pondělí 1. září 2014

(RC) - Když mrtvolu zakryje sníh a mráz zničí stopy

Nevěsta ve sněhu


Název: Nevěsta ve sněhu

Autor: Jan Seghers

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 377

Série: Robert Marthaler

Díl: 2.





Anotace

Ať půjdeš kamkoli, najdu si tě. 
Ať zemřeš kdekoli, budu u toho…

Vlastně to měl být radostný den. Kriminální komisař Robert Marthaler se těší, že odpoledne vyzvedne na letišti svou přítelkyni Terezu, která se po třech letech vrací do Frankfurtu. Hned ráno ho však zavolají k vraždě mladé ženy. Stačí jediný pohled na mrtvé tělo a je jasno: před smrtí musela vytrpět dlouhé mučení. Marthaler a jeho kolegové tuší, že s obvyklou vyšetřovací rutinou se tentokrát nikam nedostanou.

***

Nakladatelství Host vydává detektivky, které mají spád a Nevěsta ve sněhu mezi ně rozhodně patří. Napětí, akce, temnější téma je samozřejmostí, ale nechybí ani problémy každodenního života. Nechte se pohltit příběhem neobyčejného policisty, který je ale taky jen člověk.

Sadisti, psychopati, násilníci. Jsou všude kolem nás, ale až teď se s nimi německá policie, v čele s Robertem Marthalerem, setkává poprvé. Mladá zubařka je mučena, zabita a nakonec perverzně naaranžovaná. První pohled všechny vyděsí, ale všem je jasné, že vraha musí vypátrat co nejdřív, jinak by mohl udeřit jinde. Jenže vrah jak se zdá, je informovaný o každém kroku policie a jeho dopadení nebude vůbec jednoduché. Aby toho nebylo málo, Robert řeší problémy s přítelkyní a má spory se svým nadřízeným.

„Nic není složité. Miluješ ji, nebo ne? Miluje ona tebe, nebo ne? To jsou dvě jednoduché otázky, na které existují dvě jednoduché odpovědi. Složité to je, jenom když se jim člověk vyhýbá.“


Děj je rozdělen do dvou částí, které na sebe navazují novou vraždou, která znovu otvírá starý případ. První vražda a první část byla pro mě nudnější. Počáteční skok mě překvapil a bavil, jenže autor případ nechával moc dlouho na jednom místě bez stop a snažil se to vyplnit osobním životem. Neříkám, že to byla chyba, ale bylo to nudnější. Druhá část je o poznání akčnější a čtivější. Zde se vraždy stupňují a zločinec začne dělat chyby. Honička s vrahem je vždy zajímavá a tohle nebyla výjimka.

Nevěsta ve sněhu nepatří mezi detektivky, které jsou psány na základně vražd, nebo sadismu, ale mezi detektivky, které pojednávají o životě, chybách a podivnostech života. Prvotřídní a originální kniha, která nejen zaujme zvláštním případem, ale i poučením, které vyplouvá na povrch jen pozvolna. Ale je tam a to se počítá.

„Ptám se proto, že se ptám. Ptám se, protože jsem policista a mám právo vám položit jakoukoliv otázku.“


I hlavní komisař Robert Marthaler udělá během případu pár chyb, za které musí zaplatit. Jsou to životní
zkušenosti, které nenajdete v každé knize. Zde je život vyobrazený takový, jaký skutečně je. A Robert určitě není žádný inteligentní policista s vysokým IQ. Bez jeho týmu, který ho vždy podrží, by nevyřešit nic a zůstal by jen řádovým policistou, kterým je každý druhý. Ale díky týmu a své houževnatosti, která mu vždy nebyla jen k dobru, to vytáhl vysoko a získá si kde jakého čtenáře. Ale i další postavy mají své chyby, své klady a nadání. Celý policejní tým si vás získá svojí důvtipností, nápaditostí a kreativitou. S nimi se nudit nebudete, protože vždy provedou něco nečekaného. Ještě za zmínku stojí Tereza, která způsobí zápletku v Robertově osobním životě.

Atmosféra knihy je po celou dobu temná, nepříznivá i mírně strašidelná. Ne jednou jsem se rozhlédla, zda mě někdo nesleduje. Protože vrazi jsou i tady. Naštěstí se vyskytovali i místa, která celou bublinu nadzvedla a ulevila čtenářům od velkého tlaku. Sarkastický a ironický humor Roberta, milá a vždy vstřícná sekretářka, nebo malé drobnosti v popisech krásných německých krajin. I tyhle malé detaily způsobí, že se nebudete cítit zahlceni. 

„Ať jste, kdo jste,“ řekl do telefonu, „já tady nejsem. A teď to položím.“


Poslední chybou, kterou bych chtěla zmínit, jsou názvy. Není to přímo voda knihy, to určitě ne, ale s cizími jmény měst, osobních jmen a názvů různých věcí mám stále problémy a často mi překáželi ve čtení. Hlavně jména, které jsem neuměla přečíst, a tudíž se mi často v průběhu děje pletli. Ale i přesto je kniha skvělá a doporučuji ji všem milovníkům detektivek, ale i těm, kteří hledají něco do začátku.

9/10
Mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

7 komentářů:

  1. Moc dobře napsané :) Jako detektivka by to mohlo být rozhodně dobré! Ráda si knihu přečtu, pokud se k ní dostanu, mamka má taky ráda detektivní příběhy, takže bychom to mohly číst dohromady :) Zaujal mě ten námět, a s těmi názvy a jmény se ti nedivím- i já s tím mívám problémy :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je krásna a námet vyzerá tiež dobre. Mám rada kvalitné detektívky a táto vyzerá dobre. Škoda tej trochu nudnejšej prvej časti, ale rada by som si knihu prečítala :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze a koukám, že jsme se docela shodli s názorem :) Těším se na další díl :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze Ilonko. :)
    Knížka vypadá moc zajímavě.
    Já mám detektivky moc ráda, tak doufám, že se k této někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta kniha má opravdu krásnou obálku! Ale nemůžu si pomoct, asi by to zase nebylo nic pro mě ... Ty detektivky mě poslední dobou vůbec nelákají.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :)
    Detektivky moc nemusím, ale tohle zní opravdu lákavě :) Knížka má překrásnou obálku:3

    OdpovědětVymazat
  7. To taky vypadá hodně dobře. :) Kde na tak skvělé knihy chodíš? :D

    OdpovědětVymazat