čtvrtek 27. listopadu 2014

(RC) - Pomáhat a chránit?

Uzel


Název: Uzel

Autor: Dominik Dán

Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2014

Vazba: Tvrdá

Počet stran: 303

Série: Naše města

Díl: 16




Anotace

 V roce 1988 nastal v kariéře Richarda Krauze významný zlom - z pochůzkáře se stal detektivem. Hned první případ, vražda pracovníka ropné rafinerie, mu dává pořádně zabrat a namísto toho, aby se věnoval ženě Sylvii a malé dceři, zůstává v práci ještě déle než předtím. Možná i proto, že rozehrál velmi riskantní hru s prodavačkou z bufetu Valikou. Na oddělení vražd se mladého eléva policejního řemesla ujmou starší kolegové Hanzel a Burge a rozhodnou se z něho vychovat detektiva podle svých představ. Politická situace, soudruzi z ministerstva, „kolegové" ze Státní bezpečnosti, ale hlavně bezohlednost doby zavedou trojici detektivů do bizarního prostředí mezi ostnaté dráty táhnoucí se po celé státní hranici se západním světem. Tady se odehraje vražda vojenského pilota nadzvukových stíhaček, vražda, která má zničit Krauzovu kariéru hned na počátku. Před detektivem leží gordický uzel. Neví, jestli najde odvahu ho rozseknout. Zažívá něco, s čím se alespoň jednou za život musí popasovat každý správný muž...


***

Dominik Dán je první slovenský autor, se kterým jsem měla čest se poznat skrz stránky knihy. Jeho detektivky jsou vyobrazeny zcela přesvědčivě, protože on sám se dvacet let zabýval vyšetřováním a své zkušenosti do knihy nenásilně promítl. Stejně tak to bylo i u jeho díla Uzel, který je první dílem série.

Na policejní stanici nastupuje mladá posila jménem Richard Krauz, který byl povýšen na detektiva. Ještě se ani nestihne zorientovat a hned ho volají k vraždě dělníka, který byl záhadně zabit. Okolnosti nasvědčují, že to nebude obyčejný případ a budou potřebovat pomoc shora. Navíc byl i zabit vojenský pilot, který měl být naživu. Richard musí rychle pochopit důležitá pravidla odvahy a mlčenlivosti, protože během pár dní bude mnohokrát v pokušení.

Svobodník vstal, z medvěda se stalo mužské individuum, ale moc mu do medvědovitosti nescházelo. Vrábel se držel v bezpečné vzdálenosti od něj a očima těkal kolem dokola. Nemohl vědět, kolik jich tu ještě je.


Budete překvapeni a zmateni, jakým směrem se hned první kapitoly ubírají. Autor přeskakuje v každé kapitole z osoby na osobu a je v tom ze začátku zmatek. Ale po chvíli zjistíte, že už víte kdo je kdo, a jak s čím to vlastně souvisí. Vše je totiž dokonale propojeno, i když se to zdá být zdánlivě nemožné. Ale v tomhle případě je možné vše, to byste si měli zapamatovat.

Překvapí vás i prostředí, do kterého budete nemilosrdně vhozeni. Nacházíme se v roku 1988, kdy se trestalo za cokoliv a to i v případě, kdy za to dotyčná osoba nemohla. Představte si svět, kdy jste uvězněni v republice, nemůžete se veřejně projevovat, pokud máte rodinu v zahraničí, jste nebezpečný a v křížovkách se skrývá nesmyslné nebezpečí. Je to změna oproti válkám nebo dnešní době, protože i poválečný stav může být hodně zlý.

Po zorientování se v postavách a situacích si povšimnete počtu stran, které jste už přečetli a že jich
nebude málo. Kniha neuvěřitelně rychle utíká a nebudete věřit vlastním očím, kolik jste toho už stihly přečíst. Zásluhu na tom má i děj, kde se pořád něco děje. Zajímavé zvraty, originální myšlenky, žádné klišé situace. Celé to podtrhuje věrohodnost prostředí.

