pondělí 6. října 2014

(RC) - Odvážní a čekatelé

Odvážní a čekatelé


Název: Odvážní a čekatelé

Autor: Jitka Prokšová

Nakladatelství: Moba

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback

Počet stran: 171

Série: -

Díl: -




Anotace

Ingrid studuje obor chemická fyzika a neví si rady se svou náhle propuknuvší láskou. Zamilovala se totiž do ženy, která je o víc než dvacet let starší. Řadu měsíců zápasí s touhou projevit svou náklonnost, zároveň ji však vyčerpává „přízeň“ neúnavného ctitele – padesátiletého docenta Madnarovského. Ten parazituje na svém postavení, pronásleduje studentku s posedlostí šílence a chystá se podrobit si objekt své touhy všemi prostředky. 
Do děje však zasahují i další lidé spjatí s katedrou chemické fyziky. Především student Kryštof – jeho rytířské srdce patří spolužačce Ingrid beze zbytku. On je tím, kdo celý příběh vypráví a kdo nás nechá nahlédnout do čtveřice svých snů, z nichž první začíná v policejní cele.

***

V hlavní roli láska, která ovšem není tak skvěle vykreslená, jak by se od příběhu očekávalo. Místo toho tady najdeme zbytečně moc detailů ze života vedlejších postav, které nejsou pro příběh vůbec důležité.

Mladá studentka řeší dva závažné problémy. Docent Madnarovský ji pronásleduje a zachází tak daleko, že ji i vydírá a jinak znepříjemňuje život. Pomoc hledá u učitelky, které se přezdívá Marylin, do které se záhy zamiluje. Aby toho nebylo málo, její spolubydlící je ochoten ji chránit až za hranici života a smrti.

Toužím ji poznat víc.

Víc? Jak víc?

Blíž? Jak blíž?


Anotace čtenáře navede směrem lásky, romantiky, a možného vyděračství od příliš horlivého docenta. Jenže po dočtení si budete říkat, co to mělo znamenat. Láska tam je, ale podaná zcela jinak a až na druhém místě. Na tom prvním je Ingrid, která ze sebe dělá neuvěřitelnou chudinku.

Člověk, kterého pronásleduje učitel, to jistě nemá lehké. Může se podřídit požadavkům vyděrače a nechat sebou zametat, nebo vstát a něco s tím dělat. Ne každý má odvahu se hned postavit svým soupeřům, ale po čase si každý uvědomí, že tohle už je moc. Jenže naše hlavní hrdinka asi ne. Nehodlá s tím nic dělat, jen se v tichosti modlí, aby to už skončilo.

Celá kniha mi přišla absurdní. Chvíle, které by se mohly stát každému, se zvrtnou v něco téměř komického. Nehledě na to, že je zde rozebíráno mnoho zbytečných zápletek, které se naivně snaží udržet čtenáře v napětí.

Zná Cyrila víc než deset let a pochopila, že je posedlý kariérou. A svou hrou. Manipulací, která vychází s pocitů.


Abych jen nekritizovala, musím pochválit skvělé popisy míst i postav. Autorka dokázala popsat detaily a zároveň nechat dost místa pro fantazii čtenářů. Taky propojení snů a reality byl originální nápad, který si ovšem uvědomíte až po dočtení.

Celkově se konec hodně povedl a překvapil. Do poslední stránky jsem netušila, jak se postavy rozhodnou a v jaké zakončení příběh vyústí. S naprostým ohromením jsem koukala na poslední stránku a stále dokola si ji četla. Prostě jsem nemohla uvěřit, že se to opravdu stalo.

K postavám toho nemám co moc napsat. Ingrid mě po celou dobu štvala a ničím nepřekvapila. Byla tuctové černé káče bez špetky odvahy.  Jen samá sebelítost. Marylin, učitelka, do které se Ingrid zamilovala, taky nebyla zrovna sympatická postava a to nemluvím o docentovi, který byl zralý na psychiatrii. Charaktery mi přišly nedotažené a nebyl znát žádný vývoj.

Doteď netuším, co si o knize myslet. Mám z ní naprosto chaotické pocity, ale bohužel převládají ty špatné. Od knihy jsem čekala více lásky, zvratů a boj o své milované. Nic takové se ale neobjevilo a místo toho jsem dostala náhled do životů nepodstatných postav.



5,5/10
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

7 komentářů:

  1. Kniha je zřejmě špatně podaná, možná je zde originální námět ale špatné zpracování. Taky bych doufala, že tam bude víc rozepsaná ta láska a celkově postavy, všechny charaktery- protože na tom by se to mělo zakládat, ne? Alespoň podle anotace.
    Nicméně pěkná recenze, dokážeš vystihnout plusy i mínusy, aniž by to někoho vysloveně urazilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že téma knihy špatné není, jen ten zbytek, což je velká škoda. Mnohdy jsem takhle narazila na knihy se super námětem, ale napsány byli třeba nudně nebo nereálně ... Je to škoda, protože si myslím, že ten námět má potenciál, jen ho rozvést ...
    Knihu bych si asi nepřečetla, ale hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem doposud neznala...no nevypadá to až tak zle, ale nejspíš bych si jí nepřečetla..:)
    Pěkná recenze :3

    OdpovědětVymazat
  4. Už anotácia ma nejako zvlášť nezaujala - nemám rada knihy, kde je hlavným jadrom príbehu láska. Skôr, ak je to výsledkom nejakého hlavného deja... A ako sa ukázalo, kniha nie je taká ako sa zdá a možno síce niekomu sadne, ja by som to však nebola :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá recenze :) Knihu jsem neznala a ani nevím, jestli by mě bavila - už anotace mě příliš nezaujala.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju, připomněla jsi mi, že už si dlouhou dobu (nebo spíš před dlouhou dobou) plánuji knížku pořídit, ačkoli... teď už si tak jistá nejsem. Pravda že i anotace zní trošku extrémně, ač poutavě.
    No že bych si ji tedy přeci jen koupila, alespoň kvůli tomu konci? :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka mě nijak nezaujala.
    Souhlasím s holkama. Některé anotace slibijí dost hodně: romantický, smutný příběh, ale po dočtení je čtenář DOST zklamán.
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat