úterý 18. listopadu 2014

(RC) - Jeden malý rošťák

Manolito Brejloun


Název: Manolito Brejloun

Autor: Elvira Lindo

Nakladatelství: Omega

Rok vydání: 2014

Vazba: Vázaná

Počet stran: 154

Série: -

Díl: -




Anotace

Hlavním hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodiči, mladším bratrem a dědečkem v madridské čtvrti Carabanchel Alto. Díky svým svérázným komentářům a naivnímu pohledu na svět prožívá s kamarády nejedno vzrušující dobrodružství, byť část z nich se odehrává jen v jeho představách. Zábavné příběhy, pamětníkům připomínající nesmrtelné Mikulášovy patálie, si okamžitě podmanily celou Evropu. Zálibu v nich našli nejen malí čtenáři, ale i jejich rodiče. Také se staly inspirací pro několik televizních seriálů a jednu velmi zdařilou rodinnou komedii. Díky edici Omega se s rošťákem Manolitem může konečně seznámit i český čtenář. 

***

Myslíte si, že pohádky jsou jenom pro děti? Tak to se vraťte do školky, kde tohle pravidlo opravdu platí. Ale pokud si myslíte, že i my starší máme právo na chvilku odpočinku a zábavy, tak se pohodlně usaďte do křesla a přečtěte si Manolita Brejlouna, který vás rozesměje a zahřeje u srdce.

Manolito Brejloun je mladý kluk, který jako všichni ostatní zažívají různá dobrodružství a dělají neplechu. A v našem příběhu se můžeme zasmát nad některými ztřeštěnostmi, které jsou schopni kluci ze základní školy provést a ještě se tomu divit. Pohodlně se usaďte, protože jízda zábavy začíná!

V mý čtvrti, což je Carabanchel, je všechno. Máme tu vězení, autobusy, děti, vězně, mámy, feťáky a pekárny, ale nemáme rohy na flaušáky, takže jsme s dědou Nicolásem nasedli na metro a jeli do centra. 

Autorka hned od začátku nasadila jednoduchý, dětský styl psaní, který se čte raz, dva. Dolezeno je to vtipnými hláškami, které se objevují na každé stránce minimálně jednou, takže se po celou dobu budete přihlouple usmívat a užívat si příběh spolu s Manolitem.

Knížečka není vůbec dlouhá, pouhých sto padesát stránek zvládnete za jedno odpoledne, ale stejně si znovu nalistujete první stránku a přečtete si to ještě jednou. Já to tak udělala několikrát a pokaždé jsem si to užila o trochu víc. A navíc autorka každou kapitolou, každým jednotlivým příběhem, sděluje myšlenku, takže kniha není bezduchá, jak by se mohlo zdát.

„Když se ti stane něco zlýho, musíš myslet na to, že to přejde. Protože, i když tomu nevěříš, přejde to a jednou se ti bude zdát, že se to snad stalo někomu jinýmu!"


Manolito je mladý klučina, který rád dělá neplechu a to i se svými kamarády. Někdy nad jeho povahou a prudkostí vrtíte hlavou, někdy si představujete, jak to stejné na jeho místě děláte vy sami. U mě to tak aspoň bylo, protože si pamatuji ty léta, kdy jsem vyváděla podobné lumpárny. Do děje jsou zasazeny i další důležité postavy jako je dědeček, kterého má Manolito moc rád a vždy mu pomůže ze šlamastiky, nebo maminka, která zvládá úplně všechno a ještě u toho stíhá pořád hudrovat.

O knížce nemůžu říct jediné křivé slovo. Je to prostě skvělá, jednoduchá, dětská knížka, která ale pobaví i starší čtenáře, kteří si z ní umí vzít i něco víc. Není to jen o tom se pobavit, ale vzít si z každé chyby ponaučení a stejné chyby neopakovat. Ale stejně si myslím, že stejně jako náš hlavní hrdina si každý musíme všechno vyzkoušet, než dostaneme rozum a dáme na rady ostatní.

10/10
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit zde.

Použité fotky jsou z webu knihyOmega

8 komentářů:

  1. Je super, že je to vtipne poňaté, avšak kniha ma veľmi nezaujala, toto určite nie je môj štýl :D Nápad je to však pekný, prevedenie tiež vyzerá dobre a kniha môže nepochybne zaujať a nadchnúť :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, vnukla jsi mi úžasný nápad na dárek pro mladšího bráchu- protože on je něco podobného jako Manolito :D Myslím, že knížka by se mu líbila, pořídím mu ji k Vánocům ^^
    Moc hezká recenze, je pěkné vidět že autorka tam dala i nějakou tu vážnější myšlenku :) Mladší děti to lépe pochopí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to na super odpočinkovou a navíc vtipnou jednohubku :) Proč ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  5. O knížce jsem slyšela už dříve a hrozně mě zaujala. Vždycky jsem milovala Mikulášovy patálie a tohle mi přijde dost podobné. :) Krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já takovýdle knížečky miluju :) Člověk na chvilku prostě úplně zapomene na realitu :)

    OdpovědětVymazat
  7. jéé zase nějaký blog o knihách. tuhle knihu jsem nečetla je to novinka, ale hodně jsem o ní slyšela, ráda bych si jí přečetla life2006.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  8. O knížce slyším prvně, ale zaujala mě a jestli na ni někde narazím, ráda bych si ji přečetla :)

    OdpovědětVymazat