úterý 12. srpna 2014

Úspěšný rok 2013

Nej knihy roku 2013

Rok 2013 už je dávno za námi, ale co si takhle připomenout jaké skvělé knihy v tomhle úspěšném roce vyšly a měly úspěch?



***

Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje.

Všichni nedočkavě čekali na třetí a závěrečný díl série Padesát odstínů šedi. Kniha měla opravdu velký úspěch a mohli jste ji najít na každým pultě v každém nakladatelství. I teď je to stále hitem vzhledem k traileru a přípravě filmu na první díl. 


***

Další dílo z ruky spisovatele Dana Browna, které předčilo i předešlé tituly. Inferno je pokračování světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol. Všichni milovníci šifer, symbolů a záhad by si měli tyto knihy přečíst.

Další dílo z ruky spisovatele Dana Browna, které předčilo i předešlé tituly. Inferno je pokračování světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol. Všichni milovníci šifer, symbolů a záhad by si měli tyto knihy přečíst.




***

Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogø. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se z ostrova podařilo dostat pryč.

Kniha se určitě bude líbit každému milovníkovi severských a trošku drsnějších detektivek.




***

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě. 

Kniha a film, která otřásla všemi. Smutná, dojemná, dokonalá kniha s láskou a smrtí. Není nikdo, kdo by knihu neznal, protože zasáhla snad všechny srdce čtenářů a dokázala rozplakat i toho největšího tvrďáka. 


***

Knihou číslo 3, která při prvním vydání v Japonsku zaskočila čtenáře jako nečekané překvapení, se završuje devět měsíců, které spolu s protagonisty Murakamiho románu strávíme v jiném světě roku 1Q84. Opět dostáváme možnost potkat své staré známé hrdiny. Tenga Kawanu, mladého matematika a spisovatele, vidíme definitivně řešit jeho vztahy s otcem. Jeho dávnou lásku oproti tomu pozorujeme v období velkých změn a sledujeme, jak se pouští do krajně nejistého podniku. A ještě někoho tu sledujeme: jednu z postav minulého dílu, která tu tentokrát dostává svůj samostatný prostor k akci i promluvě. Jednání všech tří se vzájemně prolíná a mnohovrstevný děj románu tak pomalu ale neodvratně spěje ke svému rozuzlení a konci. Nebo spíš k novému začátku?

***

Jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?

Další kniha, která by mohla zaujmout milovníky detektivek. Jen pozor, v knize se objevuje mnoho krve a mrtvol. Nic pro slabší povahy.


***

Píše se rok 1973 a jsme v zábavním parku na malém městě v Severní Karolíně. Devin Jones, vysokoškolák s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem, se rozhodne pracovat přes léto u kolotočů. Najde si mezi světskými nové přátele, kteří ho nakonec přijmou mezi sebe, zachrání jednomu děvčeti život, spřátelí se s umírajícím chlapcem a zamiluje se do jeho krásné matky. Devin se dozví, že ve Strašidelném zámku byla před čtyřmi lety zavražděna dívka, jejíž vrah nebyl dopaden a dívčin duch se lunaparkem stále potuluje. 

Takhle knížka určitě potěšila všechny nadšence hororu a Kinga. 


***


Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit.

A máme tu další detektivku od Jo Nesba, který napsal už nespočet knih. Je to jeden z nejuznávanějších spisovatelů v tomhle oboru a myslím, že si to zaslouží. Jeho knihy mají samé dobré hodnocení.


***

Když Barry Fairbrother ve svých čtyřiceti letech náhle zemře, městečko Pagford je v šoku. Pagford je na první pohled ztělesněním anglické idyly, s dlážděným náměstíčkem a prastarým opatstvím, ale za hezkými fasádami domů probíhá válka. Bohatí válčí s chudými, mladí se svými rodiči, manželky s manžely, učitelé s žáky... Pagford zkrátka není takový, jak vypadá. A prázdné místo, které zbylo v městské radě po Barrym Fairbrotherovi, zaviní největší válku ze všech.

J.K. Rowlingovou znají snad všichni, a kdo ne, měl by se stydět. Harry Potter je série na které mnoho z nás vyrůstali. A teď tu máme další její dílo.


***

Představte si, že je vám devět a těšíte se na narozeninový citronový piškot s čokoládou, ale místo citronů z něj najednou cítíte zoufalou samotu své maminky. Že je vám dvanáct a z chuti maminčiny večeře poznáte, že je tatínkovi nevěrná. Že je vám dvacet a z vlastnoručně připravené večeře cítíte továrnu... Pro mladičkou Rose se její neobyčejné nadání ochutnávat emoce těch, kteří jídlo připravili, stane utrpením, s nímž se musí naučit žít.

Na konec tady máme jednu originální, i když ne tak oceňovanou a známou knížku. Přestože jsem ji nečetla, připadá mi jako milá oddechová četba, která by za chvíli času určitě stála.

8 komentářů:

  1. Inferno a Prázdne miesto som čítala, skvelé knihy, rozhodne veľmi vydarené! Rada by som si prečítala Levharta alebo Lunapark :-) Inak by som k týmto titulom zaradila aj Storočného starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol, tiež geniálna kniha :D

    OdpovědětVymazat
  2. Lunapark by som si rada prečítala. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem četla jen Hvězdy. :D

    OdpovědětVymazat
  4. A ja cetla jen Hvezdy, ktery se mi zrovna nelibily :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě se nelíbily Hvězdy? :O A to si je vážně četla, jo? O.o

      Vymazat
  5. Já četla taky jen Hvězdy, ale zbytek znám:)

    OdpovědětVymazat
  6. Znám jen pár z nich a četla jsem jich ještě méně. Dan Brown je výborný spisovatel, ale co jsem slyšela od přátel, tak Inferno se prý moc nepovedlo. Já jsem teda měla tu čest pouze s Anděly a démony a Šifrou mistra Leonarda, takže to posoudit nemůžu...

    50 odstínů se bude filmovat?! Tak to bude ještě zajímavé....

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem pouze Hvězdy. :D A hrozně ráda bych si přečetla Lunapark i další knihy vypadají zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat