čtvrtek 21. srpna 2014

(RC) - Psycho III

Psycho III


Název: Psycho III

Autor: Robert Bloch

Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 264

Série: Psycho

Díl: 3.




Anotace

Plně rekonstruovaný Batesův motel – dokonalá replika neslavně proslulého místa spojeného s vraždami, nyní zabydlená robotickými dvojníky Normana Batese a jeho milované matky – se má stát největší turistickou atrakcí celého Texasu. Těsně před otevřením zde ale přibývá jeden neplánovaný exponát navíc. Zkrvavená mrtvola mladé dívky. Reportérka Amy Hainesová, kterou sem původně přivedl zájem o činy skutečného Normana Batese, se pouští do riskantního pátrání.

***

Psycho III je velice zajímavá a čtivá kniha. Měla jsem ji sfouknutou za dvě noci, což svědčí o velké čtivosti. Děj je napínavý, neočekávaný a zaujme i zkušenější čtenáře. Není to žádný povrchní horor, ani detektivka, ale autor se snažil jít i do hloubky a na své čtenáře promlouvat.

Mladá novinářka Amy přijíždí do městečka s cílem napsat o vrahovi, který tam dřív bydlel. Shodou okolností však někdo začne vraždit. Byl by to dokonalý zločin, kdyby se do toho Amy nevložila a po vrahovi nezačala pátrat na vlastní pěst s přispění jen pár lidí. Zbytek se ji snaží vyhnat z města.

Hned na začátek musím napsat, že knihu budu hodnotit spíše jako temnou detektivku a ne jako horor, protože jinak bych musela dát minimum bodů. Ani já, a to jsem velký strašpytel, jsem se u knihy nebála. Takže se jednoznačně dá říct, že to horor není. Ale detektivka je to skvělá.

Temná atmosféra, nervy drásající situace, hledání vraha a sem tam nějaká mrtvola. K tomu zvědavá spisovatelka, která tuhle záhadu prostě musí vyřešit, nějaké další postavy, které se v průběhu knihy několikrát změní a co nám z toho vznikne? Dokonalý případ, který je neuvěřitelně čtivý a zajme velkou škálu čtenářů.

Amy mě zaujala hned na prvních stránkách, kde s úplným klidem přemýšlela nad vraždami. V situacích, kde by většina z nás vzala nohy na ramena, zůstávala klidná, nebo mírně nervózní. Ale nikdy neutekla a do všeho se hrnula po hlavě. Hank je novinář a s Amy se rychle spřátelí. Je stejně zvědavý a dost mu to pálí, takže tvoří dokonalou dvojici na vyšetřování. Ale v průběhu knihy se dost změní a to hodně nečekaně.

Občas opravdu byly chvíle, kdy se člověk s nervozitou podíval ze sebe, jestli za ním někdo nestojí, ale
nebylo jich moc. Vyšetřování bylo napínavé, plné překvapení a zvratů. Do poslední chvíle jsem netušila, kdo za tím vším stál. Jen konec mě trochu zklamal, protože na mě byl příliš psychologický.

9/10
Recenze psána pro web Databazeknih.cz

***

A kdo by chtěl, tak mám i video recenze:

8 komentářů:

  1. Super videorecenze. Příště, ale trošku života do toho umírání Ilonko! :)
    Já se na knížku chystám, tedy doufejme. Jsem ale smutná, že je to spíš detektivka. :( Uvidíme no. :) :(

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle dílo vypadá vážně zajímavě. Co se detektivek týče, jsem ráda za všechny tipy. Také jsem docela strašpytel, takže jsem spíš ráda, že tohle není příliš temné. Snad si to tedy někdy přečtu.

    P.S.: Já chci Tvoje vlasy! HNED!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že jako knížka se to hodí pro někoho, kdo má rád horory..:) Bohužel já jsem vážně posránek...a ikdyž je to spíš detektivka není to můj šálek čajíku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavý nápad urobiť recenziu aj formou článku aj videa. O knihe som ešte nepočula, vyzerá to zaujímavo, páči sa mi námet, i keď ako hovoríš, nie je to tak úplne horor :D Rada by som si však knihu prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Super videorecenze.Ta knížka mě dost zaujala a určitě se po ní kouknu

    OdpovědětVymazat
  6. Obě recenze jsou skvělé! :) Ve videu ti to moc sluší! :)
    Psycho jsem nečetla, ani se na to nechytám, protože je to Psycho a s tím nechci mít nic společného. Ale kdo ví, třeba by se mi to líbilo, jen bych se k tomu asi nedokopala. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ta knížka zní skvěle. Líbí se mi docela tenhle žánr a speciálně tenhle kousek vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  8. Ta video recenze. :D Prý v jednom týdnu tam zavraždili tři, čtyři lidi, což je super.... Ty mě bavíš. :D

    Jinak ty rozpuštěné vlasy ti moc sluší. :) Jinak určitě pokračuj v natáčení recenzí. :)

    OdpovědětVymazat