středa 3. září 2014

Čtecí návyky


Čtecí návyky

1. Máš doma určité místo na čtení?
Ano, mám jedno svoje nejoblíbenější kde čtu skoro pořád nehledě na okolnosti. A tím místem je moje postel, kde se můžu zachumlat do peřiny, dát si vedle sebe teplý čaj, oplatky a začíst se do rozečtené knihy. Je to moje místečko, kde se můžu uvolnit a příběh si pořádně užít. Ale protože není moc času na polehávání v posteli, tak se musím přizpůsobit podmínkám. A tyhle podmínky jsou jmenovitě vlaky a šaliny, kterýma jezdím do školy. Ze začátku mi to dělalo problémy, ale teď už jsem zvyklá a dokážu si knihu užít i při cestování.  


2. Záložka nebo kousek papírku, který se právě válí poblíž?
Záložky jsou praktičtější a na pohled hezčí a dodávají knize nádech. Zvlášť když vyberete vhodnou pro dané téma. Doma jich mám plnou kopu a ráda přemýšlím nad tím, kterou zvolím. Ale někdy okolnosti zavelí a já jsem nucena použít kus papíru, nebo například jízdenku. často je to v situacích, kdy si koupím novou knihu a těším se na ni tolik, že ji ještě ve vlaku musím rozečíst. Potom není divu, že nemám záložku a musím použít něco jiného. 

3. Můžeš prostě jen tak přestat číst, nebo nejprve dočteš kapitolu?
Kdybych měla dočítat kapitoly, tak bych nejspíš často přejela stanici. Ne, tak by to asi nešlo, takže pokud cestuji, tak dokážu přestat číst, když potřebuji. Většinou na konci řádku, ale stalo se mi, že jsem skončila i uprostřed věty. Ale pokud čtu doma a mám na čtení čas, tak většinou dočítám kapitoly. Problémem je, když kapitola končí napínavě... Každý určitě ví, jak to potom dopadá. 

4. Jíš nebo piješ během čtení?
Často obojí. Jako milovník čajů si je dělám při každé možnosti a počteníčko je k tomu jak stvořené. Nepohrdnu ani oplatkami, nebo nějakým cukříkům. 

5. Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?
Ne, protože se potom soustředím na hudbu/film a nesoustředím se na dějství a přicházím o požitek. Jediné, co dokážu dokonale ignorovat jsou lidé v dopravních prostředcích. To je opravdu jediné. A obdivuji lidi, co dokážou poslouchat hudbu. Taky bych to chtěla umět. 

6. Čteš vždy pouze jednu knihu, nebo několik zaráz?
Několik zaráz, abych stíhala číst tu kopu knih. Ale není to tak, že bych jednu v půlce odložila, začala další a až mě nebude bavit tak se vrátím k té první. Já mám systém! Jednu knížku mám na cesty do školy, druhou mívám e-knihu, kterou si čtu během odpoledne a třetí knihu mám na večer, když už mám čtečku/pc vypnutý. 

7. Preferuješ čtení doma nebo čteš kdekoliv?
Tahle otázka už byla odpovězena. Dokážu číst kdekoliv, ale nejraději mám svoji postel, peřinku, plyšáky kolem sebe a něco k pití, nebo snědku.

8. Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?
Ve své hlavě, ale s výjimkou povinné četby, kterou potřebuji slyšet nahlas, abych všechno správně pochopila. Nemám se čtením problémy, ale některé tituly z kánonu jsou opravdu náročné (např. Shakespeare) a vyplatí se je číst nahlas.

9. Čteš si některé pasáže dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?
Mám jediný zlozvyk a to je čtení poslední věty ještě před začátkem knihy. Většinou se nic nestane, protože poslední věta vám nedá smysl, dokud k tomu nedojde, ale občas se tam objeví spoiler a já potom nadávám. Jenže tohoto zlozvyku se zbavit prostě nejde. Ale jinak kapitoly a pasáže nepřeskakuji. Nebo se aspoň snažím. 

10. Lámeš hřbet nebo se jej snažíš uchovat jako nový?
Pokouším se ke knihám chovat co nejlépe a většinou se mi to daří. Ale někdy se stane, že se ohne roh, nebo poškodí obal, ale určitě to není naschvál. A ono je potom stejně hezký, když jde poznat, že knihu někdo četl. 

11. Píšeš si do svých knih?
Přímo do knihy si nepíšu. ale do sešitku si zapisuji oblíbené citáty, nebo věty z knih. A pokud nemám sešitek u sebe, mám speciální záložky, které mi si zakládám stránky s těmito citáty. 

Tyhle otázky jsou spatřila u Verunky z Knižního přátelství a její odpovědi se mi moc líbili. Tak jsem to taky chtěla vyzkoušet a snad se vám to bude líbit. Příjemné čtení. 




15 komentářů:

  1. Super článek. :)
    Také ráda čtu v posteli, ale někdy se tak zavrtám, že usnu. :D :)
    Já mám také ráda záložky. Naštěstí po koupi knihy ihned nečtu. :D Neměla bych ani ten papírek. :)
    Při čtení nejím, protože se pak nesoustředím. :D :)
    Já čtu poslední větu na stránce, když na ni otočím. :) :D
    Moc děkuji za článek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super odpovědi :) taky mám nejraději postel ale brala bych nějaké čtecí křesílko :) já mám hrozně málo záložek :) A jinak se asi shodujeme :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné odpovědi :) Také mám sešítek na citáty, ale přiznávám, že občas zaškrtávám přímo v knize. A ta opička je super!!

    OdpovědětVymazat
  4. Já záložky moc nepoužívám, většinou papírek, protože je jinak ztratím.. ale snažím se! :D
    Super otázky a i tvoje odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
  5. U toho je fajn poslouchat score, to jde dobře a máš to prostě jako kulisu ;)

    Jinak přes semestr mívám taky systém... Já klasicky knihy střídám - e-kniha, pak hmotná, e-kniha,... - ale když je zrovna řada na hmotné, tak mám e-knihu ve škole na počítači a v mobilu...

    Agrrrh, co to je za zlozvyk :D? Ten naštěstí nemám a nikdy jsem neměla :D A všechno se dá odnaučit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek :) Také ráda čtu v posteli, ale i na sedacím vaku. A musím dočíst vždy kapitolu. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok :D Ja v posteli čítať nemôžem, nikdy si nenájdem takú pohodlnú polohu. Teda čítavam v posteli, ale maximálne tak pol hodinku, radšej čítavam po sediačky :D Hudba či televízor mi zasa nevadí, čítať dokážem kdekoľvek či už v autobuse alebo aj v škole cez hodinu :D

    OdpovědětVymazat
  8. Bylo moc fajn si počíst! :) Já taky pořád u všeho jím a piju, a mám zlozvyk dívat se na konce :D U druhého dílu Hunger Games jsem to naštěstí neudělala, ale Andy se mi zmiňoval, že chtěl vědět kolik má kniha stran a přečetl si poslední větu :D
    Obdivuju tě, že můžeš číst za jízdy :) Já s tím mívala hodně problémy- teď už tedy tolik ne, ale pořád se mi dělá zle a to mě při hodinových cestách omezuje. Když se pak vybije MP3 ..-.. -.-
    Jsem i třeba schopná do knížky /ale jen obyčejnou tužkou!/ psát různé poznámky a tak. Hlavně u anglických, ale to je asi jasné. Třeba u hvězd mám zakroužkované citáty a tak :)
    Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Naše další společná věc. Kde jinde se lépe čte než v teplé posteli. Obdivuju tě, protože já bych třeba ve vlaku nebo v šalině v tom hluku číst nemohla. Potřebuju na čtení absolutní klid a ten bych tam asi nenašla. Do knížek taky nepíšu, protože na to nemám srdce. Někdo to dělá a přijde mu to normální, ale mě naučili, že se do knížek prostě nepíše :D
    Moc hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký tag, třeba se také zúčastním :) .. Co mě překvapilo je třeba to rozdělení knih, kdy čteš jakou.To já bych třeba takhle nemohla mít, protože bych třeba na jednu neměla chuť a musela bych se do toho nutit, což mi nepřipadá správné

    OdpovědětVymazat
  11. Tiež zvyknem čítať poslednú vetu knihy!! :) A takisto niekedy prečítam aj anotácie na ďalšie knihy série, ešte predtým, než skončím tú predchádzajúcu... A tiež je tam niekedy spoiler. :) Pri knihách nemám problém jesť ani piť a s cestovaním to mám presne tak ako ty.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné otázky, třeba se taky zapojím, jestli je to možné. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavý projekt a originální otázky :). Taky se občas před čtením knihy musím podívat na poslední větu :O. Možná se taky někdy zúčastním... :D

    OdpovědětVymazat