pátek 3. října 2014

Knižní tipy - Podzim


Podzim už nám dávno zaklepal na dveře, ale až dneska jsem si doopravdy uvědomila, že krásné, teplé léto je zase na rok pryč. 
Listí. Déšť. Čaje a knihy. To se mi vybaví při podzimu. A protože i já si často vybírám knihy podle období, mám tady pro vás, a popravdě i pro mě, pár návrhů, s čím si moci zalehnout pod peřinu a strávit pár příjemných chvil. 


•••••

Co byste dělaly, kdyby váš manžel po dvaadvaceti letech společného života zničehonic opustil manželskou postel? Když se to stane Jeanie Lawsonové, nerozumí tomu a od svého muže George požaduje vysvětlení. Zamiloval se do jiné? Udělala snad ona něco špatně? George však zarputile mlčí. Nejlepším dnem celého týdne se pro Jeanie stává čtvrtek, kdy chodí se svou vnučkou do parku. Tam se seznámí s Rayem, milým, pohledným a zábavným mužem, který je v mnoha ohledech pravým opakem George. Najde v sobě Jeanie odvahu dát lásce druhou šanci, všem navzdory?

Ta obálka! Už ta vybízí ke přečtení, zvlášť pokud si ji vezmete sebou na výlet, nebo nejlépe do parku, kde se posadíte a hezky se začtete a necháte se obklopit krásou babího léta.
Ani příběh nezní špatně. Plno smutku, zklamání, ale i poznání a nové lásky. Nebude zde nouze o děj a nudu určitě nezažijete. A nakonec se čtvrtky stanou i vašimi oblíbenými dny! 

•••••

Nacházíme se v dystopickém Chicagu, kde je společnost rozdělena do pěti frakcí. Každá frakce se zaměřuje na jednu ctnost – Candor na upřímnost, Abnegation na obětavost, Dauntless na statečnost, Amity na mírumilovnost a Euridite na moudrost. Každý rok v předem určený den si všichni šestnáctiletí musí vybrat, které ze zmíněných ctností zasvětí zbytek svého života. Pro Beatrice tato volba znamená rozhodnutí mezi životem s rodinou a tím, čím je doopravdy. A to, co si vybere, nakonec překvapí i ji samotnou.

Tahle volba mi není úplně jasná, ale pro mě k podzimu neodmyslitelně patří minimálně jedna dystopie a zrovna teď mě do oka padla Divergence, která se řadí mezi Top ten dystopií.
Originální, napínavý, občas zábavný a hodně propletý děj slibuje pořádné šoky až infarkty. (Některé knížky by se kvůli tomu měli normálně zakázat). O překvapení tady totiž nouze není. Stejně tak i o sympatické, zlé, i protivné postavy, které se ale můžou postupně změnit. 

•••••

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.

Sychravé dny jsou jako stvořené na vrácení se do dětských let, kdy si každá přála být aspoň na chvíli princeznou a vyzkoušet si stát po boku krásného, mladého prince. Díky neobyčejné knize Selekci a zajímavé postavě Americe si zavzpomínáme a vyzkoušíme i to, o čem jsme ani nesnili.
Romantika jako vyšitá, ale v krásném, milém podání, které okouzlí snad každého. A o obálce ani nemluvím, protože je naprosto epická! 

•••••

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi?

Bohužel ne vždy to je v životě jen dobré a proto musíme číst i smutné příběhy, díky kterým si uvědomujeme, že můžeme být rádi, za to, co máme. A jednou výbornou novinkou, která určitě zasáhne mnoho čtenářů je Vypravěčka, která pojednává o kruté době druhé světové válce. Knihy z této doby mám hodně v oblibě, kvůli tomu, že mi stále a dokola mění pohled na svět Právě díky nim jsem taková jaká jsem a to bez vtípků. Čtěte historické příběhy, protože jsou neuvěřitelně silné! 

