neděle 23. listopadu 2014

(RC) - Láska na několikátý pohled

Eleanor a Park


Název: Eleanor a Park

Autor: Rainbow Rowell

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2014

Vazba: Paperback

Počet stran: 326

Série: -

Díl: -




Anotace

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře

***

RainbowRowell je v zahraničí proslulá a oblíbená spisovatelka, kterou obdivují i čeští čtenáři, kteří jsou nadaní a mají možnost si její knihy přečíst v originále. Naštěstí pro mě, byla Eleanor a Park přeložena a já si mohla vychutnat každý moment nedokonalé lásky dvou poblázněných puberťáků.

Začátek školy je pro Parka překvapující a zlomový, protože k nim do školy přišla nová holka. Jezdí stejným autobusem a bohužel si musela sednout právě za ním. Oba svojí přítomnost náležitě ignorují, dokud si Park nevšimne, že mu přes rameno čte komiksy. Od té chvíle ji vždy donese pár časopisů, které si může potají doma číst. Nezůstane však jen u komiků, nebo u hudby, kterou pro ni nahrává, ale pomalu mezi nimi vzniká proutek přátelství, který přechází v lásku. Jejich láska však musí překonat nejednu nástrahu, která by ostatní už dávno položila.

"S ním měla pocit, že je něco víc, než jen součást jednotlivých částí."


Hned na první pohled kniha upoutá svojí zajímavou a originální obálkou. Je jednoduchá, ale o to krásnější, protože není přeplácaná a dokonale se hodí k příběhu. Po přečtení knihy v tom vidíte víc, než se může zdát.

Příběh dvou lásek je napsán z obou pohledů hlavních hrdinů, takže máme možnost nahlédnout do mysli obou zúčastněných stran. Obdivuji autorku, jak věrohodně dokázala popsat myšlenky Parka, protože vžít se do klučičí postavy není nic lehkého. Ale zde se to podařilo stejně dobře jako i Eleanor.

"V duchu byla přesvědčená, že i za tohle může Park. Svět se kolem něj samovolně měnil v lepší místo."


Eleanor a Park je úžasná romantická kniha, která vás vezme za srdce. Láska zde není vyobrazená jako něco, co se stane hned, ale jako živá věc, která se rozrůstá a vyvíjí. Zakořeňuje se pomalu, ale zato hluboko a pokud chcete kořeny vytrhnout, způsobíte tím velkou bolest.

I přesto zde však můžeme najít originální, zajímavý, napínavý a vtipný momenty, kdy jen budete vrtět hlavou a myslet si, že to snad není možné. Život je zde totiž vyobrazen tak realisticky, až z toho zabolí, protože to, co si v knize přečtete, se opravdu stává. A proto mě kniha dokázala tak hluboce zasáhnout.

"Držet Eleanor za ruku, bylo jako držet motýla. Nebo bijící srdce. Jako držet něco dokonalého a dokonale živého."


Eleanor je bláznivá holka, ke které si budete muset najít cestu sami. Občas s ní budete soucítit, občas ji dokonce budete chtít plesknout. Dokáže ve vás vyvolat záchvaty zuřivosti, ale i červenání. Stejně jako Park je svá. Park se ale oproti ní aspoň snaží zapadnout mezi ostatní, jako normální puberťák, i když se mu to mnohokrát nedaří. Dohromady tvoří úžasný páreček, až občas žasnete, jak spolu můžou vydržet. Jejich láska je ale tak hluboko, že všechny propasti snad překoná.

Jestli si chcete přečíst Eleanor a Park jen jako oddechovku, tak ji rovnou vraťte do poličky, protože tohle žádné milé, bezmyšlenkové čtení rozhodně není. Je sice napsán jednoduchým, hezkým stylem, ale i v něm se skrývají hluboké myšlenky a osudné okamžiky. A mnoho pravdivých událostí. Jediným menším plusem pro mě bylo, že tohle všechno jsem si uvědomila až po úplném dočtení knihy. Během první poloviny jsem si dokonce říkala, co na tom všichni vidí. Teď už to ovšem chápu a myslím, že pochopíte i vy, pokud dáte knize šanci. 

9,5/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz


18 komentářů:

  1. Knihu závidím, veľmi by som si ju priala pod stromček :) Pekná recenzia (nalákala ma na knihu ešte viac)!

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst, ale nevím kdy si ji půjdu koupit, protože musím šetřit na vánoční dárky. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze, ostatně jako vždy. :) Kniha se mi moc číst nechce, zvláště, když je všemi tak opěvovaná. Mám trochu strach, že bych z ní byla zklamaná. Ale třeba ji někdy zkusím, po Tvé recenzi by chuť určitě byla. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Chystám se na ní! Dneska mi jí byla mamka dokonce koupit, tak jsem zvědavá, kdy ji dostanu :) Strašně se na ni totiž těším :3
    Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  5. Wau..tvoje skvělá recenze mě jednoduše ovládla a naladila na Eleanor&Park. Určitě na tebe dám a knihu si pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já naopak mnohem víc ocenila první polovinu knihy :) Nevím proč, prostě pro mě měla mnohem větší kouzlo :) Obálku má nádhernou, ostatně jako všechny knížky Rainbow Rowell :) Rozhodně mohu za sebe toto skvělé počtení taky doporučit a to i v angličtině :) S českým překladem jsem bohužel neměla tu čest :) Jedině z uvedených ukázek, které vypadají pěkně :) Hezká recenze, povedla se ti :)

    OdpovědětVymazat
  7. No, mě to čeká teď, tak snad se mi bude také líbit alespoň tak, jako tobě. :)
    Hezká recenze. :) Docela jsi mě na tu knihu navnadila. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku jsem včera dočetla a byla fakt kouzelná, musím brzy napsat recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Knížku mám slíbenou od táty, hrozně moc se na ní těším!
    Recenze se ti povedla, dokázala jsi mě na knihu navnadit ještě víc, než jsem!

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu jsem ještě nečetla, ale chystám se na ni, protože si mě i částečně navnadila ty :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ta obálka je vážně kouzelná, i když to vím už dlouho :) A po tvé recenzi si Eleanor a Parka chci přečíst ještě víc! :D Moc pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu jsem ještě nečetla, ale brousím si na ni zuby.. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na knihu jsem slyšela různé ohlasy, na Goodreads má ale skvělé hodnocení. Ale dle tvé recenze to muže být zajímavé čtení, celkem by mi to mohlo dsednout, dekuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělá recenze, jsem ráda, že se ti kniha líbila. Mě taky a už se těším, až si ji zase přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ako inak knihy vydané v Yoli sú podľa mňa super. Majú niečo do seba, vždy sa na nich dá nasmiať a pohladkajú vás po srdiečku!
    PS: super recenzia, dlho som sa na ňu tešila !

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezky zpracovaná recenze :). O knize jsem už slyšela

    OdpovědětVymazat
  17. Už jsem o ní slyšela a asi si ji seženu, taky nevím, co na ní tak všichni vidí, ale snad uvidím ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Právě si mi vrátila chuť si knihu znovu přečíst. A já se neskutečně moc těším! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat