neděle 17. srpna 2014

(RC) - Pád císařova zetě

Pád císařova zetě


Název: Pád císařova zetě

Autor: Jan Bauer

Nakladatelství: Moba

Rok vydání: 2014

Vazba: Hardback

Počet stran: 222

Série: V tajných službách otce vlasti

Díl: 5.




Anotace

Karel IV. se s rakouským vévodou Albrechtem II. dohodl na příbuzenském propojení Lucemburků a Habsburků. Když Karel provdal svou dceru Kateřinu za Albrechtova syna Rudolfa, netušil, co se z tohoto nadaného mládence vyklube...

***

Zajímavý, jedinečný příběh z roku 1358 a dál. Císařem je Karel IV, který už není nejmladší a řeší
mnoho problémů. Naštěstí má na pomoc svého věrného přítele, který pomocí bystrého mozku a síly meče vše urovná. Naprosto úžasně napsaný historický příběh, který nebude nudit.

Mladičký vévoda Rudolf chce stůj co stůj titul arcivévody, nebo dokonce samotného krále. Jde přes mrtvoly a to doslova. Je na Pavlovy a jeho známostech, abych Rudolfovi zatrhl tipec. Ale musí se taky vypořádat s tím, že po něm jde skupina vrahů, která se chce pomstít. K tomu se na něj zlobí i papež, který ho chce odtrhnout od krále. Pavel to nemá jednoduché, ale je králem stí a na pomoc mu přijdou i přátelé, na které pomalu zapomněl. 

Pavlovi se rázem rozsvítilo. Pochopil, proč v noci došlo k tomu strašnému výbuchu.

Dobu Karla IV. I samotného císaře a krále jsem měla vždy ráda. Už na základní škole jsem dobrovolně dělala referáty na tohle téma, takže mi tahle knížka padla do oka. A nakonec i do noty, protože mi dokázala dát ještě víc informací, než jsem měla.

Ke knížce ale nesmíte přistupovat jako k lehké četbě. Právě naopak u téhle knihy budete muset namáhat mozek a propojovat si jednotlivé souvislosti. Autor uvádí i různé rodové vztahy mezi panovníky, nad kterými se taky musí člověk zamyslet. Ale nakonec to stojí za to.

Ne jen že je kniha plná informací o životě krále a císaře a jeho nejbližších, ale je napínavá s plno překvapeními. Nad knihou se vznáší dokonce tajemná atmosféra vražd, intrik a války. Nájemní vrazi jsou zde na denním pořádku, a kde kdo neočekávaně padne.


„Dám na tebe, ale musí to vypadat na náhodu a zde přirozenou smrt. Nechci, aby se o paláci Viscontiů povídalo, že si tu nikdo není jistý životem.“

Tajemný dominikán Pavel je mnich, přesto to nejde moc poznat. Je to totiž i bývalý inkvizitor, který umí zacházet se zbraní a nebojí se zabít. Je to právě on, kde zachrání většinu situací a smrt mu věčně dýchá do zad. Jako věrný přítel Karla IV. I tentokrát zasahuje a snaží se věci postupně vyřešit, ne vždy poctivě. Rudolf je mladý ctižádostivý vévoda, který však chce mnohem víc a hodlá pro to udělat všechno. Dopouští se podvodů a není schopen se ponaučit z předchozích chyb.

Intriky, která doprovází celou knihu, jsou fascinující. Nedivila bych se, kdyby to tak v té době opravdu fungovalo. Postavy měli dopředu všechno vymyšlené a ani nepatrné změny je nevyřadily ze hry. Jen svůj plán poupravily. Občas jsme se tyhle plány dozvídaly až na poslední chvíle, ale o to, to bylo zajímavější a pestřejší.

Pavel ležel zaklíněn mezi trámy spadlého stropu a oheň se k němu začínal nebezpečně přibližovat.

Děj také není tak jednoduchý, jak se z anotace zdá, protože se zde řeší mnohem více problémů. Přes Uhlíře, kteří chtějí zabít Pavla až k pletkám s papežem, který všem hází klacky pod nohy. Děj tedy není ošizený, ale právě překypuje akčností a nápaditostí.

I když by se podle obálky nemuselo zdát, kniha je opravdu úžasně napsaná a před autorem smekám, že vykouzli úžasnou knihu s pár informacemi, ke kterým bych normálně nepřišla. Přiznávám, že občas se v knize naskýtaly až neskutečné situace nebo slova, ale dalo se to přehlédnout jako drobný detail.

9,5/10
Mnohokrát děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. BNeslyšela sjem o ní, ale podle recenze se zdá dobrá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevypadá to špatně, ale asi bych si to nepřečetla...:) Pokud mám číst historické knížky musí to být buď román o manželkách Karla nebo to musí být opravdu odborná literatura...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Historické knihy i romány jsem si poslední dobou opravdu oblíbila. Navíc se mi to pak skvěle propojí v hodinách dějepisu. :-)

    OdpovědětVymazat