středa 12. listopadu 2014

(RC) - Vražda nebo náhoda?

Cesta u řeky


Název: Cesta u řeky

Autor: Amanda Quick

Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 315

Série: -

Díl: -





Anotace

Od doby, kdy byla Lucy Sheridanová naposledy v Summer River, uběhlo už třináct let. Když tu byla naposledy na návštěvě u své tety Sary, byla zničehonic poslána domů po jednom z divokých večírků – u muže, do něhož byla zamilovaná. Nic trapnějšího už ji potkat nemohlo. Mason Fletcher – jen o pár let starší, ale mnohem dospělejší – byl čirou náhodou ochranitelský typ, který se domníval, že jí musí přispěchat na pomoc.
Když se Lucy nyní vrací do Summer River po tetině smrtelné automobilové nehodě, zjišťuje, že za vším bylo víc, než si tehdy uvědomovala. Mason jí té noci uchránil před velice ošklivým zločinem – a brzy poté Tristan, chladnokrevný bohatý kluk, který si ji vybral za svoji oběť, záhadně zmizel a jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.

***

Amanda Quick je známá spisovatelka, která má na svém kontě už mnoho děl a má své věrné fanoušky, kteří napjatě čekají na další její knihu. Cesta u řeky je moje první setkání se spisovatelkou a jak se mi tahle napůl detektivka a napůl romantika líbila?

Lucy donedávna žila normální život, ale po té co ji zemřela teta, se začali dít divné věci. V dědictví ji odkázala akcie, které všichni chtějí odkoupit a jdou přes všechny překážky. Lucy ale zjišťuje, že možná smrt její tety nebyla jen náhoda, jak si všichni myslí, ale chladnokrevná vražda. S jejím přítelem z dětství se pouští do pátrání, a všechny stopy míří do minulosti, kde snad najdou odpovědi. Při řešení smrti se ale s Masonem sbližuje a kdo ví, jak to dopadne.

„Napadlo tě někdy, kdo asi zachrání profesionálního anděla strážného, až se dostane do potíží?“


Vůbec se nedivím, že Amandiny knihy jsou tak žádané. Přes začátek, kdy jsem se musela přenést přes třetí osobu jednotného čísla (jsem zvyklá číst v ich formě), je styl psaní jednoduchý, chytlavý s vtipnými a hlubšími myšlenkami. Krátkými věty umí navodit napětí a delšími souvětími suprově popsat prostředí.

Trochu zvláštní je žánr knihy, protože ho nedokážu přesně určit. Jsou tam totiž prvky jak z detektivky, tak i z romantiky, ale i dalších žánrů. Mě osobně to nevadilo, právě naopak – každý si v tom může najít to své, protože autorka nabízí velkou škálu možností.

„Říkala jsi, že jsi byla jedna z jeho obětí. Zdrogoval tě?“


Už první stránky dokážou čtenáře zaujmout a pobavit. Hned na úvod je zde totiž několik vtípků, které odlehčí situaci a volně navážou na záhadnou smrt. Záhady, autonehody, náhody, to vše je skvěle propracované a precizně promyšlené. Potupně sbíráme střípky příběhu, který dává smysl až na úplný závěr, kdy do sebe jednotlivé kousky zapadnou.

Lucy je jedinečná postava, která pracuje na zvláštním oddělení, kde zkoumá rodokmeny a hledá ztracené dědice. Zajímavé povolání, co říkáte?  Díky tomu je zvyklá na různé nepříjemnosti, sbírání informací a podobných věcí, které jsou k práci hledače zapotřebí. Patří k tomu i tvrdohlavost a svéráznost, která se mi na Lucy tak líbila. Mason je podobného typu. Hned od začátku je jasný, že povolání policisty mu svědčí, protože je jak dělaný pro záchranu lidí. Ne nadarmo se mu říká anděl strážný.

Věděla, že s Masonem hledají způsob, jak se posunout dopředu.


Co se týče romantické stránky příběhu, byla jsem naprosto spokojená. Nechybí tu zapírání, postupné poznávání, zamilovávání se a nějaké ty potíže. Taky chvilky intimity nechyběli a ani zde autorka nezklamala a neudělal z toho napodobeninu Odstínů.

Závěrem nemám co knize vytknout. Možná jen bych přidala trochu víc napětí, ale to záleží na každém z nás. Spoustu zápletek a překvapení zde je, takže se čtenář nudit nebude a láskyplné objetí svou postav pro romantiky se tu taky najde. Takže nakonec moje seznámení s Amandou Quick dopadlo skvěle a už se nemůžu dočkat další její knihy.

9/10
Mockrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentru za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit zde.


8 komentářů:

  1. Anotácia knihy znie pomerne zaujímavo. Recenziu si napísala pekne a kniha vyzerá zaujímavo. Osobne ma až tak za srdce nechytila, pretože takéto príbehy veľmi nevyhľadávam, ale nečudujem sa, že je kniha úspešná :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze na zajímavou knížku :) Od Amandy Quick jsem zatím nic nečetla, ale asi bych to měla napravit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já ti nevím, kniha mě podle recenze vůbec nenadchla. Nepřečetla bych si ji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem is autorky ještě nic nečetla a připomíná mi to trošku Lisu Jackson, nemuselo by to být špatné :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knížku neznám,není to můj styl :-). Ale napsala jsi krásnou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka vypadá dost dobře, možná se po ní podívám. Tedy až se dostanu přes recenzáky ;)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  7. Nevypadá to špatně! Já sice takovéhle knížky moc nečtu, ale bylo by to pěkné zpestření. Uvidím, jak vyjdu s časem :)
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  8. Kniha vypadá zajímavě :) Možná se po ní někdy podívám!

    OdpovědětVymazat