sobota 13. prosince 2014

(RC) - Co se skrývá za tajemným dopisem?

Manželovo tajemství


Název: Manželovo tajemství

Autor: Liane Moriarty

Nakladatelství: Ikar

Datum vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 387

Série:  -

Díl: -





Anotace

 Ceciliin manžel se poslední dobou chová rozhodně podivně, a Cecilia teď navíc najde na půdě tenhle záhadný dopis, nadepsaný jeho roztřesenou rukou. Otevřít jen v případě mé smrti. Tess zase manžel oznámí, že se právě zamiloval do její sestřenice; no ano, té sestřenice, se kterou byly až doteď nejlepší kamarádky, protože spolu vyrůstaly jako siamská dvojčata. Rachel před osmadvaceti lety zabili dceru, Conner Whitby, který v tom má určitě prsty, si běhá po svobodě, a jako by toho bylo málo, ta protivná snacha se chystá odvézt jejího vnuka, Rachelinu největší radost, na celé dva roky do New Yorku… Tři ženy, tři Pandořiny skříňky, jeden společný osud.

***

Manželovo tajemství sleduje životní situace tří žen, které se tváří v tvář potkaly s jistým druhem tragédie, ať už se jedná o nevěru, nebo smrt. Pojďme se společně podívat, jak se jednotlivé postavy se situacemi dokážou poradit a přesvědčit se, že všechno zlé, je pro něco dobré. 

Cecilie najde v podkroví dopis, který měla najít až po manželově smrti, který ale ještě žije. Stojí před rozhodnutím, který ji změní život. Tess už odmala vyrůstá se svoji sestřenicí, která je s ní úplně všude – doslova. Není proto divu, když se od manžela dozvídá o utajovaném vztahu mezi nimi. Nakonec Rachel. V životě už ji potkalo několik pohrom, ale jakoby to nebylo málo, osud jí odebral její největší štěstí. Jak si poradí s touhle poslední ranou? Tři ženy. Tři osudy. Tři Pandořiny skříňky. 

„Pro děti nic takového jako slušný rozvod neexistuje.“

Anotace čtenáři slibuje velký požitek plný překvapení, stresu, tragédií, tajemství a napětí. To se splnilo jen napůl, protože tyhle požadavky splňuje pouze první polovina kniha, která je bravurně napsaná. Začátek se nese ve znamení poznávání tří žen s jejich životy a problémy, se kterými se snaží vyrovnat – každá po svém. Postupně se jejich životy vzájemně ovlivňují, navazují na sebe a zase oddělují.

Druhá polovina je ale bohužel zklamáním. Děj byl příliš uspěchaný, nebo naopak v některých momentech příliš natahovaný a čtenář se může často nudit a přeskakovat celé odstavce. Taky byl závěr předvídatelný a to už na přelomu poloviny knihy. Proto mi přišlo zbytečné přidávat stále nové zápletky, které tam vůbec být nemusely.

„Upřímnost se přeceňuje. Věř mi.“

Před odložením knihy to zachraňovaly různé pohledy a způsoby přemýšlení. Každá z postav má svojí vlastní osobnost, podle které se po celou dobu chová. Povahy tří žen jsou rozmanité a spojuje je jen jedno trápení. Proto jsem se vždy těšila na novou kapitolu. Nový způsob náhledu na život, jiné priority a žebříček hodnot. Jsem ráda, že si autorka vybrala i jiné věkové kategorie.

 Cecilie, Tess i Rachel mi byly sympatické. Cecilie byla prototyp matky, kterou bych jednou chtěla být. Je dochvilná, vzorná, vstřícná a přitom si zachovává i svůj osobní život. Tess je taky skvělou matkou, ale zcela jiným způsobem. Zařadila bych ji spíš k tichým myškám, které se nevyjadřují, ale mají zajímavé názory. Nakonec Rachel, s kterou jsem si nejvíc rozuměla. Její náhled na svět mě doslova fascinoval. Staří lidé nahlíží na každodenní rutinu úplně jinýma očima a řeší úplně jiné problémy.

Z knihy jsem na rozpacích. Na jednu stranu se mi líbila, ale… je tam to ale, které by nemělo být. Kniha v sobě ukrývá mnoho mouder a rad do života pro budoucí maminky, nebo obecně ženy. Každá si z toho dokáže vzít svoje a nabrat nové zkušenosti. Závěr už ale nebyl tak silný a autorka ho odbyla klišé zápletkami, jen aby knihu prodloužila. Ale za zkušenost to stálo a můžu říct, že z knihy jsem si i něco odnesla.



7,5/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz

10 komentářů:

  1. Moc se těším, až si Manželovo tajemství přečtu, hrozně se mi líbí obálka knihy, ale teď se trošku bojím, že se těším až moc díky té velké reklamě, která na ni proběhla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to zajímavě, ale jsem na vážkách. Možná si ke knize časem najdu cestu :).

    OdpovědětVymazat
  3. Já nevím, moc na takové knihy nejsem ... Podle recenze je kniha asi spíš průměrná, je to škoda, protože námět není špatný :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mne se naopak kniha moc líbila, ale myslím, že nedne každému. Ten styl psaní je opravdu skvělý, takový neotřelý, já byla z toho na začátku trocha zmatená. Osobně si určitě od autorky ještě něco přečtu, ale myslím, že ten styl a i ta tématika, o které píše, sedne asi spíš starším čténářkam, možná hlavne matkám (?). Četla to už tvoje mamka? Pokud ano, líbilo se jí to? Říkalas, že čtete stejné knihy a většinou se shodnete, tak by mně zajímalo, jak to bylo v tomto případu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu si přeji k Vánocům a jsem teď trochu v rozpacích. Už jsem četla pár recenzí, které ji trochu kritizovali a upřímně moc nemám ráda tyhle umělé snahy autorů knihu co nejvíce natáhnout. Lepší kratší příběh, u kterého se čtenář nestihne začít nudit. No tak uvidíme, když ji dostanu, tak si ji přečtu a když ne, tak se zlobit také nebudu :D Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná recenze :-). Tuhle knihu bych si taky chtěla přečíst, tak třeba jednou :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto knihu bych si chtěla někdy přečíst, ale nevím kdy na ni budu mít čas. Hodně se i líbí obálka knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím, jestli by tohle byl zrovna můj styl...

    OdpovědětVymazat
  9. Kniha má fantastickou obálku! :3 To se jí musí nechat. Ale není to úplně můj styl, takže si ji asi nepřečtu.. :D
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  10. Knížka vypadá docela zajímavě a má krásnou obálku. :) Ale asi si jí nepořídím, možná se po ní podívám v knihovně. :)

    OdpovědětVymazat