čtvrtek 28. srpna 2014

(RC) - Silná vůle dokáže mnoho...

Kat lidumil


Název: Kat lidumil

Autor: Jiří Hanibal

Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 222

Série: -

Díl: -





Anotace

Nový historický román našeho oblíbeného autora vypráví pravdivý příběh obdivuhodné osobnosti a význačné postavy dějin – Karla Hussa z Chebu, který se dokázal vzepřít svému životnímu údělu i předsudkům a názorům své doby. Tento samouk, na svou dobu mimořádný vzdělanec, se z kata stal uznávaným léčitelem, znalcem mineralogie a významným sběratelem. Obdiv k tak mimořádnému člověku cítil také i sám J. W. Goethe. I zásluhou tohoto přátelství se Jan Huss stal nakonec správcem sbírek kancléře Metternicha na zámku Kynžvart. 

***

K dosažení snů stačí jen pevná vůle a chuť do života. To Karel Huss poznal už na začátku svého života a pral se ze všech sil, aby svého velkého snu dosáhl a nebylo to nic lehkého, protože lidé na něj koukali skrz prsty. A to se stále stává i v dnešní době, ale to je špatně! Takhle kniha pomůže všem, kteří potřebují překročit bariéry a postavit se svému osudu.

Karel Huss to už od dětství neměl lehké. Jeho předem určený osud mu bránil v mnoha věcech, protože jako syn kata byl odsuzován. V té době na katy koukali jako na vrahy, kteří to dělajáí pro radost a ne z nevlastní vůle, protože tohle řemeslo se dědí z otce na syna. Ale Karel byl odhodlán se svému osudu vzepřít, protože vyhlídka na to, jak bude sekat hlavy, byť zločincům, se mu ani trochu nelíbila.

„Sebekrásnější myšlenka se dá zneužít.“ 


Kat lidumil v sobě skrývá kouzlo, které se odhalí po dočtení knihy, ale o to víc budete překvapeni. Kniha vás zasáhne, protože i když je to příběh z historie, zjistíte, že jej přirovnáváte k současnosti. A to je na knize výjimečné. Už v té době se řešili problémy, které jsou tady pořád, a hlavním z nich je odsuzování. Lidi odsuzují podle vzhledu, inteligence, nebo povolání. A s tím se setkáváme po celou dobu, protože Karel je kat. A kati to nemají vůbec jednoduchý. Jsou na pokraji společnosti, ukazuje se na ně a nemluví se s nimi. Jenže tohle povolání je dědičné.

Nesnáším odsuzování, a proto miluji tenhle příběh, kde se Karel pere se svým osudem. Je odhodlaný to nevzdat a bojovat až do samého konce a nakonec se mu to i daří. Překoná všechny nástrahy a vybojuje si místo, které mu bylo odepřeno. A to by měli dělat všichni. Prát se do morku kostí, protože každý má stejný práva, ať je to doktor nebo popelář. Všichni jsme lidé a jsme si sobě rovni.

Pro mě velkým překvapením je autor. Opět se setkáváme s českým autorem, který mě utvrdil o tom, že i české knihy můžou být dobré a mýt hloubku. Ne jen zahraniční autoři dokážou vyvolat v čtenářích zmatek a donutit je, aby se zamysleli. Jiří Hanibal to dokázal taky.

„Jsem vykonavatel Boží vůle“ hájil se muž. 



Karel Huss je sympatická osobnost se silnou vůlí, kterou jsem obdivovala. Všichni ostatní by to už dávno vzdali, ale on šel dál a nehodlal na sebe házet špínu. Byl neuvěřitelně silná osobnost, která se nakonec dokázala prosadit a já jsem mu to přála. Až do konce knihu jsem mu držela palce, protože to ani nejde jinak. Děj je hodně pestrý, takže se zde vyskytuje i mnoho postav. Za zmínku stojí i slavná básník, který se s Karelm skamarádil a není to nikdy jiný než J.W. Geothe. Náhled do jeho života bylo příjemné zpestření.

Kat lidumil je však i napínavá kniha s mnoha překvapeními. V některých chvílích budete strnule číst dál a čekat co se z toho vyklube. Jindy budete pomalu skákat radostí, že se někomu něco zadařilo. Kniha vyvolá spoustu emocí a to je dobře. Protože emoce dokáže vyvolat jen krásně napsaný příběh.

10/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz

7 komentářů:

  1. Zdravím, to ale vypadá hodně zajímavě. Tedy pro mě určitě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu neznám, ale vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě velmi zaujala už jen, když jsi o ní mluvila ve videu.
    A jen fakt, že knížka českého autora má 10/10, to už něco vypovídá. Každopádně děkuji za doporučení, knížku si určitě najdu. :) Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už v tvém videu mě kniha moc zaujala, někdy bych si ji moc ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka mě bohužel nijak zvlášť nezaujala:/ Jinak pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  6. Celkovo historické knihy veľmi nemusím, ale nepopieram, že majú svoje čaro. Obálka vyzerá zaujímavo a tie citáty, ktoré si vybrala sú krásne :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherná obálka a anotace mě taky zaujala, navíc to tvoje hodnocení... :)

    OdpovědětVymazat