středa 25. června 2014

(RC) - Zn. Záchrana bohů nepočká

Antibohyně


Název: Antibohyně

Autor: Kendare Blake


Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 268

Vazba: - (e-kniha)

Série: Válka bohyň

Díl: 1.



Anotace
Staří bohové neumírají…
Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Hermése sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.
Athéna a Hermés putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Cassandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.
Dnes už se Cassandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.
Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.
Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.
Nadešel čas války bohyň.

Autor
Kendare Blake.
Původem z Jižní Korey, nyní žije s rodiči v USA. Rodiče pochází z Kavkazu.
Získala bakalářský titul v oboru podnikání z Ithaca College a magisterského studia v psaní z Middlesex University v Londýně. Má ráda řeckou mytologii, červené maso a veganství.

***

Další kniha od autorky Blake mě zaujala, ale zklamala. Někdo tuší, že tatáž autorka napsala i knihu Anna krví oděná, která se zalíbila hodně čtenářům. Možná proto jsou na tuhle knihu velké nároky, které ale kniha nemůže splnit.
Kniha je zajímavá, zábavná i originální zpracování, ale není to četba, která ve Vás zanechá víc. U pár hlášek se zasmějete, v jednu chvíli budete zuřit a za chvíli zase smutnit, protože v knize je nachystáno mnoho překvapení, které neodhalí ani nejzkušenější čtenář. Ale něco tomu chybí.
 Za sebe bych řekla, že tomu chybí vyšší smysl. Je to hezká oddechovka, ale kde je ponaučení? Něco, co Vás chytne za srdce a bude chtít další díl? Nic takového v téhle knize nečekejte.
Na knize mi vadila ještě jedna věc. Autorka má v životopisu napsané, že má ráda řeckou mytologii, ale v knize to nejde poznat. Jsem z Percyho zvyklá na řád mezi bohy a autorka ho v téhle knize naprosto překopala. Podle ní jsou všichni sourozenci, tety, strýcové, i když to není tak úplně pravda. Tyhle vztahy mezi bohy mi na knize opravdu vadily.
Ale můžeme zde uvést i pozitivní věci. Děj je velice dobře propracovaná a věštby se skutečností souhlasí.
Chtělo to hodně popřemýšlet, aby všechno zapadlo do sebe, ale autorce se to skvěle podařilo.
Dál bych chtěla pochválit napínavost. V téhle knize je opravdu hodně míst, kde budete číst se zatajeným dechem a hltat jednu stránku za druhou. Nudit se u toho určitě nebudete. Trochu tomu napomáhá i styl psaní, protože i nudné části autorka umí popsat tak, že nudné nejsou.

Děj je zajímavý, plný zvratů a námět je originální. Vykytuje se tam pár zápletek, které najdete v každé druhé knize, ale původní a hlavní myšlenka celého příběhu je jedna z mála, která se nevyskytuje v žádné jiné knize. V dnešní době je to těžké, takže za tohle autorku obdivuji.
Za zmínku stojí i detailně popsané prostředí a střety. Občas se mi stává, že když vypuknou boje, ztrácím se, kdo je prosti komu, ale tady to nebylo. Vše bylo bezvadně popsané, že jsem se orientovala a měla jsem to přímo před očima.

Osoby jsou taky velmi věrohodně napsané. Nejsou to žádní bohové, kteří nechybují, právě na opak. V ději jde hodně poznat, že i bohové dělají chyby a platí za to. Nejvíc se to projevuje u hlavní hrdinky bohyně Athény. Athéna je ochotna pro záchranu svého a Hermesova života udělat cokoliv. Aby dosáhla svého cíle, musí najít věštkyni, ale po cestě udělá mnoho chyb, za které nezaplatí jen ona. Athéna je jedna z těch postav, kterou nenávidíte, ale fandíte ji, aby vyhrála. Nejde to popsat, ale chová se tak arogantně, povýšeně a zle, že byste ji nejradši poslali na smrt hned, ale zároveň se nemůžete dočkat toho, až všechny zachrání.  Naštěstí ji trochu k rozumu přivádí Hermes, který vidí svět dětskýma očima. Jednoduchý a hezký. On dokáže Athénu zkrotit a donutit ji přehodnocovat své rozhodnutí.
Mezi další hlavní postavy patří Kasandra. Hned od začátku je jasné, že je věštkyně a klíč k záchraně bohů, kteří umírají. Kasandra je milá, chytrá, ale nesympatická. Přišla mi povrchní a necenila si svých schopností. Mohla být ráda, že může vidět do budoucnosti a ne si pořád jen stěžovat. Ale na druhou stranu i přes všechny řeči a nářky byla statečná a obětavá.
Jako hlavní zastánce zla tu máme Héru, která je královna intriku a mistryně v ovládání druhých. Přinutila další nebohé bohyně, aby bojovali za její stranu a slibovala jim něco, co nemohla splnit. Taky byla zlomyslná. Zabíjela lidi bez jediné výčitky, za což jsem ji z hloubi duše nenáviděla. Ten kdo zabíjí bez mrknutí oka, není hoden života.  

Styl psaní autorky je zajímavý, originální a hodně čtivý. I zdlouhavé nudné popisy přepíše tak, že se u nich
bavíte. Hýří překvapením a rychlými zvraty v ději, které celou knihu hodně oživují. Přesto tomu chybí hloubka, vyšší myšlenka, nebo poučení. Kniha je psaná spíše jako oddechové čtení pro čtenáře, kteří si potřebují oddechnout od náročných knih.

