pondělí 23. února 2015

Recenze - Evita

Vzestup a pád Evity


Název: Evita

Autor: Mercos Aguinis

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání: 2014

Vazba: Vázaná

Počet stran: 355

Série: -

Díl: -




Anotace

Ze dna až na vrchol. Ponižované nemanželské dítě, nevzdělaná chudá dívka, nepříliš úspěšná herečka, kráska zahrnovaná dary předních státníků a vítaná jako královna, nemilosrdná bojovnice, prezidentova choť a první dáma Argentiny… to všechno byla Evita Perónová. Ikona svého lidu, zahrnována poctami i šperky, v nitru však nejistá, zoufale toužící po lásce, již nikdy nepoznala… 

***

Životopisy jsou pro mnoho čtenářů velké úskalí, protože mylně předpokládají, že knihy budou jen plné faktů, roků a dlouhých nudných popisů událostí. Tato pověst předcházející všechny životopisy je však mylná a ne všechny životy slavných musí být napsány nezajímavým stylem.

Eva Perónová, zdrobněle nazývaná Evita, se ve svém životě ocitla jak úplně na dně, tak i na vrcholu. Dalo by se říci na samé špičce společenského ledovce. Měla ve své době nesmírný politický vliv a umřela velmi mladá, nejspíš i proto její dramatický příběh láká k neustále novým uměleckým zpracováním.


Musela jsem působit jako úspěšná mladá dáma, nikoliv jako artefakt z vetešnictví.


Naše hlavní hrdinka Evita není příliš známou osobností a není spojována s žádnou naší událostí, přesto však pro jiné země znamenala mnoho, zejména tedy pro Argentinu, kde se stala první dámou. Je o ní napsáno hned několik děl, a dokonce natočen muzikál. A není se vůbec čemu divit, protože život Evity je jedna tragédie a štěstěna za druhou.

Její život byl pozoruhodný. Narodila se jako nechtěné, ale ambiciózní dítě, které se dopracovalo až na post první dámy a založila několik charit, které podporovaly chudé děti, jakým byla ona sama. K pozoruhodnosti přispívá i to, že kniha je psána z jejího pohledu. Čtenář má pocit, že k němu sama Evita mluví a vypráví mu svůj příběh osobně a přikládá k tomu i své poznatky, které životopis obohacují.



Tolik poct pro někoho, kdo celý život polykal jen urážky, vypadalo jako past.


Jak už bylo napsáno, Evita měla hodně těžký život. Potloukala se ulicemi, často neměla kde spát a neměla co jíst. Práci si často musela získávat za spaní s významnými muži, což pro ni nebylo příjemné a v budoucnu se to snažila skrýt. Autor se nebál popsat i ty nejtemnější stránky jejího života, které byly více než děsivé.

Evita je jako hrdinka fascinující, špatně popsatelná a občas i nesnesitelná. Často trpěla změnami nálad, které se projevovaly střídáním její dobré stránky, která dávala chudým, a té namyšlenější, která si užívala přepych a pohrdala světem, což se jí často vymstilo.


To místo se mi nezapsalo do paměti, protože tolik projevů přízně ze mě udělalo zombii.


I když možná nejste milovníky životopisů, doporučuji si Evitu pro její jedinečnost a zajímavost přečíst. Její život vás zaujme a úplně pohltí, protože se nebudete stačit divit, co vše v té době bylo možné. Představa, že se něco podobného možná děje někde i dnes je téměř nesnesitelná. Jediné, co bych vytkla, je pomalejší rozjezd, kde se autor necítil sám sebou. Závěr ale začátek vynahradil, ba dokonce převýšil.

9/10
Děkuji Knihcentru za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde

7 komentářů:

  1. U mňa je pri životopisoch asi najdôležitejšie, aby som vopred poznala osobnosť a mala ju rada, potom sa so záujmom pustím aj do jej životopisu.V tomto prípade tomu tak nie je, avšak kniha vyzerá dobre. Ja sa priznám, že patrí medzi tých, čo majú so životopismi trošku problémy, ale verím, že ich niekedy konečne začnem čítať :D Vydarené recenzia a dobre zvolené úryvky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem ještě žádný životopis nečetl, ale hodlám to v blízké době napravit. Knihu jsi zrecenzovala moc hezky, věřím, že je opravdu dobře napsaná. Ale musím se přiznat, že mne příběh Evity ačkoli neoslovil. Ano, konečně jsem zjistil kdo to je. Možná na to ještě nejsem zralý, možná by mě to bavilo. To se dá zjistil jenom jedním způsobem. Jsem moc rád, že Metafora se rozhodla vydat životopisy různých "legend" a mě láká Edith Piaf :) Recenze je lákavá a rozhodně splnila svůj účel přilákat své čtenáře a udělat knize dobrý obrázek, jako vždycky, vždyť ty víš ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na té první fotce mi neskutečně moc připomíná tu holku, jak hrála Tris v Divergenci! :D
    Jinak recenze je krásná, ale mě tahle ženská nijak neoslovila. Já si teď plánuji přečíst životopis Jimiho Handrixe :33
    Nom, i když ten styl, který jsi tu popsala by byl asi zajímavý ke čtení no, ale stejně... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem žádný životopis nečetla. Moc mě to neláká. Ale určitě bych měla! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Popravdě jsou dost dlouho nevěděla, kdo Evita vůbec je, ale po tvé recenzi mám chuť si knihu opravdu přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  6. Do teď jsem o této ženě neslyšela. Ale věřím, že to mohlo být zajímavé čtení, byť to asi není nic pro mě :-). Ale krásná recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem ještě žádný životopis nečetla a ani mě to nijak nelákalo, protože jsem si myslela, že to bude nudné a nebude mě to bavit. Předsudky jsou, jak vidím, špatná věc, protože když jsem si teď přečetla tu recenzi, tak mě to celkem i láká na přečtení. Asi se v nejbližší době polepším a pořídím si nějaký dobrý životopis :)
    Krásně udělaná recenze :)

    OdpovědětVymazat