neděle 9. listopadu 2014

(RC) - Kořist nebo oběť?

Kořist


Název: Kořist

Autor: Andrew Fukuda

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2014

Vazba: Paperback

Počet stran: 342

Série: Hon

Díl: 2.





Anotace

 Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy. Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili. Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí.

***

Kořist, druhý díl ze série, kde lidé nejsou lidé a nic není takové, jaké se zdá být, nám přináší nové napětí, zápletky a postavy. Oproti prvnímu dílu Hon se autor rozšoupl a připravil nám mnoho nepříjemných situací, které nám vyrazí dech. 

Gen s ostatními závodí s časem o přežití. Nepřítel je vynalézavý a nehodlá se vzdát za žádnou cenu a jde doslova přes mrtvoly. To donutí Gena k zoufalým činům, které je zavedou do lidské civilizace. Všichni si myslí, že jsou konečně v bezpečí, ale jsou tady nejasnosti, které vrhají na rajské místo temné stíny. Jsou Gen a jeho přátelé v bezpečí, nebo čelí ještě horšímu nepříteli?

Mysleli jsme si, že jsme se lovcům konečně zbavili, ale to byl omyl. Dnes v noci se vrátili.


Stejně jako Hon je začátek knihy trochu zmatený a čtenář si opět musí navyknout na systém, kdy lidé jsou glupani a monstra, které se podobají upírům, jsou normální lidí. Po najetí na tento systém vše běží jako po drátkách a nic vás od čtení neodradí.

Druhý díl je o poznání napínavější, propracovanější a čtivější. Autor se za ten jeden díl viditelně zlepšil a svým čtenářům se snaží dát jen to nejlepší, což znamená hodně akce a značné změny v ději. Proto je kniha čtivá a čtenář ji dokáže přečíst na jeden zátah. Přidává k tomu i styl psaní, který je jednoduchý, srozumitelný a pomocí krátkých vět dokáže vybudit správný pocit napětí.

Z rány se řine krev. Lovci v extázi ječí do noci.


I přesto to ale bohužel není kniha, která by oslnila. Už u prvního dílu byl znát potenciál, který ale není plně využit, a proto tahle série do světa díru neudělá. Jde spíše o oddechové čtení na pár hodin, které vás zabaví, překvapí, a napne, ale za měsíc si ztuha vzpomenete na jméno hlavního hrdiny.

Postavy prošly od prvního dílu velkým vývojem a neustále se vyvíjejí. Jde to poznat na drobnostech, ale později najednou zjistíte, že čtete o úplně jiném člověku. Gen se zdál být mnohem odvážnější, více vyjadřoval své city a celkově se choval více jako člověk, což čtenář určitě ocení. I Sisy se začíná otevírat a máme možnost nahlédnout více do jejího nitra a citům ke Genovi. Jako pár – nepár jsou roztomilí. Bojí se o sebe, doplňují za sebe věty a dohlíží na sebe. Ale nečekejte žádnou romantiku, protože na to při boji o život není čas.


Proměna se zastavila. Ona se proměňuje zpátky.


Na závěr knihu určitě doporučuji. Není to sice kniha, z které vám spadne brada až na zem, ale za přečtení rozhodně stojí. Námět je originální, příběh hezky propracovaný, napínavý a rozhodně se u něj nebudete nudit. V každé kapitole najdete několik změn v dějových linií, které vás udrží v pozornosti. A konec knihy vás rozhodně donutí napjatě čekat na vydání dalšího dílu.

8/10
Vřele děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit zde. A tady najít první díl.

11 komentářů:

  1. Nečítala som ani jednotku ani tento diely, takže neviem posúdiť. Je fajn, že oproti jednotke je to o niečo lepší diel, škoda však tých niektorých chybičiek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem nečetla první díl, takže nemohu posoudit ... K sérii se zatím nechystám, protože mi obálky připadají strašně nesympatické, ale kdo ví, třeba se jednou přemůžu :)
    Každopádně hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem nečetla ani první díl, ale někdy se na něj chystám. Co jsem ale tak koukala, tak tenhle díl má rozhodně hezčí obálku!
    Pěkná revenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemůžu říct, že by to byla nějaké veledílo, ale něco do sebe to má. Navíc člověk dopředu nedokáže odhadnout, jak to vlastně skončí (narozdíl od některých knih). Takže i přesto si přečtu poslední knihu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. O sérii jsem šetla dost různorodé recenze a jelikož sama upíry zrovna v lásce nemám, myslím, že v nejbližší době se k sérii nedostanu. Každopádně moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hon jsem četla někdy v létě a líbil se mi, takže se určitě v brzké době chystám i na Kořist. Výborně napsaná recenze, nalákala mě na čtení ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě jsem nečetla Hon, ale moc se na sérii těším :). Jinak krásná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu na téma "Upíři" napsat originálně je podle mě už v dnešní době slušný výkon. Knížka vypadá lákavě, takže si ji možná někdy přečtu :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Túto knihu mám už dlho nachystanú a po tejto recenzii sa na ňu už teším :) Som zvedavá, ako sa mi bude páčiť :)

    OdpovědětVymazat
  11. Knihu jsem četla a s tvým hodnocením souhlasím :) Povedená recenze!

    OdpovědětVymazat