sobota 29. listopadu 2014

Sledování za sledování?


Každý z nás je rád za každý nový komentář, nebo nového odběratele. Máme neuvěřitelnou radost, když vidíme, že se naše práce vyplácí a jsou lidé, kteří s námi sdílejí názory, nebo vyjadřují ty svoje. To je nedílnou součástí našeho koníčku, který děláme s láskou a dáváme si na tom záležet. Ale co když si někdo nahání pravidelné čtenáře jen pro to, aby se stal viditelnější?!





Začátky jsou těžké pro každého a proto není divu, že každý chce, aby se právě jeho blog "proslavil" a uchytil mezi čtenáři. Dělají pro to různé věci, ale ne to, co by měli. Nedávají do toho srdce a snaží se protlačit všemožnými jinými způsoby.

I když se to zdá absurdní, existují jedinci, kteří si sledování a komentáře vynucují. Dělají se různé účty, navádějí kamarádky, nebo jinak obcházejí pravidla. Potom se samozřejmě vychloubají, jak je jejich blog slavný, kolik mají komentářů a sledovanosti.

Jsou i tací, kteří si pravidelné čtenáře hledají jen pomocí soutěží a jiných akcí. Nevadí mi, když někdo sem tam udělá soutěž a chce odběratele, to je v pořádku, protože i blogger z té soutěže chce něco mít, ale dělat jednu soutěž za druhou s podmínkou přihlášení k blogu? Absurdní!

Nejvíc mě ale zaráží myšlenka, že se jim to stejně nevyplatí. Myslíte si, že pokud budu pořádat soutěže, na můj blog z těch pravidelných čtenářů někdo zavítá? Že někdo bude po skončení soutěže komentovat a jinak se zapojovat? Ne! Pokud na blogu nejsou zajímavé články, názory a jiné originální věci, ostatní na danou stránku znovu nezavítají. Proto je to celé nesmysl a naprosto nemyslitelné.

Taky názor, že pokud já dám odběr, ty musíš taky, je stejný případ. Když už se takhle někdo dohodne, dá tam ten odběr, kolikrát si myslíte, že na stránku opravdu zavítá? Minimálně. Opravdu jen zřídka, protože nebude mít potřebu číst články, kterého ho nezajímají. To si raději vyhradí čas na blogy, které jsou propracované a psané s láskou.

Proto vždy sázejte na originalitu, nové nápady a myšlenky. To se nejvíc cení. Okopírovat, donutit, pořád soutěže umí každý, ale vymyslet projekt, který tu ještě nebyl? Seznámit čtenáře s knihou, o které nikdo nikdy neslyšel? Napsat zajímavě článek o sobě? To dokáže málokdo, ale ten kdo ano, má možnost proniknout do vyšších sfér. Tam kam podvod nepatří.


Jaký názor na tuhle věc máte vy? 

32 komentářů:

  1. Úpkně nesnáším, když někdo napíše "Budeme se vzájemně sledovat"? Podle mě si můj blog ani neprohlídl nic, ale jen hledá čtenáře. Nemám to ráda a na tohle nereaguji. Jsem ráda za každého čtenáře a jak, ale aby mě někdo sledoval jen kvůli tomu, že já sleduji jeho? A přece já nebudu sledovat blog, který nechci jen kvůli "čtenáři" navíc.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně! Tohle je tak vystižné a jsem vážně ráda, že na to někdo upozornil. Taky jsem v blogovém světě nová, ale už teď mi podobní lidé lezou na nervy. Vždyť jde hlavně o to, psát o tom, co nás baví. A pravidelné čtenáře přece chceme proto, aby si někdo pravidelně četl naše články proto, že ho baví!
    Vážně moc pěkně vystižené. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejako sa rozbehli tématické články. :D
    Keď som ja začínala, občas som napísala niekomu, že či nedáme vzájomné sledovanie, no potom som si rýchlo uvedomila, že je to hlúposť. Komu sa páčia články, ten sa k tým pravidelným čitateľom pridá a bude sledovať aj články. :)

