neděle 11. ledna 2015

RC - Diamanty jsou věčné

Zásnuby


Název: Zásnuby

Autor: J. C. Sullivanová

Nakladatelství:  Host

Rok vydání: 2014

Vazba: hardback

Počet stran: 503

Série: -

Díl: -





Anotace

Průřez historicky pozoruhodným stoletím představený ve světle čtyř manželství. V roce 1948 vytvořila mladá textařka Mary Frances Geretyová slogan, který časopis Advertising Age později nazval sloganem století: „Diamanty jsou věčné.“ Evelyn je za svého manžela provdaná čtyřicet let — čtyři desetiletí uplynuly od doby, kdy jí z prstu stáhl její první zásnubní prsten a navlékl místo něj svůj vlastní. Delphine zažila obě tváře lásky — vznášení se v překrásných, radostných výšinách svádění i dopad hořké, nenávistné zloby, když je po všem. James, záchranář pracující na noční směny, dobře ví, že si rodina jeho manželky myslí, že si mohla najít někoho lepšího. A Kate, žijící deset let po boku svého partnera Dana, už viděla všelijaké druhy svateb — svatby na pláži, na dvorku za domem, v kostele — a zařekla se, že nikdy v životě neuspořádá svou vlastní. 

***

Diamanty jsou věčné a vždy tu bude někdo, kdo je bude kupovat nebo odsuzovat. Mnoho z nás si přeje mít snubní prstýnek s diamantem, kterým bychom se mohli chlubit ostatním, nebo se jím kochat. Některé je odsuzují a některým je to jedno. Stejně jako naše hrdinky na to má každý úplně jiný názor, ale jedno je jasné – budou tu s námi ještě hodně dlouho.

5 žen, 5 životů, 5 diamantových prstenů, které tvoří smyčku během několika let. Každá z postav řeší své vlastní problémy – rodinu, přátelství, peníze, ale hlavně potíže s láskou. Každý člověk má něco, s čím se trápí a tady to není jinak. Vše se ale točí kolem jediné věci, která nečekaně zasáhne do situací, ve kterých se to nedá očekávat. Prsteny mají vlastní moc, kterou lidi neovlivní.

„Diamanty jsou věčné.“


Zásnuby je skvělý román pro ženy, který má vše, co kvalitní kniha potřebuje. Propracované postavy, krásné popisy prostředí a samozřejmě zápletky, aby se čtenář nenudit. Ne jen, že tohle všechno kniha splňuje, ale dává nám toho mnohem víc.

Děj se odehrává hned v několika dějových liniích, v různých letech i místech. Ze začátku to může působit zmateně, ale hodně rychle se zorientujete a příběhy jednotlivých postav za chvíli pochopíte na jedničku. Ke konci knihy se dokonce některé přeběhy střetnou, ale vůbec ne tak, jak byste očekávaly.

„Přestěhoval bych se do Francie, kdybys chtěla,“ vykládal jí. „Ale ne za dané situace. Ne, když jsi vdaná za jiného muže a můžeme se vídat jen potají.“


I když je to romantický příběh, nečekejte jednoduchou a oddechovou četbu. Pětiset stránková kniha vám dá zabrat, ale určitě to stojí za to. Díky množství postavy si vezmete z každého příběhu něco, nějaké ponaučení, nebo radu do života, kterých je tam nespočet. Láska, přátelství a osudové chyby tvoří hlavní náplň zápletek.

Nechybí ani originalita a nápaditost. I když jsou to lidé jako my, mají problémy jako my, autorka dokázala do jejich životů zaonačit vždy nějakou zvláštnost, díky které vám budou připadat lidštější a reálnější. Novinkou je spojení všech životů diamantem, který má pro každou postavu úplně jiný význam, přesto je spojuje jako neviditelné vlákno.

„Tenhle diamant je pravděpodobně více než sto let starý. Věřila bys tomu? Podívej, jak se pořád třpytí. Občas přemýšlím nad tím, kdo ho nosil přede mnou.


Jak už jsem psala, postavy jsou realistické, chybují, mají své klady i zápory. Každá z postav je úplně jiná a úplně jinak se chová. Na pětiset stránkách nenajdete dvě podobné osoby, které by měli stejné vlastnosti.  Frances vymýšlí slogany pro prodej prstenů s diamantem, přesto je však sama. Žije prací a chlapa si v žádném případě nepřeje. Je temperamentní a ví, co chce. Evalyn je postačí dáma, která žije se svým manželem a řeší problémy se synem. Je ale neprůbojná a nedokáže si pořádně stát za svým názorem, což ji může přivést do nesnází. James je z chudé rodiny a vydělává si ježděním sanitkou. Pro svoji rodinu by udělal cokoliv, ale to prostě někdy nestačí. Delphine je vdaná, ale zamiluje se do mladého umělce, který ji pořádně okoření život a nakonec Kate, které se nelíbí války, bojuje proti černému trhu a všem špatnostem ve světě.

Zásnuby pro mně byly další zkušeností, která se mi bude hodit do života. Z mnoha situací jsem si vzala ponaučení a odnesla jsem si pár rad. Autorka si krásně pohrála s prostředím, které je neskutečné. Krása Ameriky i Francie jsou nedílnou součástí. I styl oblékání skvěle vystihla k danému roku a vše tak dokonale zapadlo na své místo. Nepřehlédla žádný detail a vznikl z toho skvělý román, kterému bych jen vytkla občasné delší úvahy.

9/10
Mnohokrát děkuji Knihcentru za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit zde.


10 komentářů:

  1. Už jsem po ní také pokukovala, má opravdu nádhernou obálku a i když to na první pohled není nic pro mě, mám na knihu opravdu chuť a asi se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha má peknú obálku a anotácia je pomerne zaujímavá. Dejovo kniha vyzerá tiež dobre, najmä pre ľudí, ktorí si radi prečítajú o vzťahoch, čo veľmi nie je môj prípad, ale nevadí :D

    OdpovědětVymazat
  3. Asi bych si knihu nevzala, obálka mě moc nezaujala, ale popisuješ ji opravdu nádherně a podle tvých slov si autorka dokonale pohrála se vším, s čím si hrát šlo :D
    Možná si ji seženu.. nakonec mě docela zaujala. I když to není úplně můj styl :D
    Moc krásná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná obálka. O této knize jsem nevěděla, ale ráda bych si ji přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, zní to moc dobře :-). Že bych si ji taky koupila? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze :) ale tuhle knihu nejspíš vynechám. Nějak mam pocit, že na můj vkus je moc romantická :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle kniha v tvém podání zní (vypadá) opravdu skvěle. Dokonce mě i zaujala! Myslím, že bych si ji někdy mohla zkusit přečíst. Nevím sice, jestli by mě to bavilo, ale za zkoušku to stojí. A mimochodem, libecká recenze. xD

    OdpovědětVymazat
  8. Námět knihy zní vážně dobře. Nejvíc se mi líbí to, že ty postavy jsou tedy podle skutečnosti a chybují, nejsou dokonalé..:)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nad touto knihou som dlho uvažovala, keďže mi príde ako bichľa ( 500 strán je veru dosť! :D) ale asi jej dám šancu. Skvelá recenzia :)))

    OdpovědětVymazat
  10. wau pěkná recenze a kniha mě zaujala, díky ;)

    OdpovědětVymazat