středa 4. března 2015

Recenze - Mrs Poe

Ženy mistra hororů


Název: Mrs Poe

Autor: Lyn Cullen

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání: 2015

Vazba: Vázaná

Počet stran: 367

Série: -

Díl: -





Anotace

Píše se rok 1845. Edgar Allan Poe, autor Havrana a jiných temných básní i strašidelných příběhů, je hvězdou newyorské společnosti. A zatímco New York, posedlý vším senzačním, se zamiloval do něho, slavný spisovatel propadl zničující lásce k nesmělé básnířce Frances Osgoodové. Bohužel je však ženat, se svou vlastní sestřenicí, Frances je zase vdaná za malíře, zaneprázdněného věčnými milostnými aférami.

***

Existuje spousta životopisů o životech slavných osob, které si zasloužily tu čest zůstat v lidských myslích po mnoho generací. Mezi takové patří i mistr pera a hororů E. A. Poe, o kterém bylo napsáno nespočet knih a článků. A není se vůbec čemu divit, protože vedl zajímavý život na pokraji společnosti.

Ocitáme se v době kočárů, plynových lamp a mnoho společenských akcí, na které jsou zváni ti nejvýznamnější. Přesněji jsme v roce 1845, kdy Poe vydal svého Havrana, do kterého se zamilovali úplně všichni. Poe se tak vyšvihl do úzkého kruhu oblíbených a významných lidí, mezi které patřila i básnířka Frances Osgoodová. Okamžitě to mezi nimi zajiskří a Frances jen těžko odolává jeho chladnému a neodolatelnému charisma. Mají mezi sebou mnohé překážky a není jasné, zda jejich láska může čelit manželství a předsudkům společnosti.

Šílenství je jako kapka inkoustu ve vodě. Brzy se nedá poznat, kdo je šílený a kdo ne…


Mrs Poe není takový životopis, jak by se mohlo zdát. Není vypravován jako sled událostí, ale jako samotný příběh, který vás napne jako strunu, rozesmutní nebo rozbrečí. Nenajdete zde nudné dlouhé pasáže popisu života, roky zahrnující rozhodnutí postavy, nebo jeho výroky.

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu Frances Osgoodové, která je stejně jako Poe básnířka. Toho ale při prvním setkání nemohla vystát, ale cesty osudu je sváděly dohromady, dokud to mezi nimi nezajiskřilo. Dalo by se to spíše shrnout jako romantický příběh slavné osoby, než životopis, protože autor se zaměřil na tento životní úsek, kdy známý opilec otevřel srdce Frances a přitom zradil svoji manželku, jako v jeho povídkách, které vždy končily smrtí.

"... a má duše z toho stínu, jímž mne navždy uhrane, nevzchopí se - víckrát ne."


Hlavní důraz je kladen na dialogy mezi všemi různými postavami. Díky nim poznáváme většinu charakterů, názorů a citů. Dlouhé popisy byste v knize dlouho hledali, což mi naprosto vyhovovalo a příjemně překvapilo. Málokterý autor se tolik zaměřuje na rozhovory a veřejného vyjadřování názorů, přesto se s nimi dá vyjádřit mnohé.

Žádného dlouhého poznávání postav se bát nemusíte. Popisy jsou zbytečností a charaktery poznáváme při cestě jejich života. Pan Poe je vykreslen tak, jak ho všichni známe z učebnic. Skvělý spisovatel, občasný opilec, chladný a odtažitý muž, přesto však galantní a občas i nápomocný. Je plný rozporů, stejně jako jeho postavy v jeho dílech. Frances naproti tomu je veselá, pozitivní, a otevřená žena, která se stará o své dvě milující děti. Řekli byste úplné protiklady, ale copak není známo, že protiklady se přitahují? Prostor zde mají i další bystré postavy z vyšších kruhů, které v některých momentech můžou zaujmout více než ty hlavní.

"Tiše, srdce! Podívám se na zjev u svých okenic! Je to vítr a nic víc!"



Po přečtení pár stran jsem šokovaně koukala. Netušila jsem, co od knihy očekávat, ale to co mi kniha dala, bylo excelentní. Styl psaní autora byl úžasný a dokonale vtáhl do děje. Napíná čtenáře, co se jen dá a nenechá je nudit se. Zvláštní důraz na názory a rozhovory určitě schvaluji. Je to příjemné zpestření a to nemluvím o úžasně vykreslené době, do které byl děj zasazen. Vše jsem měla před očima, jen se do té doby přenést.

10/10
Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde


5 komentářů:

  1. Touto knihou jsem byla opravdu nadšená a pro mě to byl zatím jeden z nejlepších životopisů od Metafory, doufám, že budou i nadále vydávat tak obsahově a po obalové stránce, krásné knihy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ako vždy, skvelá recenzia! Životopisy veľmi nečítam, ale rada by som si nejaké prečítala. Možno siahnem aj po tejto knihe, keďže je už len na pohľad nádherná a vyzerá super . :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už druhá veľmi pozitívna recenzia na túto knihu, na tom niečo bude :D E.A. Poa a jeho tvorbu mám rada a túto knihu by som si asi vážne mala zohnať :D

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to zní opravdu dobře :-). Krásná recenze :-)

    OdpovědětVymazat