by většina holek měla druhou smrt. Ale já naštěstí dostala něco, co nikdo jiný nemá – představení na přidanou – a to díky Emmě, své znovunalezené sestře, se kterou jsem se ani nestačila sejít.
Emma se nyní zoufale snaží zjistit, co se mi stalo. A jediný způsob, jak to vypátrat, je být mnou – vklouznout do mého starého života a po kousíčkách ho skládat dohromady. Ale může se smát důvěrným vtipům s mými nejlepšími kamarádkami? Přesvědčit mého kluka, že ona je ta dívka, do které se zamiloval? Předstírat, že je šťastná, bezstarostná dcera, když objímá mé rodiče na dobrou noc? A dokáže hrát dál tohle divadýlko i potom, co si uvědomí, že můj vrah ji sleduje na každém kroku?

***

Pokud hledáte oddechové, letní, zábavné a napínavé čtení, tak je tato knížka přímo pro Vás. První díl ze série Hra lží je příjemná změna od všech fantasy, dystopií a přeslazených romantik. Pokud hledáte něco napínavějšího, záhadnějšího a tak trochu ze života, určitě neváhejte a pro tuto knihu sáhněte.

Emma, která už od dětství žije po různých pěstounských rodinách, jednoho dne narazí na video, kde někdo škrtí puberťačku. Háček je ale v tom, že ta holka z videa vypadá přesně jako ona. Emma zjišťuje, že má ztracené dvojče a vydává se za ním. Jenže shodou okolností se Sutton ztratí a ví o tom je Emma a vrah. Emma musí teda zaujmout místo Sutton a vypátrat jejího vraha. Jak se s tím ale vypořádá, když vše naznačuje tomu, že podezřelé jsou všechny její kamarádky?

Začneme obálkou knihy. Je v jednoduchých barvách – růžové a černé – a k tomu jsou zde vyobrazeny dvojčata. Na obálce se mi líbí, že je spojena s textem pomocí právě dvojčat, která jsou naprosto podobou identické. Barvy jsou taky hezky zvoleny, sedí mi, jen mi vadí ty okraje kolem Hra lží. Nevím, jak to nezvat, ale osobně se mi to nelíbí. Ale jedna věc, která se mi hodně líbí, je ten „citát“.

Měla jsem život,
pro který by člověk
byl schopný i zabít…
…pak to někdo udělal.

Hned od první stránky je jasné, že se bude jedna o nalezení vraha, protože Sutton se nám zjeví jako duch a bude nás celým příběhem provázet. Je to originální nápad, protože takhle v knize figurují dvě hlavní postavy, ale trochu mi vadily pohledy. Po většinu času se děj točil kolem Emmy, což bylo vyprávěno v er formě, ale občas zasáhla Sutton a to bylo vyprávěno v ich formě. Pletlo dohromady a já nevěděla, kdo je kdo. Taky mě zaujal fakt, že Sutton dokázala číst Emmě myšlenky, ale jen ve chvílích, kdy se jednalo o informace k hledání jejího vraha. Doteď jsem nepochopila, jak tohle fungovalo.

Na knize se mi líbily barvité popisy, jak činností, postav, ale hlavně vztahy mezi nimi. Protože v téhle knize jde hlavně mezi vztahy mezi Sutton nebo Emmy k jejím kamarádkám. Autorka se na to zaměřila a svoji práci odvedla bravurně, jenže ji ulítly jiné věci. Od knihy jsem například čekala víc napínavosti. Napínavá je jen v některých částech, ale od knihy, kde se bude hledat vrah mezi kamarádkami, čekáte, že bude napjatější atmosféra, víc toho napětí, jenže převládá spíš kamarádství. 

Další věc, která mě zarazila a hodně naštvala, bylo změna povahy Emmy. Na začátku knihy byla milá, sympatická holka, s kterou bych na pohodu vycházela, ale ke konci se začala chovat jako Sutton. To, že ji hrála, jí naprosto změnilo. Bohužel k horšímu. Začala dělat to, co jí na kamarádkách vadilo, což zase štvalo mě. Čekala bych, že se spíš z jejich chyb poučí a ne, že je začne opakovat.

„Nejsi.“ Ethanovi se objevil na tváři smutný úsměv. „Prostě mi řekni pravdu.“

Ale knihu musím i pochválit. Je to příjemné čtení, která rychle uběhne. Autorka nasadila velmi lehký a čtivý styl psaní, na který si zvykne každý. Nečekejte žádné dlouhé úvahy, zamyšlení nad životem ani podobné věci. Kniha je opravdu jen na ukrácení času a odbočení od rutiny fantasy.