•••••

Tohle byly moje knihy na podzim pro vás, ale co kdybyste mi napsali i ty vaše? :) 


16 komentářů:

  1. Souhlasím s tím, že knížky jako Divergence plné infarktů a šoků by se měly snad zakázat! :D Zvlášť tahle dystopie je zářným příkladem :)
    Já osobně si chci teď na podzim přečíst Alianci- třetí díl. A jsem na to opravdu zvědavá. Potom mě čeká Finále od Beccy F. a série Dokonalý Pár, na kterou se nemůžu dočkat! A ještě dvě knížky v angličtině- Malý Princ a Ten kdo stojí v koutě. Jen ty eseje už se mi na to psát nechtějí :/
    A víc k Vánocům bych si chtěla přečíst příběh Dashe a Lily, bude nově vycházet teď v listopadu. Jsem na tu knihu moc zvědavá. A nesmím opomenout Avu Lavender! Tuhle knížku doslova potřebuju O_o
    Moc povedený článek, líbí se mi ten nápad :)

    OdpovědětVymazat
  2. Diviergencia je skvelá kniha ale ako spomínala ZoeyT. je to infarktová kniha :D,ja si planujem kupiť Selekciu a počula som na ňu zatiaľ same skvelé ohlasy tak hadam ma nesklame,momentlane čítam Hostiteľa ale najviac sa teším na Jesennu Ružu na ktorú som čakala asi rok :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tá prvá kniha ma veľmi nezaujala, čítala som na ňu recenziu, ale nie je to práve môj šálok kávy. Divergenciu som čítala a určite odporúčam, Slekciu by som si rada prečítala, páčila sa mi tvoja recenzia na ňu :-) Rozprávačka tiež nevyzerá zle :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ta první knížka má úžasnou obálka, ale asi si jí nepřečtu. Ostatní knihy znám, ale nečetla jsem Vypravěčku. Naštěstí ji mám v plánu si přečíst!
    No, já se budu zásobovat dalšími díly Percyho a potom si chci strašně přečíst Ten, kdo stojí v koutě a ještě Avu Lavender. No, ale ono to bude víc knížek, později.

    OdpovědětVymazat
  5. Čtvrtky v Parku jsem četla hlavně kvůli obálce a byla jsem zklamaná na plné čáře. Na blogu jsem na ni měla i recenzi a ještě tam asi je ... Určitě se koukni a troufám si říct, že se ti kniha líbit nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo... Já si ji chci přečíst kvůli krásné podzimní obálce, ale teď nevím no.. Na recenze mrknu :)

      Vymazat
  6. Divergencia je super knižka na kedykoľvek a na jeseň aj sedí. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, Divergenci bych si klidně přečetla znovu :D Je pravda, že se ta kniha docela hodí do tohoto počasí. Zahřeje u srdíčka.

    OdpovědětVymazat
  8. Divergenci si musím přečíst! Všichni to četli a já jsem zas pozadu! :D Jinak jsem slyšela ještě o Sekleci, ale ta mě nějak neláká, ani nevím proč. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Sakra nečetla jsem ještě nic, budu se na to muset vrhnout! Čtvrtky v parku mě lákají obálkou i tématem a Selekce na mě čeká :)

    OdpovědětVymazat
  10. Souhlasím :) Musím uznat, že máš super výběr :) Kdybys ještě nějaké tipy našla, tak udělej rozhodně 2. článek Ilčo ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Z tvého výběru jsem četla jen Divergenci, která mě zas až tolik nenadchla :D
    Hned první kniha má vážně úžasnou podzimní obálku a i ten děj vypadá opravdu moc dobře, doteď jsem o knize neslyšela, ale myslím, že kdybych měla příležitost, tak si knihu ráda přečtu :)
    Selekci mám na wishlistu taky, i když nepopírám, že především kvůli ohlasům odevšad, jinak by mě ten děj sám o sobě zas tak moc nezaujal :D
    A s tvým názorem na knihy z dob druhé světové jednoduše souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  12. Divergenciu som prečítala a robila som na ňu aj recenziu. Podľa mňa dobrá kniha! :) Ale rezistencia ma už tak nenaplnila duševne O:) :D

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  13. O všech knihách už jsem slyšela, i když četla jsem jen Divergenci :3 Ta je fakt plná šoků :D
    Já se toho teda na podzim chystám číst fakt hodně, takže.. :D Z těhle knížek.. no, uvažuju trochu o Selekci, ale furt váhám, protože na tenhle romantický žánr já moc nejsem. Ale rozhodně si chci přečíst Vypravěčku! :)

    OdpovědětVymazat
  14. S knížkami které znám souhlasím, na podzim jako stvořené ;-) Čtvrtky v parku si chci v blízké době přečíst a stejně tak Vypravěčku, tak nemůžu hodnotit. A s tou obálkou u Čtvrtky v parku souhlasím, je nádherná!
    A taky se mi k podzimu vypaví knihy a čaj ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Divergenci jsem před několika kdy dočetla, a... wow!

    OdpovědětVymazat