pátek 22. srpna 2014

(RC) - Muž jménem Ove a jeho život

Muž jménem Ove


Název: Muž jménem Ove

Autor: Fredrik Backman

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2014

Vazba: e-kniha

Počet stran: 325

Série: -

Díl: -




Anotace

 Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. 
Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. 

***

Muž jménem Ove je strhující a jednoznačně originální kniha, která mě svým koncem strhla. Je
vtipná, vážná i smutná zároveň, avšak musím říct, že jsem na tohle došla až po první půlce, která mě nudila. Konec to však vynahradil a já jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst.

Ove je pravý chlap, který si jde za svým a přísně dodržuje svoje pravidla a předsevzetí. Na svět se kouká skrz přivřené oči, protože podle něj jde do háje a poctivá práce už se nenajde. A protože ho opustila žena, chce opustit tenhle svět i on. Jenže to by nesmělo být otravných sousedů, kočky nebo ošetřovatelů, kteří mu neustále znemožňují sebevraždu vykonat.

Třikrát ji vyzkoušel. Jako každý ráno.

Je to týden, co jsem dočetla tuhle knihu, ale stále si nedokážu přerovnat pocity, které ve mně zanechala. Je to naprosto úžasná knížka, která mě bavila a na posledních stránkách i rozbrečela. Je to silný příběh silného chlápka, který má srdce na správném místě, i když se to na začátku nezdá.

Vývoj Oveho za celou dobu je ohromující a ještě víc ohromující je, že za to vlastně mohla těhotná žena Parvaneh. Nebyl to žádný nepříjemný přechod, kdy se z Oveho najednou stane dobrý muž. Ne, změny jsou malé, že je zprvu ani nezaregistrujete, ale budou přibývat a vy si těch maličkostí začněte víc všímat. A Ove nebyl jediný kdo se v průběhu příběhu změnil. Hodně postav bylo ze začátku nepříjemných, nebo natvrdlých, ale v důsledku Oveho, nebo i někoho jiného, se postupně vše změnilo. A to co platilo na začátku, na konci už neplatilo.

Trochu mě stále mrzí, že mě začátek nebavil. Autor hned vyrukoval s vtipností, která se mi líbila, ale nějak zvlášť mě nezaujala. Nevsadil na správnou kartu, ale to se změnilo, když čtenářům začal brnkat na city. V tu chvíli si mě kniha získala, protože knihy, které dokážou v lidech vyvolat emoce, miluji. A to Muž jménem Ove rozhodně dokáže.

„Nebylo by fajn trošku zvolnit?“ To mu včera řekli v práci.

Co se týče postav Ove mi hodně nesympatický dědek, který si svojí paličatostí jen ubližuje, jenže toho paličáka prostě nemůžete mít dlouho neradi. Dojdete k závěru, že má vlastně ve všem pravdu a budete ho za to obdivovat a mít rádi. Ale musíte si k němu najít cestu. Parvaneh jsem měla hned ráda, protože je to rázná žena, která si poradí i s bručounem jako je Ove a nešikou jako je její manžel. V knize je spoustu další skvělých postav, které příběhu dodávají ten správný šmrnc a pravdivost příběhu. Vše celkově působí realisticky, jako by tahle malá čtvrť mohla být někde blízko vás.

Hodně lidí tuhle knihu miluje a dělá se kolem ní velký rozruch a já nechápala proč. Nechápala jsem to, ani když jsem knihu četla a došlo mi to po dočtení. Kniha zaujme svým originálním zpracováním a námětem smrti, který je všude, ale v téhle knize nevšedně podaný. K tomu se zde vyskytují postavy, které si ostatní netroufají do příběhu zasadit a v poslední řadě ironický a sarkastický humor Oveho a jeho pozdější party. Vše to dolaďují vtipné názvy, které vypovídají a zároveň nevypovídají o kapitole.




9/10
Mnohokrát děkuji knihkupectví Palmknihy za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit ZDE.


11 komentářů:

  1. Zrovna dneska ráno jsem si teda náhodou přečetla anotaci a zjistila, že by to nemuselo bejt špatný, ač jsem do tý doby měla za to, že by mě to asi nebavilo. Po tvojí recenzi už knihu s jistotou zařazuji na wishlist :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Celkem pokukuju po recenzních na tuhle knížku a pořád se jen utvrzuju v tom, že si jí prostě budu muset pořídit a přečíst, jinak to prostě nepůjde :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu dost lidí přirovnává ke Stoletému staříkovi. Já nečetla ani jedno, ale kdybych si měla vybrat, tak bych sáhla jednoznačně po Ovem :) Tvá recenze je vážně zajímavá, člověk hold to šílenství okolo této knihy nepochopí, dokud si ji sám nepřečte.

    OdpovědětVymazat
  5. Tu knihu chválí snad úplně všichni, tak na ní nejspíš něco bude :) I tvoje recenze mě ponouká k tomu si knížku koupit :)
    Stoletého staříka jsem zatím také nečetla, ale asi bych si chtěla přečíst obě knížky, abych viděla, zda je srovnání na místě :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tato kniha byla jedno velké BOOM a já vůbec nemám chuť si ji přečíst. Tak nějak, když se kniha moc řeší, ztratím o ni zájem .. Ale neříkám, že je špatná, podle tvé recenze určitě ne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit, jestli také od půlky nebo od začátku :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já o téhle knize slyším poprvé a nevím, jestli mě zaujala bo ne... :D Rozhodně hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Achjo... co jsem začala brouzdat po knižních blozích (blogách? :D) narážím na samé knihy, co mě zaujmou a chci si je přečíst, ale k sakru kdo to má stíhat číst :D?
    Rozhodně je to kniha, které bych si ani nevšimla nebýt tvé recenze. Jen doufám, že na ni narazím v knihovně :).

    OdpovědětVymazat
  10. Až někdy nebudu mít co číst....(dobře, na chvíli připustím, že by tahle situace nastala), tak opravdu stačí zajít na tvůj blog a hned mám opět pořadník. Výborná recenze, ostatně jako vždycky. :)

    OdpovědětVymazat
  11. V posledníd době se o téhle knize dost mluví, a musím říct, že nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat