středa 10. prosince 2014

Spolupráce aneb knihy zadarmo?!

Začínali jsme s pár řádkami s pocity ohledně knihy. Postupem času jsme se začínali rozepisovat, přidávali jsme další a další poznámky, které nás zaujaly, až vznikly první amatérské recenze. Zlepšovaly jsme se dál a dál, zkoušely nové a nové styly. Hledali svůj způsob, který nám bude vyhovovat a stále se snažíme zlepšovat. Nikdy není recenze dokonalá, vždy je tam něco, co se může zlepšit a my se snažíme vyhovět co nejvíce lidem. Tak je to aspoň u těch, kteří berou recenzní výtisky jako odměnu za svůj tvrdě vypracovaný postup z pár řádků na několik smysluplných odstavců. Ale není to tak u všech!  






Všichni z nás začínali na nule. Žádné zkušenosti, jen touha po tom, aby ostatní věděli, co si o knize myslíme my. Snaha sdílet svoje myšlenky s dalšími lidmi, kteří se zase podělí o ty svoje. A na základě tohoto principu se člověk zlepšuje. Ostatní bloggeři nám přináší kritiku, na základě které se my můžeme a chceme zlepšovat. Ale ne u všech to tak je.

Setkala jsem se s pár typy lidí, kteří se snaží psát recenze. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale když jim napíšu objektivní názor a nápady na zlepšení, tak mě místo díků, pošlou ... pryč. V dnešní době to mezi třináctiletými dětmi není žádný problém a nesetkala jsem se s tím jenom jednou.

Jenže nejhorší je, že právě tyhle děti, které se ani neumí vyjadřovat (neříkám, že já to umím a taky existují výjimky) získávají nejvíc recenzní výtisků. Jak je to možné? Copak jim není blbé psát o knihy zadarmo, které si vlastně ani nezasloužily?

Znám hodně blogerů, kteří píšou úžasné, skvělé, dokonalé recenze, ale stále si myslí, že na recenzní výtisky nemají. Stále hledají prostor, ve kterém by se mohli zlepšit, aby mohli své recenze prezentovat nakladatelství a na základě toho si recenzní výtisky zasloužily. 

Já osobně recenzní výtisky dostávám od vícero nakladatelství, ale do každé recenze se snažím vnést něco jiného. Opravdu se hodinu soustředím na to, abych napsala pokud možno zajímavou recenzi, která osloví čtenáře a nabídla by jim co nejširší přehled informací. Přesto si ale často říkám, jestli si právě tyto knihy zadarmo zasloužím. Mám na to, abych si je zasloužila? Vždyť milion lidí píše recenze líp než já. A právě tyhle otázky a pochybnosti mě ženou dopředu.

Ale potom nechápu, jak můžou holky, které napíšou tři věty o tom, jak se jim kniha líbila, hlavní hrdina byl krásný a závěr napínavý, jak zrovna tyhle holky můžou bez výčitek brát knihy, které by si zasloužili mnohem lepší recenzanti. Neříkám, že se nenajdou výjimky, najdou, ale čím dál častěji nacházím podobné případy, což mě hodně mrzí a už se ani pomalu nesnažím jim psát svůj názor. Ono to ztrácí význam, když si z toho nic nevezmou. 

  
Je toho trochu víc, než jen jedno téma, ale jaký názor máte na danou věc Vy? Berete si recenzní výtisky bez výčitku, nebo občas přemýšlíte, jestli si je zasloužíte?  
 

27 komentářů:

  1. V prvom rade ti musím povedať, že píšeš pekné recenzie!! :)
    Občas keď napíšem recenziu a nie som s ňou spokojná, tak ma to ťaží. Lebo sa bojím, že či sa bude kníhkupectvu alebo vydavateľstvu páčiť. Aj u negatívnych mi to občas napadne, pretože si nie som istá, či som názor podala slušne a vrámci normy. No náladu mi zlepšia komentáre od čitateľov. :)
    Nerozumiem blogom, kde recenzia obsahuje asi 5 viet a tie obsahujú dejovú zložku a jedna veta je názor typu: Kniha sa mi páčila, odporúčam.
    Ale je zbytočné sa nad niečím takýmto zamýšľať, pretože sa to nezmení. Je to proste tak. :/ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja súhlasím. Tiež mám pocit, že niekedy neviem presne vyjadriť názor a často sú moje recenzie trochu zmätené, ale snažím sa stále zlepšovať. Nedávno som tiež natrafila na recenziu, kde boli naozaj napísané tri riadky (okrem anotácie a informácií o knihe) a pod tým bolo uvedené, že za recenzný výtlačok ďakuje vydavateľstvu XXX. To ma celkom naštvalo. (A okrem iného ma vie naštvať aj fakt, keď vidím, že bloger si za celé mesiace až roky, čo si vedie blog, kúpi jednu-dve knihy, ale to som teraz trochu odbočila :).)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si nemyslím, že bych psala kdovíjaké recenze, určitě ne. Myslím, že mám hodně co zlepšovat a kolikrát nevím ani, co napsat. Hlavně nedokážu napsat opravdu dlouhou, podroubnou recenzi. Moje podle mě patří spíše k těm stručnějším. Ale co, mě to baví, kdo chce, tak to čten, kdo nechce, tak už se na blog nevrátí.
    Spolupráce mám a upřímně mě i více motivují, protože vidím, že se jim blog a recenze líbí, je to pro mě odměna a věc, které si strašně vážím.
    Párkrát jsem ale také natrefila na blog, kde téměř nic v recenzi nebylo a na konci poděkpování, u toho si vždy řeknu, že tak zlé to se mnou není :D
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Tento článok s tvojím názorom mi prehovoril priamo z duše! A ako to, že im vydavateľstva vôbec tie knihy dávajú, keď vidia aké sú tie recenzie, pritom si myslím, nie je problém nájsť blog s recenziami, takže v podstate majú široký okruh, odkiaľ si môžu vyberať blogerov. A tiež súhlasím, že keď už človek berie recenzné výtlačky, mal by sa snažiť napísať kvalitnú recenziu a aj keď možno nie je dokonalá, ide o to, aby v recenzii bolo vidieť tú snahu podať svoj názor originálne a zaujímavo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že tato tematika je nyní strašně aktuální. Je v módě založit si blog a hned si psát o recenzní výtisky, takže je hned jasně, že je ten jedinec chce jen kvůli tomu, aby nějaké knihy měl ... Také nemůžu vystát, když někdo recenzní výtisky prodává, přijde mi to vůči nakladatelství strašně nefér a já bych si to třeba nedovolila ...
    Recenzní výtisky jsou pro mě jakousi odměnou, za práci, kterou celkově na blogu už tři roky odvádím a recenzi se vždy snažím psát podle svého nejlepšího uvážení.Každopádně souhlasím s tebou v tom, že někdo napíše kniha se mi líbila, byla napínavá a konec ... To je prostě špatně.