Setkáváme se se spoustou postav, ale tou ústřední, kolem které se to nakonec vše motá je Richard. Sympatický mladý muž, který byl zrovna povýšen a hned je před něj postaven těžký úkol. Jako mladý bažant má občas hlavu nahoru, ale dokáže poslechnout rady, které mu jeho kolegové předávají. Na konci knihy z něho byl úplně jiný detektiv, než jakého jsme ho poznali. Prošel velkým vývojem díky poznání, že svět není jen dobrý a zlý.

I další postavy byly vykresleny moc hezky a realisticky. Kdyby autor hned na úvod nenapsal, že jsou osoby smyšlené, myslela bych si, že se opravdu na tom všem podílely. I prostředí a děj je propracovaný, jednoduše napsaný a čtivý. Napínavá místa jsou opravdu napínavá a nenajdete zde žádné rozsáhlé popisy – pro mě velké plus.

Uzel pro mě by velkým čtenářským zážitkem, protože to byla jedna z nejlépe napsaných detektivek, co jsem zatím přečetla a určitě to nebylo moje poslední setkání s Dominikem Dánem. Doufám, že mě v dalších jeho dílech nezklame, protože jeho styl je jako droga – návykový.



10/10
Recenze psána pro Slovart
Knihu si můžete sehnat zde.

12 komentářů:

  1. V životě jsem o knize neslyšela, ale podle tvé recenze vypadá vážně zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som už počula. Naša učiteľka slovenčina stále len - to je Sherlock Holmes dva!
    Proste ju všetci na slovensku ospevujú - nemala som však ešte možnosť si ju prečítať, len sa čudujem, že môj oco ju doma stále nemá, pretože on takéto knihy zbožňuje. Ako som si ale v posledom čase všimla, doma máme väčšinou knihy české a takými najznámejšími budú typy ako od spisovateľa Dan Brown.. Raz ho budem ale musieť nahovoriť aj na túto, pretože to vyzerá vážne zaujímavo!

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, knížka vypadá zajímavě, zvláště s tak vysokým hodnocením! Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. O této knížce jsem už slyšela a upřímně řečeno, byly to hlavně pochvalné ódy. Tvoje recenze, mimochodem skvělá, mě opět přesvědčila, že bych si ji měla pořídit, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihy Dominika Dána mě lákají už dlouho a tvoje skvělá recenze mě navnadila si konečně něco od něj opravdu přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knize ani autorovi jsem nikdy neslyšela ... V recenzi píšeš, že je to první den, ale v záhlaví u obrázku máš 16 tý? Tak první nebo šestnáctý?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominik Dán knihy nevydáva v chronologickom poradí, niečo podobné ako napr. Kroniky Narnie - tento diel je chronologicky prvý, keďže dej v ňom je najstarší, avšak kniha vyšla v poradí neskôr, to bude zrejme vysvetlenie tej 16 :-)

      Vymazat
  7. Nesmierne ma teší, že sa ti Dominik Dán tak zapáčil, ja jeho knihy milujem! Čítala som od neho niekoľko kníha o žiadnej sa nedá povedať, že by nebola dobrá :D Napriek tomu, že kníh má veľa, každá je niečím originálna, je iná, je zaujímavá a mňa len teší, že sa ti kniha aj autor páčia, konkrétne toto dielo sa mi tiež veľmi páčilo, človek si dokáže omnoho lepšie predstaviť ten svet v 89., určite lepšie než z nejakej dejepisnej učebnice :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu neznám, ale líbí se mi už jen rok 1988 :) Takže to vypadá naprosto skvěle, ikdyž já na detektivky moc nejsem :)

    OdpovědětVymazat
  9. To zní vážně dobře, hodně mě zaujalo že je to zasazené do minulosti. A určitě to má i zajímavou zápletku jak píšeš. Mám hodně ráda autory, kteří osobně mají zkušenosti třeba právě s vyšetřováním. Jejich příběhy jsou potom takové realističtější! :)
    Moc pěkná recenze, zkusím si knihu sehnat. Vypadá fakt skvěle :))

    OdpovědětVymazat
  10. Knížka nevypadá špatně, ale jsou prostě knížky, které mě zaujaly více, takže si jí nejspíš nepřečtu. Každopádně máš pěknou recenzi! :) Krásně se to čte!

    OdpovědětVymazat
  11. Som veľmi rada, že sa páčila,to vieš, moje slovenské EGO občas zapracuje :D

    OdpovědětVymazat