sobota 10. ledna 2015

TOP knihy roku 2014

Ahoj,
rok 2014 je sice za námi už pár dní, ale já se až teď dostala k tomu napsat hodnocení knih za celý uplynulý rok, a že je z čeho vybírat. Přečetla jsem nespočet knih, které se mi líbily, které mě rozesmály, nebo rozplakaly a je nesmírně těžké vybrat jen těch pár, které zde uvidíte. Přesto se pokusím vybrat ty, které mě nejvíc zasáhly a dostaly se nejblíž mému srdci. Doufám, že aspoň s některými výběry budete souhlasit. 




***

Nejlepší kniha

Vypravěčka - Jodi Picoultová

Vypravěčka v sobě skrývá víc, než se může na první pohled zdát. Už po přečtení anotace vám bude jasné, že to bude silný příběh, ale to, co dostanete bude jednoduše síla. Válka už je sama o sobě hrozné téma, a když si uvědomíte, jaké všechny ohavnosti se tam děly, je vám z toho špatně.
Ale právě tyto knihy mi vždy pomůžou otevřít oči, když zapomenu, jaký svět byl dřív a teď. Máme všechno a oni neměli nic. Kde je spravedlnost?



Nejhorší kniha

Syn pekel: Vlčí krev - Michaela Burdová

Michaela Burdová je ostřílená spisovatelka, takže nemůžu pochopit, jak mohla napsat tuto sérii, kterou už v životě nechci číst. Nápad by mohl být i celkem dobrý, ale to zpracování - hrůza. Samé klišé, dlouhé popisy a nezáživné akce. Překousat se celou knihu bylo na dlouho a poté jsem byla ráda, že už to mám za sebou. Možná by se mohla líbit mnoha mladší čtenářům, ale pro mě otřesný zážitek.   



Největší překvapení

Život jedna báseň - Colleen Hooverová

Hodně opěvovaná autorka, kterou si každý vybaví pod knihou Bez naděje. Já se s ní však poprvé setkala právě s knihou Život jedna báseň, která mě více než překvapila.
Podle anotace i obálky by se dalo usoudit, že se bude jednat o jednoduchý klišé románek, který přečtete jedním dechem a hned půjdete dál. To je ovšem omyl, protože v knize je skryto mnohem více. Nemoci, strasti s rodinou a samozřejmě i láskou. Citáty, které příběh doprovází jen umocnily jedinečné kouzlo.


Největší zklamání 

Eleanor a Park - Rainbow Rowell

Eleanor a Park je hodně známá kniha a není snad nikdo, kdo by o ni aspoň neslyšel. Už měsíc před vydáním se o ni mluvilo v hodně souvislostech a téměř všechny hlásily, jak je kniha dokonalá a úplně vás pohltí.
Mě bohužel nedokázala pohltit a dokonalá není určitě. Přiznávám, že láska mezi dvěma naprosto odlišnými lidmi je popsaná krásně, ale není to extrém z kterého bych padala. Osobně si myslím, že podobných knih je mnoho a mnoho i lepších. Eleanor a Park je jen další z mnoha romantických YA. 


Nejoriginálnější příběh

Kostičas - Samantha Shannová

Kostičas nemá v minulém roku konkurenci. Už obálka čtenáře zaujme, ale po přečtení knihy budou všichni jen nevěřícně koukat a zkoušet všechno pochopit. V knize se objevíte v úplně jiném světě, který nemá obdoby a i postavy jsou úplně jiné, než na jaké jsme zvyklé. Je to těžké vysvětlovat, ale určitě doporučuji si přečíst, protože to stojí za to a i zápletky jsou dokonale vymyšlené a nebudete se ani na chvíli nudit. Už se těším na další díl, který doufám vyjde co nejdřív. 


Nejnapínavější kniha

Labyrint: Útěk - James Dashner

Labyrint si každý může pamatovat, protože chvíli po vydání knihy byl do kin uveden i film, který je mimochodem hezky natočený a stejně napínavý jako příběh.
O napínavosti nemůže být ani řeč. Od první věty vám bude jasné, že tato kniha bude jízda a nebudete mít čas se pomalu oddychnout. Pořád se v knize něco děje, nové zápletky, nové proměnné, s kterými autor pracuje. Zrovna čtu druhý díl, který je stejně akční jako první. 