    OdpovědětVymazat
  7. Recenzní výtisky jsem vždycky brala a vždycky brát budu jako velkou výsadu. Privilegium pro vypsané blogery. Já sama bych považovala za nesmírnou drzost říct si o spolupráci po tom, co hodím na blog tři články a myslím si bůhvíjaký nejsem recenzent. Jasně, někdo má spisovatelské střevo od přírody a nemusí bůhvíjakdlouho blogovat, ale to zdaleka neplatí vždycky. Nakladatelstvím by přece mělo záležet na kvalitě recenze. Často se však setkávám s blogy, které mají v menu velkou spoustu ikonek a přitom jejich recenzím se moc recenze říkat nedá. Já sama jsem se o spolupráci odvážila napsat až po roce a pořád nemohu uvěřit tomu, že mě vzali. Stále mám pocit, že si vybírají, nebo by minimálně měli (asi je to naivní pocit, ale i tak mám ze sebe radost, co jsem dokázala) ty dobré blogery. Při pohledu zpět je to, co jsem psala dřív, ve svých začátcích vážně pro ostudu. Neříkám, že teď píšu bůhvíjak hvězdné recenze, ale zcela sebekriticky a objektivně musím říct, že ten rok mě neuvěřitelně posunul a podepsal se na mém stylu a že je jednoznačně třeba počkat, chvíli psát a vytříbit recenze, než s nimi půjdu s kůží na trh.
    Je fakt, že je to každého věc, každého svědomí a asi nám nenáleží právo soudit. Nicméně jsme pořád jen lidi a neubráníme se lehké závisti, nebo snad pachuti v ústech kvůli "úspěchům" někoho jiného.
    Pěkný článek, úplně jsi mi ho vzala z kláves! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek. Hned v úvodu Tě musím ujistit, že Ty patříš rozhodně k těm blogerům, kteří si spolupráce zaslouží. Pokaždé je mi z toho smutno, když vidím recenzi, která je občas až k smíchu (ano, jiné slovo se zkrátka použít nedá) a její autor má x spoluprací. Je to chyba nakladatelství, že si nevybírá kvalitní blogery a zahltí se těmito pseudorecenzenty, jejichž recenze spočívá ve zkopírování anotace a přidání tří řádků ve stylu "kniha se mi moc líbila". Já osobně mám jenom jednu spolupráci a to ještě díky konkurzu, který na mě vybafnul na facebooku, jinak bych asi nikam nenapsala. Není to proto, že by mě knihy zadarmo nelákaly, ale vyhovuje mi vybudovat si dobrý vztah s jedním než hrr hrr psát do pěti nakladatelství, jestli bych pro nich nemohla psát recenze. Jenže to je lidská povaha, nahrabat si toho co nejvíc. Lidé jsou sebevědomí a bez špetky sebekritiky. Dělají ostudu sami somě, ale je mi líto těch dalších, kvalitních blogerů, kteří by si zasloužili být na jejich místě, ale už na ně například nezbyde kapacita.

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s tebou. Na takové blogy už jsem narazila- v jednom případě blogerka přijala mou 'radu' na zlepšení, v jednom mě jiná dost sprostě poslala někam- čemuž se mi ani nechtělo věřit! Bylo jí 12. A takhle se nevyjadřuju ani já.

    Mě osobně se třeba zdá, že mé recenze pořád něco postrádají. Ty tvoje mají hrozně úžasné kouzlo, zatímco mě připadá že píšu suše a nezajímavě :D Každopádně se snažím zlepšovat, a vidím rozdíl mezi prvními recenzemi a dnešními. A o spolupráci nakladatelství (konkrétněji Host) jsem si napsala v říjnu, poté co můj blog oslavil 2 narozeniny. Už dřív jsem o tom přemýšlela, ale rozhodla jsem se počkat na správnou chvíli až se na to budu cítit :)

    Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  10. I já jsem od tebe dostala radu jak se zlepšit při psaní recenzí. Zatím jsem od té doby sice nenapsala žádnou recenzi, ale tvou radou se budu řídit. Já si myslím, že nepotřebuji recenzní výtisky za prvé nemám tak dobré recenze a za druhé začala jsem nedávno. Bude hodně dlouho trvat, než napíši do nějakého nakladatelství o spolupráci (mám na to hodně času). Opravdu zajímavý článek. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavý článek :-)
    Taky občas přemýšlím nad tím, jestli si recenzní výtisky zasloužím. A štve mě, že spousta lidí to prostě bere jen jako knihy zadarmo a o pořádné recenze se vůbec nesnaží. Já píšu recenze asi rok, ale myslím, že pořád nejsem DOST dobrá. Spolupracuju s dvěma nakladatelstvími a stále si říkám - čím jsem si to zasloužila? Vždycky jsem brala logo nakladatelství v kolonce "spolupráce" jako důkaz toho, že člověk, který recenzuje je v tom dost dobrý, aby mu nakladatelství poslaly knihy k recenzi.. ale stále narážím na víc a víc blogů a bloggerů (bohužel hlavně v mojem věku, což svádí k tomu, že mě spousta lidí hází do stejného pytle), kteří berou knihy od různých nakladatelů, napíšou k nim tři věty, dají obrázek a šmytec. Já píšu taky recenze na takové úrovni nic-moc, ale snažím se. Ovšem lidi, co takhle berou knihy od nakladatelů jen kvůli toho, že je mají zadarmo a na to, aby jejich recenze byla alespoň trochu na úrovni zvysoka kašlou.. to mě fakt štve.

    OdpovědětVymazat
  12. Ami: Předem - napsala jsi krásný článek.
    Souhlasíms tebou! Já jsem sice nedávno oslavila třinácté narozeniny, ale nemyslím si, že by moje recenze byly něco úchvatného, ale zase...nejsou nejhorší. Každý se lišíme, někdo na to prostě má, někdo ne. Já mám zatím štěstí, že s takovými bloggery, co píší takové ty recenze o třech větách, nesetkala.
    Osobně zatím spolupracuji jen s jedním nakladatelstvím, ale oslovit ho jsem si troufala dost dlouho. Bála jsem se, protože na světě je tolik úžasných recenzantů a co jsem proti nim já? Malá bloggerka, která ani správně neumí psát.
    A ti, co píši ony špatné recenze a knihy dostávají jako recenzní výtisky a kašlou na psaní pořádných recenzí si ty knihy prostě nezaslouží...
    Krásný článek!

    OdpovědětVymazat
  13. Ell: Opět skvělý článek! Já a Ami recenzní výtisky máme a minimálně já nad těmito věcmi taky docela přemýšlím. Já vždycky hrozně dlouho píšu recenzi, snažím se aby nějak vypadala a pak má hroznou radost, když někdo napíše, že si díky mé recenzi chce knihu přečíst - to mě nakopne dál!
    A ty lajdačky, co na to kašlou mě taky štvou, no :(

    OdpovědětVymazat
  14. Ono upřímně, já si myslím, že je to také na samotném nakladatelství, zdali těm, co nepíší kvalitní recenze, knihu poskytnou. Ale na druhou stranu si říkám, že by si ty lidi měli uvědomit svoje ego a trochu na sobě zapracovat. :)
    Ty píšeš recenze skvělý! :) Co se mě týče, já jsem se sou prací spokojená, ale stejně se snažím psát lépe a lépe. Vždycky je totiž co zlepšovat. :)

    OdpovědětVymazat
  15. no tak beru to tak, ze pokud by se nakladatelstvi nelibila moje recenze, styl psani, tak snad by neco rekli ne?
    na druhou stranu si vzdycky myslim, ze moje recenze jsou prumerne, ale ja na psani nikdy moc nebyla... takze otazkou je, jak to zaujme ostatni...

    OdpovědětVymazat
  16. Já se tedy upřímně přiznám, že jsem začala psát recenze v nějakých svých dvanácti právě kvůli recenzním výtiskům. -.-
    Brzy se to ale změnilo a snažím se psát recenze co nejlépe, i když nejde o recenzní výtisk. Nedokážu si ted představit, že bych recenze přestala psát, i kdybych už žádné knížky zdarma nedostávala, psala bych pořád. :)

    PS: na základě které, se my můžeme - ta čárka tam nemá být :)

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělý článek! také s tebou souhlasím. Já sama jsem se doposud neodvážila napsat žádnému nakladatelství, protože si myslím, že mám toho ještě hodně, co vylepšovat a také nebloguji ještě ani rok. Sama jsem ale byla mile potěšena, když jsem v konkurzu vyhrála svou první e-knihu zrovna na recenzi. Dalo mi to velkou motivaci a byl to skvělý zážitek. Doufám, že s nějakým nakladatelství uzavřu spolupráci. A jak říkáš, nechápu, jak se na tom někdo může obohacovat :-o

    OdpovědětVymazat
  18. Já souhlasím. Často si říkám, jestli si ty recenzáky zasloužím za ty svoje kecy, ale doufám, že alespoň trošku jo. :) Že bych si ale tyhle "knihy zadarmo", jak ty říkáš, brala bez výčitek, to ne. A když se mi recenze povede, mám ohromnou radost. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ja som sa nad tým už tiež niekoľko krát pozastavovala. A najviac ma zarážajú blogy, ktoré na stránke nemajú nič okrem recenzií na recenzáky a majú neviem koľko veľa spoluprác a tak sa nestávajú knižným blogom, ale obyčajným bilbordom s lacnou reklamou. Aspoň ja to tak vidím. Pokiaľ stránka nemá svojho ducha, nenájdem tam viac ako recenzie a chvastačky a ja neviem čo ešte, tak pre mňa nemá význam a mrzí ma, že sa to v niektorých prípadoch tak zvrháva. Navyše ešte ak tie recenzie ani nie sú kvalitné, respektíve sa ani nesnažia byť kvalitné. Ale tak čo narobíme no.
    P.S. Pekný článok :)

    OdpovědětVymazat
  20. Vždy o takových otázkách přemýšlím. Jsou mé recenze dobré? Potřebují ještě hodně zlepšit a já to vím. A psaním i čtením se člověk zlepšuje. Jenže, mladé slečny to takhle neberou. Je jim to fuk a na čelo si budou klepat, až budou starší. Až opadne puberta a začnou taky trochu myslet.. Třeba pak budou mít i výčitky. Kdo ví?
    Osobně si každého recenzního výtisku velmi vážím a vždy se snažím napsat recenzi jak nejlépe dovedu (nikoliv vychválit až do nebes, opravdu mi nedělá problém napsat i negativní názor na výtisk, když z něj prostě mám takový pocit.. převládají však ty kladné, protože mám prostě vyhrazený žánr....) , ale právě u těchto knih, které jsou jako "za odměnu" mám největší problémy s recenzemi. Opravdu ne vždy, ale tím, že o tom tolik přemýšlím, se musím vždy hodně soustředit na to čtu, psát si průběžné poznámky (protože myšlenky mi tečou proudem a nestíhám myslet na tolik věcí....). A pak je tady samozřejmě čas, kterého nemám hodně a taky spoustu svých, nepřečtených knih... A proto si ani o tolik výtisků nepíšu. Kdybych měla spočítat výtisky za tento rok, tak bych se hravě dopočítala na prstech jedné ruky...
    Nicméně, taky je to milé a potěší to, když ti občas někdo nabídne knihu k recenzi sám. Potom to celé blogování, tvoření, čtení a spousty času, které do toho vložíš, má nějaký smysl. To jsou malé radosti, které mě třeba popohání kupředu :)

    OdpovědětVymazat
  21. Upřímně si myslím, že tohle je věc nakladatelství. Také jsem narazila na recenze, které měly dva krátké odstavce, z toho ten první byl obsah knihy a ten druhý zněl "Kniha se mi moc líbila, byla čtivá a děkuji nakladatelství za to, že mi ji poslalo...", a říkala jsem si, jak někdo s takovým blogem může dostávat recenzní výtisky. Ale vždy přece záleží na rozhodnutí toho určitého nakladatelství. Sami blogeři si těžko zajistí spolupráci, vždy na to "musí být dva". Takže jedině můžeš kritizovat určitá nakladatelství za to, že si své recenzenty nevybírají dost pečlivě, ale ti blogeři za to vlastně nemůžou. Jasně, mně a tobě by bylo třeba trapné napsat takovou "recenzi", ale oni to tak neberou. Nakladatelství s nimi spolupráci navázalo i přesto, že muselo jejich blog vidět. Spolupráce je o dohodě, a když na to dané nakladatelství přistoupí a nevadí mu, že bloger píše takové recenze, je to vlastně v pořádku. Nemusí se nám to líbit, ale nic s tím neuděláme... :)

    OdpovědětVymazat
  22. Musím říct, že pro mne to, že se mnou chce nakladatelství spolupracovat, už je jistá známka, že si knihu opravdu k recenzi zasloužím - že se jim mé zpracování líbí.
    Každopádně souhlasím s tebou, velmi se začínají rozšiřovat nekvalitní recenzenti (neříkám, že jsem nějaká perfekt třída, ale oproti převyprávění děje od začátku do konce a napsání "to se mi líbí" dám do recenze opravdu daleko víc).

    OdpovědětVymazat
  23. Já s tebou naprosto ve všem souhlasím. Nesčetněkrát jsem něco podobného sama psala a jsem moc ráda, že to není pouze můj názor. Spoluprací máme docela dost, což taky některým lidem leží v žaludku, ale nikdy by mě/nás nenapadlo, to brát jako samozřejmost. Takový člověk by se měl stydět. Vždy je co zlepšovat. Přeci pokud něco dělám, tak proto, abych v tom byla stále lepší. Kniha "zdarma" pro mě není ta správná motivace a proto se chci posunout dál. Pod tvůj článek se podepisuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Máš docela pravdu, mě vždycky překvapí, když někdo napíše právě jen ty (již zmiňované) recenze se třemi větami a není mu vůbec blbý chtít recenzní výtisky. Ale někteří lidé už asi jiní nebudou :(
    Já vždycky vše několik hodin (nebo i dní kolikrát :D ) tvořím, pročítám, předělávám a pořád mám pocit, že to není úplně ono. A to ani tehdy, kdy mi to někdo pochválí :D

    OdpovědětVymazat
  25. Mne sa stalo len dvakrát, že mi niekto napísal pod nejaký príspevok, čo mám zmeniť. Ale to ma neskutočne potešilo, keďže som vedela, čo mám zlepšovať a čo je naopak dobré. Mňa dokonca vie potešiť aj tá zlá kritika, aspoň viem, čo robím dobre, čo zle, v čom sa mám zlepšovať.. Nie som na blogger-i dlho, ale snažím sa zlepšovať a kritika vie naozaj potešiť a nechápem, ako niekto môže poslať toho dotyčného, čo mu napísal niečo zlé, preč. Pretože ak si aj ty niekomu niečo napísala zlé, mal by ti byť vďační, že si ho na to upozornila.
    To je ale len môj názor :)
    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  26. Souhlasím s tebou.. Já sice spolupracuji jenom z Fragmentem, ale jsem za tuto spolupráci strašně ráda a snažím se, aby recenze čtenáři něco dala a já jim mohla předat, co si o dané knize dopravdy myslím, ale zároveň to uměla dobře podat. Já jsem teda nenarazila na mnoho blogerek, které by měly mnoho spoluprací, ale zároveň nijaké recenze, ale pár se jich našlo. Já toho mam ještě hodně co zlepšovat u recenzí a další nakladatelství oslovím možná až.. někdy.
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Já se o recenzní výtisky se svou úrovní recenzování ani nikdy snažit nebudu. Upřímně, jen zveřejňovat to na blogu zřejmě nebyl dobrý nápad... :/ :D

    Mě osobně do takových věcí nic není, zkušenosti s tím nemám. Já mám v okruhu recenzujících lidí velmi kvalitní autory s recenzemi na úrovni, takže si nemůžu stěžovat. S blogerkami, o kterých píšeš, jsem se zatím nesetkala, takže nemohu posoudit...

    OdpovědětVymazat