středa 18. února 2015

Recenze - Malý princ

Velké dobrodružství Malého prince


Název: Malý prince

Autor: Antoine de Saint-Exupéry

Nakladatelství: Omega

Rok vydání: 2014

Vazba: vázaná

 Počet stran: 92

Série: -

Díl: -
  




Anotace

Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet. 


***

Co je pro nás Malý princ? Pohádka, povinná četba pro teenagery, nebo kniha na zamyšlení pro dospělé? Ani jedno z toho. Je to od každého něco málo, přesto však něco úplně jiného. Jiný svět, jiný žánr, jiné kouzlo. S Malým princem se setkáváme stále, ale nikdy jej nebudeme moct úplně pochopit, neboť jeho kouzlo přesahuje naše vnímání a chápání.

Vypravěče, kterým je sám autor, donutí havárie jeho letadla přistát uprostřed pouště, kde není zhola nic. Jeho zásoby jsou značně omezené a vody má jen na pár dní. Proto musí co nejrychleji opravit motor letadla.
Ale hned první noc se stane něco nečekaného. Jemný hlásek prosí autora o nakreslení beránka, který by nezničil jeho malou planetu. A tak se vypravěč poprvé setkává a seznamuje s Malým princem, který chápe náš svět z úplně jiné perspektivy a část svého myšlení předá dál.

Takže si dokážete představit, jak mě překvapil ten zvláštní hlásek, co mě nad ránem probudil. Říkal:
"Prosím.. nakresli mi beránka."
"Co?"
"Nakresli mi beránka."

S Malým princem se setkáváme už od základních škol, kde jsou v učebnicích různé úryvky, které mají pomoct dětem jít po správné cestě a nestát se dalším z mnoha dospěláků. Už v té době jsem tušila, že je to dílo s velkým D, na které nejde zapomenout. A čím častěji jsem se s ním setkávala, tím častěji jsem žasla nad genialitou díla.

Ačkoliv se Malý princ prezentuje jako pohádka, není tomu tak. Můžou tomu nasvědčovat krásné ilustrace, které zpracoval sám autor i obálka, která svým zdáním klame. Příběh je však víc než naivní dětský příběh, který končí vždy dobře. Uvnitř stránek nalézáme hotový poklad. Myšlenky, nový náhled a informace zaobalené v dětském myšlení, které postupem času ztrácíme. A díky princi můžeme nahlédnout zpátky do hlavy mladých lidí, kteří mají mnohdy větší ponětí o světě, než století badatelé, zeměpisci, nebo králové.

"...správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné."

Obsah a sdělení autora nejde pochopit na první pokus, ani na druhý, nebo třetí. Pokaždé si uvědomíte další díl skládačky, ale potrvá dlouho, než budete schopni poskládat celkový obraz. Proto je dílo tak unikátní. Po každém přečtení, cestování po planetách, budete o něco chytřejší a vezmete si z toho víc než při předešlém čtení.

Malý princ je osobitá postava, která pohlíží na svět nezkaženýma dětskýma očima. Vidí svět takový, jaký je, nebo by měl být. Ptá se na otázky Proč a chce znát odpovědi, které by dávaly logiku. Není jak my, kteří se přizpůsobíme, neptáme se, nebádáme. Jen se vezeme s proudem davu.

"Nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme."

Nevím jak shrnout pocity ohledně Malého prince. Je to jednoznačně umělecké dílo, které by si měl každý přečíst a to ne jen jednou. V průběhu let se na příběh dávíme odlišně v závislosti na nasbíraných zkušenostech, které se odráží v dětském myšlení prince. Je to jedna z mála knih, které jsou v povinné četbě a dokážou zaujmout čtenáře natolik, aby je milovali.




10/10
Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde

15 komentářů:

  1. Abych pravdu řekla, patřím mezi to malá procento, které nikdy Malý princ neokouzlil. Četla jsem ho dvakrát a vždy mě jen nudil ...

    OdpovědětVymazat
  2. Malý princ je moje nejoblíbenější dětská i nynější knížka, napsala jsi na ni krásnou recenzi přesně v jeho stylu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Súhlasím s recenziou alebo teda s tvojím názorom :-) Je to dielo, ktoré stojí za prečítanie a dokonca som niekde čítala, že sa odporúča prečítať si ho po každých desiatich rokoch a človek to vraj zakaždým vníma inak :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ono to vyzerá naozaj pekne, no ja sama som sa dostala asi len do štvrťky knihy a vždy som ju odložila. Nikdy ma neokúzlila.
    Inak pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Asi se mi ztratil první koment :(

      Mám úplně chuť si tu knihu přečíst znovu :) Ale tentokrát vyzkouším pro změnu v jiném jazyce, třeba naglicky :)

      Vymazat
  6. Malý princ je krásná kniha, která v sobě skrývá mnoho pravd :-). A navíc je to jedna z asi 6 knih, co jsem na maturitu četla :D Pěkná recenze :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem ta skupina lidí, které kniha nezaujala a odložili ji po pár stránkách. Každopádně ji budu číst v březnu v angličtině do školy, tak uvidím :) Moc hezká recenze, dokonce přemýšlím, že bych jí dala další šanci :)

    OdpovědětVymazat
  8. O knížce jsem slyšela už dost, ale ještě jsem ..se k ní prostě nedostala, taky jsem plánovala, že si ji přečtu..ale ještě uvidím :)
    PS: U mě na blogu je kontrola Affs, takže jestli se zapíšeš, budu jen ráda..ale záleží fakt na tobě :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze :) Malého prince jsem četla před maturitou a moc se mi líbil :) Je to pěkná pohádková knížka ve které se ale dá najít spousta důležitých pravd a dalších věcí..Prostě je dokonalá :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ell: Malého prince miluju, je to geniální kniha! Hezká recenze...

    OdpovědětVymazat
  11. Asi by som sa mala hanbiť, ale ja som knihu ešte nečítala...dúfam, že to čoskoro napravím :) Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  12. Malý princ je úžasná kniha. Čítala som ju ešte na základnej, ale prečítala by som si ju znovu, pretože to kúzlo ktoré má, je nenahraditeľné.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,

    pokud máte ráda tuto knihu, možná vás zaujme i stránka http://mamadomam.blog.cz/
    Marie

    OdpovědětVymazat
  14. Tiež sme tento mesiac mali v škole povinné čítanie Malého princa. :)
    Bolo to zvláštne čítanie - smutné, veselé, na zamyslenie.
    Proste pekná kniha, nad ktorou sa musí človek zamyslieť.
    Každá kapitola má niečo do seba.

    OdpovědětVymazat