    OdpovědětVymazat
  4. :D Teď jsi absolutně a dokonale vystihla moje pocity a myšlenky :D Někdy mám až zlou náladu a mám chuť takovým lidem něco napsat, ale pak si řeknu, vem je čert, je to jejich způsob, občas jim to evidentně vyjde, já jejich blogy nečtu (ale už poznám o koho jde, třeba z odkazu na FB), tak mi to může být ukradené, jak ty "čtenáře" získali. (ve finále mi to samozřejmě jedno není, protože je mi líto blogů, které jsou stokrát lepší a mají asi desetinu pozornosti, než takovéhle, co se honí za slávou). Ale co, děláme to pro radost, tak proč se rozčilovat, že.
    Ale k čemu to je mít v pravidelných čtenářích 300 lidí, když se na blog nikdo po skončení soutěže nikdy nepodívá? Proto já jsem svoji zatím jedinou soutěž takovouhle podmínkou nezatěžovala. To mi přijde prostě divné.
    No, každopádně jsi mi promluvila z duše a já ti za to děkuji :)
    Poslední dobou se s úvahovými články vážně roztrhl pytel a já mám z toho obrovskou radost, nejen proto, že mě prostě baví, ale že někdo napíše to, co si taky myslím, jen to nedovedu dostatečně rychle a srozumitelně zformulovat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výstižný článek! :) Sama jsem svůj blog začala pořádně vést až teprve nedávno a samotnou mě mile překvapilo, že vůbec někdo mé články čte a má zájem sledovat můj blog :) Vážně jsem byla zaskočená, ale za každého nového pravidelného čtenáře jsem ráda a myslím si, že ten kdo se uchyluje k praktikám sledování za sledování a podobně, nikdy ze svých čtenářů nemůže mít takovou radost.Takový blogger do blogování nedává srdce a jde mu jen o prestiž..

    OdpovědětVymazat
  6. Já doufám, že teď nebudu plácat blbosti, ale tenhle styl se podle mě praktikoval dřív, když se rozjížděli blogy na blog.cz. Teď se to asi tolik nehrotí (tedy mnozí lidi to nějak nehrotí, někteří asi ano). Já například sleduji plno bloggerů, ale vím, že rozhodně ne všechny, které sledují naopak mě, což mě docela mrzí a rád bych to napravil :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je už tolikrát řešené téma....a přestože si na to většina stěžuje, stejně to tak dělají. Tak to prostě funguje a fungovat zřejmě bude nadále. Čas je v dnešní době jedna z nejdražších položek....vím o čem mluvím. :/

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu výstižný článek :) Naprosto s tebou souhlasím!
    Chápu, každý chce čtenáře, ale shánět je tím, že si komentování vynucují mi přijde blbost. Nebo takové ty komentáře typu: "Ahoj, hezoučkí blogísek, :))))))))) podýváš se prosííím ke mně, děkuju :***********" s chybami, spoustou smajlíků a bez nějaké myšlenky, to je prostě na zabití :D

    OdpovědětVymazat
  9. Skvěly a úderný článek! Souhlas, souhlas, souhlas. Na jednu stranu je mi to jedno, protože je mi jasné, že ti čtenáři nejsou "opravdovými" čtenáři, ale pouze číslem nahnaným za soutěže a podobně, viz. Tvůj článek. Ale na druhou stranu je mi to hrozně líto vůči jiným blogerům, jejichž blogy mám moc ráda a zasloužili by si mnohonásobně více čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle už je druhý článek co si v něm někdo stěžuje na nucené odběry. Mě je to upřímně úplně jedno, když vlezu na blog jen kvůli výhře a jedna z podmínek je, že musím být odběratel tak kliknu na odběr. Blog si projedu a pokud se mi tam zalibi tak si ho necham, kdyz ne tak ho casem nekdy smazu. A myslim ze tenhle zpusob je docela dobry, ne vsichni daji prilezitost k tomu aby clovek predvedl co umi a nejak jim doporucil aby si aspon precetl jeden clanek a udelal si vlastni nazor. Podle me je nejvetsi kravina, kdyz je v soutezi podminkou nejaky okomentovany clanek, to by me zajimalo co z toho clovek ma, kdyz ho komentuji lidi co to nezajima a ani to nedelaji radi. A pokud me ted nekdo zacne peskovat tim, ze chodim na blogy jen kvuli soutezim, tak mi polibte, delat o kde kdo, jen ja se k tomu verejne priznam :D