Nejnudnější kniha

Prach jsi a v prach se obrátíš-Chris Tvedt

Prach jsi a v prach jsi hlásí úžasná a napínavý příběh, u kterého vám bude běhat mráz po zádech. Ani jedna ze zmíněných přídavných jmen se ke knize ani zdaleka nemůže přiřadit. 
Pro mě to byl hodně dlouhý, nudný detektivní příběh, který byl plný nudných úvah o případu a nic se nehnalo ku předu. Žádné nové informace a ani akce, která by příběh oživila. Prostě nic, kvůli čemu by se vyplatila kniha přečíst.



Nejvtipnější kniha

S hlavou v oblacích pejru - Kateřina Petrusová

Dlouho jsem se rozhodovala, kterou knihu od Petrusové si vybrat, protože všechny její knihy hýří vtipem. Nakonec jsme se ale shodly právě na této, kde jsou nejspíš nejlepší hlášky a trapné momenty.
Na to, kolik má kniha stránek (něco kolem 100) dokáže čtenáře na jedno odpoledne krásně pobavit a já si ji otevřu vždy, když mám špatnou náladu a potřebuji rozveselit. Klidně si přečtu jen pár stránek a hned je mi líp. 


Nejočekávanější kniha

Papírová města-John Green

Nová kniha Greena byla pro mě hodně žhavou novinkou, kterou jsem okamžitě musela mít a přečíst si ji. Greena a jeho styl mám hodně ráda, ale bohužel mi Papírová města nesedl a nelíbila se mi tak, jak jsem si představovala. Ale i tak je to krásná kniha s dalšími krásnými citáty, které do příběhu krásně zapadají.
A další faktor, proč si knihu přečíst je, že zanedlouho by mohl být dotočený i film, který je podle knižní předlohy a hlavním hrdinou je Izák z Hvězdy nám nepřály. A to za to stojí ne? 

Nejkrásnější obálka

Selekce - Kiera Cassová

Mohli byste mi říct, komu se tato obálka nelíbí? Protože pro mně je naprosto dokonalá a ty šaty jsou nádherné! I ty zrcadla a korunku tomu dává právě korunka, která se ke všemu náramně hodí. A navíc se originální obálka hodí ke krásnému příběhu, který vás zavede do světa princezen a princů. 




Nejškaredější obálka

Poslední rituál - Yrsa Sigurdardóttir

Mně osobně se mi tato obálka nelíbí svojí přeplácaností. Příběh je naprosto úžasný, napínavý, skvěle vymyšlené, ale obálka celý dojem kazí a možná i pár čtenářů odradí, což je opravdu škoda. 






Pár roku

Hvězdy nám nepřály - John Green


Který pár byl tak sladký, zajímavý, nebo originální, aby si získal první místo? Ano, jsou to Hazel a Gus, kteří nejsou ani jedno ze zmiňovaných přídavných jmen, přesto však zasáhly nejvíc. Oni dva jsou sladcí, pronásledování osudem a nepřející láskou a čtenářům zlomí srdce. Jejich vztah měl vydržet a ne skončit tak, jak skončil! Pokaždé, pokaždé, když si knihu přečtu si nad touto chvíli probrečím, protože je strašně dojemná a nikdy nepřestane být. 

35 komentářů:

  1. Z týchto kníh som čítala len Selekciu (mimochodom, súhlasím s najlepšou obálkou) a Papírová mesta. Ale lákajú ma všetky, ktoré si vymenovala (snáď okrem najnudnejšej a najhoršej knihy :D) P.S.: Našla si super fotku Ansela a Shailene :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluji Eleanor & Park a mluvím o tom, kdy můžu :D Ale chápu, že pro někoho to mohlo být spíše zklamáním. Já se ke knize dostala dávno před českým vydáním a možná proto jsem si jí dokázala užít, neměla jsem příliš velká očekávání. Občas mám pocit, že ta velká propagace knihám spíš ubližuje, protože já si je pak kolikrát nedokážu pořádně vychutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má na Eleanor & Park jiný názor, ale zrovna mě bohužel kniha neoslovila. Ale jsme ráda, že někomu se líbí :)

      Vymazat
  3. Jé, tak Vypravěčka je nejlepší? Dostala jsem ji k Vánocům a jsem na ni opravdu hodně zvědavá, snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně nejsilnější. Tolik pocitů ve mě zatím nevyvolala žádná z knih a to jsem jich přečetla už dost :)

      Vymazat
  4. Spoustu knih znám, ale spoustu ne a většinu z nich bych si chtěla přečíst (hlavně Kostičase). Díky za skvělá doporučení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostičas opravdu doporučuji, je to skvělý, originální a napínavý příběh, na který nejde jen tak zapomenout :)

      Vymazat
  5. Super seznam, spoustu knih, které bych si hrozně moc chtěla přečíst, ale bohužel jsem se k nim ještě nedostala... jsem ohromně zvědavá na Selekci, Kostičas a Labyrint. Vypravěčka je skvělá kniha, taky ji mám v seznamu nejlepších knih za uplynulý rok. Ten konec jsem nečekala a celkově je to silný příběh, sice jsem z tohoto období četla i takové, které mě dostaly víc, ale je to opravdu dobrá kniha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se Vypravěčka vkradla hodně hluboko do srdce :)
      Kostičas i Labyritn určitě doporučuji. Obě jsou to originální a napínavé knihy. Selekce je spíše taková odpočinková a ne pro každého :)

      Vymazat
  6. Tak půlku knih jsem z tvého seznamu četla. S něčím souhlasím, s něčím ale i ne :D Ale co, každého názor. Zajímavý článek :) A Gus a Hazel jsou jasní, ani nevím, kolikrát jsem pro ně už plakala. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné shrnutí :D. Souhlasím s nejhezčí obálkou :D, jinak jsem nic z tvého výběru nečetla.

    OdpovědětVymazat
  8. Z knih jsem zatím nic nečetla, ale chystám se na většinu z nich.

    OdpovědětVymazat
  9. Nečítala som ani jednu z nich, s najkrajšou aj najhoršou obálkou súhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypravěčku bych si chtěla konečně přečíst, tak snad bude vážně tak dobrá jako všichni tvrdí. :) Selekce má skutečně úžasnou obálku - ale přiznávám, že příběh sám mě nijak nechytl.

    OdpovědětVymazat
  11. Se synem pekel bohužel souhlasím. Život jedna báseň jsem si přečíst nechtěla, právě kvůli anotaci a to i přesto, že mě naprosto uchvátil název. No právě jsem změnila názor, děkuju. :D :) Knížka Eleanotr a Park se mi sice líbila, ale naprosto chápu tvůj názor. Nic nového.
    Skvělý článek! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anotace mě taky na první přečtení neupoutala, ale spíše odradila. Ale opravdu to stojí za to! :)

      Vymazat
  12. Četla jsem pouze Syna pekel, Kostičas a S hlavou v (oblacích) pejru, a souhlasím. :) Vypravěčku bych si hrozně moc přála, jsem na ni zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Prach jsi a prach se obratis - tak teda mam naprosto opacny nazor! :O

    OdpovědětVymazat
  14. Tak čtvrtku z toho jsem četla, další čtvrtku mám doma a zbytek mi nic neříká. :D Je super, že je někdo, komu se Eleanor a Park nevryl pod kůži, protože nesnáším to zklamání, když od toho čekám tolik.

    OdpovědětVymazat
  15. Z těchto skvělých knih jsem četla akorát Selekci a hvězdy nám nepřály... Jsem hrozná ostuda, že tolik skvělých knih jsem ještě nečetla, ale letos to mám v plánu napravit :-)
    Jinak podle anotace s tebou ve výběru souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Nad Kostičasom poslednú dobu čoraz viac uvažujem.Anotacia znie veľmi dobre:)

    OdpovědětVymazat
  17. Vidím tu dosť kníh, ktoré poznám, sú tu ale aj také, o ktorých som nepočula. Dosť ma prekvapilo, že ťa Eleanor a Park, neprekvapilo ma ale hodnotenie k Papierovým mestám. Všetci to len kritizujú! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Překvapilo mě, že je Syn Pekel v nejhorší knize roku. Ne, že bych ji snad četla, ale přišlo mi, že je celkem populární a navíc jsem od Míši četla i Křišťály moci, které se mi moc líbily. Ale možná na tom něco bude... :D
    Jinak máš moc zajímavý výběr. Spoustu knih neznám, za což se docela stydím, ale když jsem viděla Selekci, musela jsem se usmát, protože moje kamarádka ji teď čte a první den školy mi ji pořád cpala před nos. xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem na Křišťály hodně chvály, proto jsem si vzala Syna pekel a počítala s tím, že by to mohlo být cca stejně dobré, ale bohužel se to nevyplatilo a knihy jsou naprostý propadák.
      S tou obálkou se nedivím, taky bych ji všem cpala. Ale je to spíše jednoduší kniha a musí čtenáři sednout :)

      Vymazat
  19. Jelikož Hvězdy nám nepřály hodnotím jako největší propadák roku, tak se k páru nebudu vyjadřovat :D
    Ale třeba Syna pekel jsem četla - spíš čtu, ještě asi 50 stránek mi zbývá a naopak se mi to čte až překvapivě dobře, i když bych to neřadila jako top knihu, tak asi jako zklamání..

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný článek :) Colleen Hoover mě vloni také velice překvapila svojí knihou Maybe Someday. Zrovna včera jsem začala číst Bez naděje, tak doufám, že z toho budu stejně nadšená, jako všichni ostatní :) A pak bych zkusila tu, co doporučuješ Ty. Kostičas mám doma už taaak dlouho.. A teď jsi mě zase trochu nalákala na jeho přečtení :) No a s Labyrintem souhlasím! Měla jsem nervy napnuté jak špagát.

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný výběr, ve většině s tebou naprosto souhlasím :¨)

    OdpovědětVymazat
  22. S většino souhlasím, počkej, musím se podívat zpátky, co jsem chtěla všechno říct :D
    Yop, Vypravěčku jsem viděla v knihkupectví a kolikrát už jsem si jí chtěla koupit, ale vždycky se objevilo něco, co jsem potřebovala víc, hlavně byly Vánoce :/ Ten příběh mě okouzlil a určitě si jí musím přečíst :D Syn pekel mě také zklamal, když jsem byla menší, měla jsem autorku moc ráda - její knížky mě dovedly k fantasy knihám :D Mám doma ty série, asi se je pokusím prodat v nějakém bazaru O.o Nebo je dám do naší vesnický knihovny :D
    Jinak jsem nečetla moc knih z tvých výběrů, ale znám je od vidění :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vánoce, chápu.. ale tak třeba si ji jednou koupíš a opravdu ji doporučuji! :)
      Já od ní četla asi jen jednu knihu před Syn pekel a nepřipadalo mi to tak strašný, ale tímhle mě opravdu zklamala!
      Aspoň že tak :D Jsem se snažila vybrat ty známější :)

      Vymazat
  23. Já mám Eleanor a Park už doma, takže dočtu to, co mám rozečteno a pustím se do toho, kupodivu mě tady zaujala právě obálka, takže kvůli tomu porušuji svou zásadu nečíst YA literaturu.
    Koncem roku jsem přečetla Hvězdy nám nepřály a přiznám se, že ta knížka mě příliš nenadchnula a to o ní všichni div né píší úplné eseje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Hvězdy jsou dost rozdílné názory a já jsem jedna z těch, co tu knihu zbožňují no :D
      Obálka je opravdu hezká, ale příběh mě bohužel neoslovil, tak jak jsem si přála :)

      Vymazat
  24. Já s tebou rozhodně souhlasím! Těch knih bylo opravdu požehnaně, ale tys krásně dokázala vybrat ty nejlepší pro danou kategorii! ^^ Good work girl.

    OdpovědětVymazat
  25. Rainbow Rowell mám ráda, ale vždycky pro mě v jejích knihách nastane zlom, po kterém už nemůžu říct, že by to byla pětihvězdičková kniha. Ani nedovedu popsat proč, ale tak nějak to prostě přijde...ale píše úžasně, to rozhodně :)
    Kruci, ten Kostičas už mám doma dlouho, musím se do něj pustit :)
    Labyrint, S hlavou v pejru a Hazel a Gus ♥♥♥ Souhlas :)
    Selekce mě nějak nevzala, ale obálku má nádhernou, to se musí nechat :)
    Ostatní jsem nečetla a snad kromě Života jedna báseň a možná Vypravěčky to ani neplánuji :)
    Hezká topka :) Měla jsi úspěšný knižní rok :)

    OdpovědětVymazat
  26. Vážně povedený článek! Souhlasím s tebou úplně ve všem, hlavně s Eleanor a Parkem, knížka zklamala :I A Kostičas je skvělý! Rozhodně ho doporučuju všem kteří neví co číst, je to úžasný příběh :)
    A ano, Selekce má prostě úžasnou obálku. Ještě bych k tomu přidala třeba Prnví stříbrnou knihu snů, ta je taky krásná :)) Vypravěčka a Život jedna báseň jsou knížky, které už si chci opravdu hodně dlouho přečíst, a s nejlepším párem souhlasím <3

    OdpovědětVymazat