K postavám bych napsala jen pár věci. Emmu, jako hlavní hrdinku jsem ze začátku měla hodně ráda. Taky jsem ji dost obdivovala, že se vůbec do sbírání informací pustila, jenže postupně se změnila a mě byla čím dál víc nesympatická. Měla se na fiflenku a já takové typy holek nesnáším. Pořád jsem ji ale trochu obdivovala, protože i přes hrůzy, které zažívala, pořád ve městě zůstávala. Další hlavní postavou je Sutton. Za živa to byla holka, s kterou bych v životě neprohodila slovo, ale jako duch byla příjemná společnice. Zpětně si všechno uvědomovala a zpytovala svědomí, což bylo milé. Dál tu byly všechny Suttoniny kamarádky, které byly příšerné od začátku do konce. Jeden kanadský žertík za druhým, samá pedikúra a manikúra. No kdo by s těmito holkami vydržel déle jak pět minut? Já rozhodně ne. Jediná postava, která sem vnesla trochu světla je Ethan. Od začátku je to spíš zamlklý typ, který rád pozoruje hvězdy a dělá obličeje z jídla. Jenže je to taky pozorný kamarád, který čte. Čím si u mě vysloužil body navíc. Taky jako jediný odhalil, že Emma není ta, za kterou se vydává a neprozradil ji! A aby to nebylo málo, ještě jí nabídl pomoc. Ten kluk je prostě třída a já ho měla hodně ráda.

Na displeji se objevil obličej úplně totožný s Emminým.

Hodnocení
Nakonec bych teda chtěla jen říct, že kniha je milá, ale spíše průměrná. Pokud od ní nebudete čekat mnoho, mile Vás překvapí, přesto budete mít jisté výhrady. K dobru ale připočítávám odvahu hlavní hrdinky, milého kluka a skvělé popisy vztahů, která do knihy přinášejí víc. Taky občasnou napínavost, i když jí tam mohlo být více. Nakonec jsem se rozhodla následovně:

8/10
-Sice s odřenýma ušima, ale myslím, že si těch osm zaslouží.

Mnohokrát děkuji Palmknihy, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit ZDE

12 komentářů:

  1. Skutočne zaujímavý nápad s hľadaním vraha novo nájdenej sestry. Rozdelené sestry to síce nie ej až také originálne, ale zasa poukazuje to na niečo bežné zo života, čo je tiež dobré. Rozhodne ma zaujalo,že duch sestry bude čitateľa sprevádzať príbehom, to je úplne super :D

    OdpovědětVymazat
  2. Docela mě to navnadilo :D Nápad s vojčaty a navíc jméno Sutton jsem ještě neslyšela a je celkem krásné xD
    Asi si jí najdu! :333 Moc krásná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  3. S tvou recenzí souhlasím, i když bodově jsem knihu nakonec hodnotila hůře. K letnímu čtení je ovšem Hra lží naprosto ideální! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Fakticky hezká a obsáhlá recenze :D Obálka se mi líbí a ten nápad a téma taky. Možná bych si ji někdy aj přečetla :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ten "citát" se mi moc líbí a knížka vypadá hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu už jsem viděla v knihovně a asi si pro ní dojdu, nebyla jsem si jí totiž jistá, tak jsem si jí nevzala, ale tvá recenze mě na tu knihu naladila :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se moc líbí u téhle knihy obálka :) Je vážně povedená, a ty citáty jsou taky skvělé!
    Vydařená recenze :) Kniha je zřejmě dobrá a i když má třeba i nějaké mínusy, zkusím ji najít v knihovně :) Hodně mě zaujalo to téma dvojčat a vraha :)

    OdpovědětVymazat
  8. Sledovala jsem seriál a jsem hrozně zvědavá i na knížku, možná si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Obálka je krásná a děj vypadá zajímavě, přestože si nejsem moc jistá Emminou změnou... o.O Ale rozhodně to byla super recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  10. zajímavé:) kniha mě zaujala, možná bych se po ní někdy poohlédla :-))

    OdpovědětVymazat
  11. Mě ta obálka spíš děsí, to neznamená, že není pěkná, ale prostě nevím, mám z ní takový podivný pocit...

    Jinak opět výborná recenze... :)

    OdpovědětVymazat