    OdpovědětVymazat
  11. Blogování samo o sobě chce strašně času a hodně trpělivosti. Návštěvnost je něco, co se nedá nahnat za jeden den, to je něco, na co si člověk musí počkat, musí vytrvat a až potom z toho bude mít tu správnou radost.

    Jsem úplně alergická na soutěže typu" sleduj mě všude a pak napiš pod jakým jménem". To už pak nemám chuť se soutěže ani zúčastnit a také to nedělám, protože jsem z toho znechucená. Chci si zasoutěžit o knihu, nebo "sledovat" někoho, či blog se mi třeba ani nelíbí. Tito lidé si z mé strany pozornost nezaslouží a přijde mi to ubohé, protože vím, jak tvrdě jsem pracovala, abych se dostala tam, kde teď jsem.

    Trefila si hřebíček na hlavičku, protože tento způsob zviditelňování nesnáším!

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto souhlasím, moc pravdivý článek.
    Nedávno mi skupinka děvčat napsala, ať je sleduju, že mají společný blog a že když je budu sledovat, budu se moci na blogu podílet. Okamžitě jsem věděla, že určitě ne, ale na blog jsem se podívala, byl tam 1 článek o tom, že se blíží Vánoce... Lidé by měli být soudní a dělat proto, že je to baví a naplňuje a ne kvůli nějakým "úspěchům" :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Affs a SB :D jak já to nesnášela. Ne, nebudu chodit na ostatní blogy, když se mi nechce. :D
    Jinak proto soutěže ani moc nedělám. :D nemám zájem o to, pritahnout si na blog lidi, stačí mi to, co mám. :) Souhlasím s tebou. :)
    Blogování je prostě o trpělivosti a hlavně o člověku. Když někdo někomu nesedne, těžko k němu na blog bude chodit. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vystihla si to skvele, úplne do bodky a ja s tebou plne súhlasím :-) Súťaž z času na čas je fajn, ale nie stále a rovnako tak aj komentáru typu: Pekný blog, pozrieš sa na môj? - komentár úplne mimo obsahu článku a aj ďalšie veci, ktoré si spomínala v článku, je to škoda, že niektorí blogeri sa nechcú presadiť starým dobrým spôsobom a síce dobrým obsahom blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle je naprosto výstižný článek, úplně s tebou souhlasím. Hrozně často se mi u soutěží (především) stává, že všichni chtějí buď pravidelné čtenáře nebo like na fb, nebo odběr...proto se takových soutěží potom neúčastním. Nebo nemám ráda- sdílej soutěž a dostaneš plusové vstupy -.-
    Přijde mi to jako blbost. Jak píšeš, měla by se cenit originalita a ne kopírování, sledování a nevím co ještě.
    Moc pěkný článek, a hlavně pravdivý! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlasím s tebou, je to ubohé. Sama teďka začínám a místo toho, abych dělala všechny tyhle věci, co jsi napsala, tak přemýšlím, čím bych svoje čtenáře zaujala. Však čtenáře si musíme získat tím, že je zaujme obsah našeho blogu, to, jak píšeme, jak se vyjadřujeme a to,o čem píšeme. A mělo by nám být jasné, že když si někoho takhle vymůžeme nějakou soutěží, tak ho ty jeho články zajímat nebudou a nebude je číst. Je to zbytečné.

    OdpovědětVymazat
  17. A pak jsou tady tací, co musí nutně okomentovat každý článek :)

    OdpovědětVymazat
  18. Upřímně, taky na to mám názor i když možná trošku ošklivý, ale upřímně, tohle trochu nesouvisí s tím, co jsi jednou psala tady: http://knihy-v-srdcich.blogspot.cz/2014/06/mam-toho-tak-akorat-dost.html
    Absolutně to porušuje všechno, co jsi tady napsala, a upřímně, nejenom, že ten článek byl podaný skutečně ošklivě, ale i to vypadalo, jako bys tím Affskům vyhrožovala. Nom, dobře, možná jsi to myslela jinak. A pak tu je tvá soutěž: http://knihy-v-srdcich.blogspot.cz/2014/08/velka-srpnova-soutez.html
    To je podle mě skutečně narážka na to, co jsi tu psala, bez urážky.
    Nicméně i když je to samozřejmě u někoho pobuřující, myslím si, že každý to alespoň jednou udělal. Proto těžko nenávidět, když potom teoreticky nenávidíte sami sebe. Proto k tomu řeknu asi jediné - nehejtuji ani nenenávidím, obzvlášť proto, že to stejně většina lidí alespoň jednou udělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto případě musím souhlasit s Milenne. Trochu jsem okoukla odkazy v jejím komentáři a tak se mi nějak zdá, že si v něčem docela dost protiřečíš. Chápu, že to nemáš ráda, taky nebudu sledovat blogy, které mě nijak příliš nezajímají a trápit se s komentáři, když jediné co z toho mám, je občasný komentář u mého článku. Ale na druhou stranu si myslím, že Affs je fajn věc. Samozřejmě, že mám v seznamu jen blogy, které mě zajímají a já doufám zajímám je. To ale pořád nic nemění na tom, že si vážně hodně protiřečíš. Ten článek, kde jsi psala, že ti nikdo nekomentuje tvoji povídku... Byl vážně ošklivě napsaný a hodně útočný. A pak soutěž, kde je podmínkou sledovat tvůj blog. Je to vyloženě bijící do očí. Měla by ses rozhodnout, s čím chceš souhlasit a co odsuzovat...

      Vymazat
    2. Ano, beru to, ale v té době jsem měla zajeté Affs a v podmínkách něco bylo. Teď na to nehraju, protože mi došlo, že je to celé nesmysl a ponaučila jsem se z toho. A souhlasím, že to bylo hodně ošklivě napsaný a dost mě to mrzí teď zpětně. Ale kdo se někdy nesekl? :/ Za to se opravdu omluvám...
      A co se týče soutěží, v článku jsem podotkla, že pár soutěže vůbec nevadí. Jen když je to jedna soutěž za druhou, ale to je tam dodaný, takže...

      Vymazat
    3. Jistě, chápu, že se člověk mění a postupně mu může vadit něco jiného. Omlouvat se nemusíš, aspoň mě ne. :) Tu zmínku jsem musela někde přehlédnout, za což vysílám omluvu. Já tyhle soutěže moc nemusím, ale celkem je chápu. Koneckonců každý se chce zviditelnit a existují mnohem horší způsoby

      Vymazat
  19. Presadiť sa na Blogger.sk dá veľmi moc ťažko.. nie je to jednoducho ako na Instagrame, Tumblr, Twitter.. toto je proste sociálna sieť, kde nemôžete len tak pridávať fotky a dať k tomu popis "omg, this is awesome" a hlavne tagovať to až po nebo... Tuto musíte byť proste originálny, musíte mať nápady, musíte sa stále posúvať ďalej, inak to nikam nedotiahnete. Som začínajúca blogerka, ide to veľmi pomaly ale snažím sa. Chcem niečo dosiahnuť a preto sa o to naozaj snažím. Samozrejme, niekedy sa nepodarí pridať pravidelne príspevok.. Ale ten, koho zaujmete, si k vám cestu nájde a vždy sa na váš blog vráti a nemusíte ho žiadať o odber, lebo on vám ho dá sám od seba. A práve o toto ide. Musíte sa vedieť predať, musíte vedieť, ako zaujať..

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  20. Souhlasím a sdílím tvůj názor. Nikdy jsem nepochopila, k čemu je třeba i to sledování za sledování, natožpak umělý nahánění čtenářů pomocí soutěží. Jedinej výsledek, co vidím, jsou hezký číslíčka, když se člověk podívá do administrace. Ale k čemu jsem ty čísla, když člověk stejně ví, že k němu ti čtenáři nechodí a klikli na sledováníjen proto, že to byla podmínka soutěže? Je to prostě ubohý honění ega.
    A popravdě, já když narazím na soutěž, kde je sledování podmínka a ne bonusovej vstup, docela často se nezapojím, protože mě to prostě odradí a nechci sledovat dvacet blogů, co mě nezaujaly, jen abych mohla o něco soutěžit. To nemám zapotřebí...

    OdpovědětVymazat
  21. Souhlasím. Taky to nemám ráda, ale co člověk nadělá. Na knižním blogu teprve začínám a každý nový komentář mě neuvěřitelně těší. U ostatních taky komentuji, ale nesnažím se to nějak vybudit, to by pak ztratilo svou hodnotu.
    Jo, když jsem byla malá a měla své první blogy ještě na blog.cz, to bylo spřátelených blogů... :D Ale jsem ráda, že jsem z toho vyrostla. Každý se nějak musí poučit a poznat, že některé věci pak prostě nemají cenu. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já jsem v blogování začátečník a každý komentář a odběr mě potěší, ale abych dělala nějaké soutěže jen kvůli odebírání to ne. Začátky byly opravdu těžké, ale to zažije každý. Tento článek se mi opravdu líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  23. To isté som písala aj na svojom blogu, čo si zrejme čítala a mám na to podobný názor, všetko treba s mierou :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Souhlasím, tohle nahánění sledovatelů možná patří někam do sfér Instagramu a podobných sítí. Ale blog si zakládají lidé proto, že je blogování baví, nebo ne? Kdo z vás si píše blog, přestože ho to nebaví? Doufám, že nikdo... No, každopádně nahánění falešných čísel do statistik je absolutní nesmysl a ničemu to neprospěje. Já radši u článku vidím jeden upřímný komentář od osoby, kterou můj článek opravdu zaujal, než dvacet komentářů typu "supr clanek"... Takže s Tebou naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  25. Nechcem povedať, že na to nemám vlastný názor ale ešte som sa nestretla s žiadnym blogom alebo komentárom kde by sa písalo o sledovaní za sledovanosť a tak. V tomto mám asi vážne šťastie a preto ani nedokážem byť naštvaná.

    OdpovědětVymazat
  26. Keď som začínala blogovať a ešte bol v kurze blog.cz a nie blogger, tak som sa stretla s takými komentármi že sledovanosť za sledovanosť, niektorí to mali aj na stránke, ale odvtedy som sa s tým nestretla. Je pravda, že niektorí dávajú do súťaže GFC followers ako povinnosť, ja som to na začiatku dávala tiež, pretože čísla boli dôležité ale potom som si uvedomila, že je to úplná blbosť, mňa samú to otravovalo, keď som to zbadala v súťaži a odvtedy som to prestala vnímať. Je pravda, že blogera poteší číslo nasledovateľov, ale dôležitejší sú skutoční čitatelia, čo sú ochotní sa aj k článkom vyjadriť a čo ich čítajú :)

    OdpovědětVymazat
  27. Souhlasím s tebou. Připadá mi, že když si někdo.. jak říkáš „vynucuje„ čtenáře a odběratele, tak je mu to stejně k ničemu. Prostě dají odběr a potom se třeba ani nedívají na ony videa. A proto si myslím, že je lepší mít sice pár, ale pravidelných čtenářů (odběratelů) než tisíce ale z toho třeba jen 100 bude těch „pravých„

    OdpovědětVymazat
  28. Máš sice pravdu, ale musím přiznat, že jsem několik blogů objevila právě díky takovým soutěžím, kde jsem musela zakliknout sledování fb (například) a pak mi vyskakovaly články a když mě zaujaly, naučila jsem se tam chodit pravidelně. Ale bez těch původních soutěží a zakliknutí bych se k tomu blogu třeba ani nedostala...

    OdpovědětVymazat
  29. Nádhera, úplně jsi to vystihla. Na sto procent souhlasím. :)

    OdpovědětVymazat