středa 27. srpna 2014

(RC) - Volba života a smrti

Zůstaň se mnou


Název: Zůstaň se mnou (Jestli zůstanu)

Autor: Gayle Forman

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2014

Vazba: Paperback

Počet stran: 179

Série: If I Stay

Díl: 1.





Anotace

 Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. 

***

Tato knížka už u nás jednou vyšla pod názvem - Jestli zůstanu, který je více vystihující. Filmová obálka je nádherná a už na pohled dojemná. Samotný děj je krásný, milý a zároveň i smutný, avšak ne tak, jak bychom si přáli.

Mia s rodinou jedou na výlet, ale kvůli sněhu se stane smrtící srážka dvou aut. Její rodina ji opustila a ona sama je v kritickém stavu. Ale je jen na ní, jestli se rozhodne zůstat, nebo odejít do nebe za ostatními. A my můžeme být po celou dobu jejího rozhodování.

Zůstaň se mnou, jsem měla přečtený za jeden den, protože je to tenoučká a čtivá knížka. Nemusíte nad ní moc přemýšlet a jen čtete dál a dál, dokud nedorazíte na konec. Trochu mě mrzelo, že jsem si z knihy moc nevzala. Až na dva krásné úryvky kniha není propracovaná do hloubky a nezanechá v člověku hluboký dojem.

„Ale to chci já, a chápu, že ty můžeš chtít něco jiného. A tak jsem ti chtěl říct, že jestli chceš odejít, rozumím ti. Jestli nás musíš opustit, je to v pořádku. Jestli chceš přestat bojovat, přestaň.“

Konec je dost diskutabilní, protože je nejasný, jestli se probudila nebo ne. Někdo tvrdí že jo, někdo že ne, ale to si asi budeme muset počkat na další díl. To je další věc, která mě naštvala. Čekala jsem jednohubku, kterou po přečtení budu moct dát do poličky a nebudu muset čekat na další díl, jenže v dnešní době je moderní knihy natahovat a jen málokdy se setkáme s jednorázovou knížkou.

Ale i přes tyhle dost výrazný zápory je kniha hrozně milá. Svoji zamilovaností a naivitou mladých lidí pohladí po srdci a zahřeje. Ve chvílích čtení máte pocit, že sami jste milování a váš osudový muž se každou chvíli objeví ve dveřích. Bohužel každý sen jednou končí.

Kniha je napsaná z pohledu Mii což mi vyhovovalo, ale zajímavostí je, že autorka do děje zapasovala spoustu vzpomínek, díky čemuž poznáváme i Miinu rodinu a přátelé. A díky těmto vzpomínkám se společně s Miou rozhodujeme, zda se probudí z kómatu a bude dál žít jako sirotek.

Jsem mrtvá?
Musím se sama sebe zeptat.
Jsem mrtvá?

Mia je sedmnáctiletá violoncellistka, která se na svůj věk chová dost rozumně. Přemýšlí nad budoucností,
pomáhá rodině a je vážná jako její oblíbená hudba. Naproti tomu Adam je společenský, hraje ve skupině a má rád pořádné party. Zdá se, že ti dva nemají nic společného, ale přesto je spojuje je hudba. Tenhle páreček jsem měla dost v oblibě, protože díky vzpomínkám poznáváme celý jejich vztah od počátků do konce a po celou dobu jsem měla pocit, že Adam Miu doopravdy miluje. Bylo to znát z každého gesta, což bylo hrozně sladký.

Zklamala mě ještě jedna věc – smutné téma, které mělo knihu doprovázet. Mia, která je duch a musí se rozhodnout, jestli se vrátit do života bez rodičů a sourozence. Zní to jako smutný příběh, u kterého si popláčete, ale není to pravdou. Možná kdyby to autorka jinak podala, ale takhle to byl spíš příběh o lásce.

Přesto ale knihu hodnotím kladně, protože mě pohladila na duši a díky této knize si uvědomíte, že pravá láska existuje. Brzy vstoupí do kin i film, na který se těším a rozhodně se na něj podívám. Jsem zvědavá, co režiséři vymysleli.

8,5/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz


14 komentářů:

  1. Mě ta obálka taaaak láká :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ta obálka je krásná a anotace taky asi si ji koupím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je nádherná a celá knížka vypadá moc zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka mě zaujala, ifilm vypadá dobře, ale jen drobnost neprozrazuj konec prosím a v 6 odstavci jsk asi zapomněla napsat z jakého pohledu, asi Ti vypadlo slůvko :) Jinak hezky napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka vypadá opravdu skvostně a začátek anotace vypadal opravdu slibně, ale pak jsem ji dočetla, a vůbec mě námět nenadchnul ... Což je celkem škoda, hlavně to, že kniha nevyužila potenciálu a není tak propracovaná, jak by mohla být :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knižku mám rozčítanú už dlhšie, ale nejako som nemala čas ju doraziť. Tak dúfam, že predtým, ako uvidím film, sa mi to podarí.

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem kousek a zatím se mi to moc líbí! :3 Děkuju! ^^
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super recenze. :))
    Knížku mám na seznamu ke koupení, dokonce mi ani nevadí filmová obálka, co že u mně překvapení. Jen ten název, ten název. Trošku mě mrzí, že nenechali původní, nicméně přesto. .))

    OdpovědětVymazat
  9. To je opravdu zvláštní představa, kniha o někom, kdo se rozhoduje, zda se probudit z kómatu nebo ne.. To mě trošku odradilo od koupě, jelikož jsem se docela bála, co od toho očekávat :)

    OdpovědětVymazat
  10. Knížku jsem kdysi četla a byla to taková smutnější oddechovka a fakt se mi líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc si knihu chci přečíst :))
    Podařená recenze!

    OdpovědětVymazat
  12. Ta obálka je krásná, to provedení se moc líbí...
    Dneska je tohle už druhá kniha, co mě opravdu zaujala anotací, nápad je dobrý, otázkou je, jak dobře to zpracovala autorka.

    OdpovědětVymazat
  13. Knížka vypadá opravdu dobře.. ta obálka je pěkná:)

    OdpovědětVymazat
  14. Mňa obálka až tak neoslovila, ale anotácia a celkovo námet knihy je dobrý, určite je to téma, nad ktorou sa oplatí zamyslieť. Mrzí ma, že to má pokračovanie, teda, že to nie je iba jedna kniha, možno by to tak bolo lepšie, teraz sú už iba samé série...

    OdpovědětVymazat