pondělí 8. prosince 2014

(RC) - Podivné zásnuby

Podivné zásnuby



Autor: Amanda Quick

Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 315

Série: -

Díl: -




Anotace

Amity Doncasterová cestuje po celém světě a je zvyklá na dobrodružství a riziko. Benedict Stanbridge je vědec a špion pro Korunu a čelil už nebezpečí v nejtemnějších koutech dalekých zemí. Náhle však oba čelí hrozbě, jež se nachází až neuvěřitelně blízko jejich domovu...
Člověk nečeká, že bude unesen na londýnské ulici za denního světla, avšak Amity Doncasterová jen stěží vyvázne životem, když je vhozena do kočáru mužem třímajícím nůž v černé masce, který jí šeptá do ucha ty nejodpornější posměšky a výhrůžky. Zachrání ji jen její rychlé uvažování a tajná zbraň... prozatím.

***

Amanda jako zkušená spisovatelka ví, jak okouzlit během čtení a ve čtenáři zanechat zážitek na delší dobu. Moje druhá zkušenost se spisovatelkou je stejně skvělá jako ta první a s chutí se pustím i do dalších děl, které mě jistě nezklamou.

Amity je vášnivá cestovatelka a je zvyklá na kdejaké dobrodružství. Do jednoho se vrhá, když zachrání život Benedictu, který je příležitostným špionem pro Korunu. Jeho záchranou však začíná boj o život. Amity je během denního světla v Londýně unesena a jen o vlásek unikne. Benedict, který ji nevědomky do tohoto nebezpečí uvrhly se spolu s dalšími lidmi pouští do hledání únosce, který je znám pod jménem Ženich. Amity jako moderní žena se také zapojuje do vyšetřování a ne jen případu, ale i svého srdce, protože její náhlá náklonost k Benedictovi ji děsí. Zvlášť, když si musí hrát na snoubence, aby unikli klepům vyšší společnosti.

„Já jsem jeho cíl. Je mnou posedlý. Proč nenastražit nějakou past?“

Penny vyděšeně vytřeštila oči. „S tebou jako návnadou?“

„Ano přesně.“

„Ne.“ Odpověděl Benedict. „V žádném případě.“


Začátek knihy nás přenese v čase i prostoru do doby šatů, vějířů a gentlemanů. Nacházíme se v Londýně v blíže neurčení době, což ale vůbec nevadí, protože doba je i přesto velmi krásně vykreslená a popsaná bez zbytečných detailů.

Kromě úžasné doby a krásný šatů může kniha nabídnout originální a skvěle propracovaný děj. Kolik knih v sobě skrývá psychopata, který zabíjí nevěsty a poskvrněné ženy? Myslím, že jich spoustu nebude a tím to nekončí. Autorka zakomponovala do děje ještě jednu dějovou linii, která se s tou první prolíná a v závěru bezchybně vyvrcholí.

„Je možné, že když Ženich přišel o svoji kořist, pokusí se slečnu Doncasterovou unést podruhé. Teda za předpokladu, že je naživu. To nevíme jistě.“


Vše je správně načasováno a neuvěřitelně do detailů propracováno, i když tomu zprvu nevěnujete pozornost. I malé detaily, které jen sotva zaznamenáte, mají později větší smysl a díky nim vám bude kniha připadat o hodně zajímavější. A zajímavá je i v romanci vztahu našich dvou hrdinů. Oslovování pane, i když jsou zasnoubení, je nanejvýš podivné, přesto krásné.

Amity je zajímavá žena s neuvěřitelnou odvahou. I když utekla ze spárů vraha, hned se pustila do vyšetřování, jako by se nic nestalo. Na druhou stranu si ale nebyla vůbec jistá v lásce a všem okolo chlapského pohlaví. Bylo roztomilé pozorovat její rozpaky, a vzápětí chladnou hlavu při vyšetřování. Naproti tomu Benedict si byl u žen celkem jistý, stejně tak u vyšetřování. Ale i on měl své slabé stránky, mezi které například patřila přehnaná snaha o ochranu ostatních. 

„Jestli vykřiknete, nebo se pokusíte utéct, zmizím v davu. Nikdo mě neuvidí. Já uteču, ale vaše sestra zemře. “


Nedokážu se rozhodnout, jestli na první místo zařadit romantickou stránku knihy, nebo detektivní příběh. Oba žánry zaujímají značnou část knihy a vzájemně se doplňují. Je to krásná kombinace téměř odlišných žánrů a autorka se s tím vypořádala bravurně. Stejně tak i s napínavostí a propracovaností polibků.

Závěrem bych knihu jedině doporučila a troufám si říct, že zaujme širokou škálu čtenářů. Sice má taky své mouchy – některé části mi přišly trochu zbytečné, nebo protahované, ale lze je snadno přehlédnout, protože napínavé části to rychle spraví. Jsem ráda, že jsem měla možnost si přečíst další knihu od autorky a budu se těšit na její další díla.

9,5/10
Mnohokrát děkuji za recenzní výtisk Knihcentru.
Knihu si můžete pořídit zde.


7 komentářů:

  1. To vůbec nevypadá špatně, ale těch knížek je teď vážně dost, takže až se tím vším "přebrodím" těma všema knihama, tak si ji seženu. Těch ještě bude.. :D
    Hezky napsaná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Vypadá to dobře!
    Strašně mě to zaujalo, takže se po tom rozhodně podívám :) Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Vypadá to na zajímavou knížku, takže až konečně přečtu všechny svoje knižní resty, určitě se po téhle knížce poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha vypadá dobře od začátku do konce, hlavně ta obálka. Navnadila jsi mě! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka je krásna a páči sa mi aj obsah. Možno, že v dnešnej modernej dobe by to vyznelo otrepane, nadchlo ma, že sa čas posúva vzad a kniha vyzerá dobe a napínavo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pozerám, že nie som jediná, koho kniha zaujala. Mám na ňu podobný názor :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná obálk a zajímavá anotace. :) K tomu ta recenze... :D

    OdpovědětVymazat