***

Hodnocení
Knihu hodnotím spíše kladně, i když se nemůžu ubránit pocitu, že mě zklamala. Při tom, jak se o knize všude mluví zas až tak dobrá není. Ale je to vtipná, lehká, čtivá kniha, která se určitě hodí do letních dnů na posezení na terasu. Slibuje chvilku klidu a napínavé čtení.

9/10
Mockrát děkuji nakladatelství Palmknihy, které mi poskytlo recenzní výtisk jako e-knihu.
Knihu můžete najít ZDE

16 komentářů:

  1. Zkus se podívat na Wikipedii, ano? Ono kdyby sis to zjistila, Řečtí bohové jsou příbuzní, valná většina jsou to sourozenci a to potom jejich děti. Takže autorka to udělala naprosto přesně, proto bys jí to neměla vyčítat. ;)
    Mimo jiné je recenze moc pěkná, na knihu jsem měla podobný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já vím, že jsou skoro všichni příbuzní, ale v téhle knize je to podaný tak, že jsou dva hlavní hrdinové a všichni ostatní jsou skoro tety a strýcové. Možná pár sourozenců. Ale ty vztahy jsou přece trochu složitější... Ale je to jen můj osobní názor.. :-)

      Vymazat
  2. Zbožňuju tvoje recenze. :DD Tahle se ti taky povedla. Když jsem si přečetla, že je autorkou Anny, zaujalo mě, přestože jsem tu knihu/sérii nečetla. Ale netuším, jestli si tuto knihu někdy přečtu. Nikdy mě historie nebrala, maximálně ty řecké a římské báje, ale nevyhledávala jsem je. Přesto to musela být zajímavá četba. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze. :) Zatím jsem nečetla ani Annu krví oděnou, i když to vypadá vážně skvěle, bohužel jsem se k ní zatím nedostala. Tato kniha působí hodně zajímavě, myslím, že by mě mohla bavit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha mě zaujala, tohle je už několikátá recenze, kterou na ni čtu :) Doufám, že se mi dostane do rukou..:) tvá recenze je zajímavá, máš hezky popsáno co se ti na knize líbilo a co ti vadilo:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherná recenze!
    Na tuhle knihu slyším samé kladné ohlasy, takže si jí musím co nejdřív najít a přečíst! Annu Krví oděnou jsem četla a bylo to zajímavé!

    OdpovědětVymazat
  6. Recenze se ti povedla:)
    Tato kniha má opravdu, alespoň co já vím, kladné recenze. Znám jí jenom z internetu (z rc). Řecké bohy mám ráda, kniha mě celkem zaujala, tak nevidím důvod si ji nezkusit nesehnat:)

    OdpovědětVymazat
  7. Píšu na seznam, Další kniha kterou si chci určitě přečíst a tvoje recenze mě na ni částečně navnadila :) ..
    Ale na to, že ti tam nějaké věci vadily jsi dala dost vysoké hodnocení.

    OdpovědětVymazat
  8. Túto knihu som si už prezerala na nete v kníhkupectve a uvažovala som o jej kúpe, keďže téma, obálka aj anotácia ma celkom zaujali. Trochu ma mrzí, že knihe, ako si sama napísala, knihe chýba niečo, čo v čitateľovi zanechá ten hlbší dojem, čo ma úprimne mrzí :-) Ešte pouvažujem o jej kúpení, každopádne vydarená reakcia :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem měla pocit, že mě kniha zklamala, protože Anna krvní oděná byla opravdu skvělá, ale zase na druhou stranu ji musím hodnotit kladně. :)
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Neboj, nblbne ani to není spam. Je to proto, že se pomalu přesouvám na blogspot a když komentuju na blogspotu atomaticky mi tam skáče přihlášení z blogspotu :D :( A zatím tuhle stránku ještě nepoužívám :) Tak se prosím nezlob :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já si ji chci stáhnout!!! :D Mě se ta myšlen ka líbí, konečně něco čistě o bohyních. :D Snad ji někde na netu najdu. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Už jsem jí parkrát držela v ruce.... Četla jsem i hodně recenzí, že to je super kniha a tak, ale mě to prostě nějak neláká :( :D Sice mám knihy od KB ráda, ale tohle mi opravdui moc nesedí, i když to není téma k zahození.
    Krásná recenze :ˇ)

    OdpovědětVymazat
  13. Tuhle knihu četla kamarádka zatímco já se prala s hraničářovým učněm. Mě se to jeví jako dobrý nápad a taky se mi velmi líbí obálka.

    Jinak hodně obdivuji tvoje zpracování recenze, prostě je to takové pestré a vypadá to luxusně. :)

    OdpovědětVymazat
  14. O téhle knize už jsem slyšela celkem dost, četla jsem spoustu recenzí s dobrým hodnocením, takže si ji asi časem přečtu :) Jenom bych něco chtěla podotknout k recenzi. Buď mi blbne počítač, nebo ti nefunguje ten obrázek (obálka)...

    OdpovědětVymazat
  15. Antibohyně je oddychovka no. Mne sa páčila, hlavne kvôli téme a ako som čítala tvoju recenziu, tak som si aj ja uvedomila niektoré chyby tejto knižky. :) Avšak podľa mňa bola dobrá aj napriek nim.

    OdpovědětVymazat