pátek 15. srpna 2014

(RC) - Co všechno může způsobit jedna jediná náhoda?

S hlavou v oblacích pejru


Název: S hlavou v oblacích pejru

Autor: Kateřina Petrusová

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2013

Vazba: Hardback

Počet stran: 119

Série: -

Díl: -




Anotace

 Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?...

***

Tato kniha je jasný důkaz, že i tenká kniha může být dobrá. I při pouhých sto stranách, jsem si knihu užívala a často se u ní nahlas smála. Je to jednoduché oddechové čtení, které pobaví a zahřeje u srdce.

Markéta, správná holka z města vyráží do vesnic za kamarádkami. Co se ale nestane? Jako na potvoru ji cestu zastoupí kůň a ona sjede do příkopu. Aby to nebylo málo, tak ji kůň odveze k nejspíš nejvíc protivnému chlapovi v celém vidlákově. Anebo ne?

„Ty si s těma přezdívkami nedáš pokoj, viď?“ „Nedám! A teď mě pusť, hned!“ „Nebo co?“ zeptal se. „Nebo se ti počůrám do klína. A věř mi, nebude to žádný vzrůšo, i když si někteří jedinci myslí opak.“

Kniha mě mile překvapila. Ne jen, že tato tenoučká knížka je vtipná jednohubka, ale napsala ji česká autorka. Já české autory zrovna nepreferuji, takže jsem k této knize přistupovala se smíšenými pocity. Ale Kateřina mně úplně učarovala a teď s klidem můžu říct, že i čeští autoři umí napsat skvělé knihy.

Hned na začátku knihy jde poznat, že půjde tak napůl o ztřeštěný příběh. Komu se může stát, že díky koni sjede do příkopu? Trochu absurdní, ale na druhou stranu originální a rozpoutá to vlnu změn. A kůň není zdaleka to nejkomičtější, dočkáte se zde opravdu zajímavých a vtipných scén, u kterých se budete muset smát.

Vjela jsem do zatáčky a uprostřed silnice stál kůň.

Do knihy se jde začíst okamžitě. Kniha Vás pohltí a vy budete číst dál a dál a nebudete si všímat času kolem Vás. Občas se zasmějete, občas zanadáváte na rozhodnutí hlavní postavy a občas budete protáčet oči. Kniha vyvolá hned několik emocí u všech čtenářů.

Na postavách se mi líbí, jak působí realisticky. Nejsou to rádoby dokonalé postavy, protože často chybují. Občas až komicky, ale všechny jejich rozhodnutí jsou lidské na základě nějakých zkušeností a ne uměle vytvořené. Markéta, je taková šílená měšťačka. Neumí se pořádně rozhodnout a často od problémů utíká. Ale je taky milá, přátelská, tvrdohlavá a vtipná. Občas trochu ztratí hlavu a nemyslí, ale to patří k životu. V pár chvílích jsem s ní soucítila a rozhodla bych se stejně, v druhé chvíli bych ji nejraději pleskla za její naivitu. Ale stejně to byla výborná postava. Pavel, nebo-li Marvin, je typický bručoun, který je ale svým chováním hrozně vtipný. Ale umí být i dost naštvaný a tvrdohlavý, nebo naopak milý a přívětivý. Je to jak chodící protiklad.


Celá kniha se odehrává hned na dvou místech. Na vesnici i ve městě, kam se přesouváme s půlkou knihy. Hlavní ale je, že všechny cesty jsou po České republice, to se jen tak nevidí. Je tu ještě jedna zvláštnost a to autorčina záliba v přezdívkách. Pavel je Marvin, Eliška je zlá Karla a tak dále. Sprostá slova autorka nahradila hned několika výrazy, ale nejčastěji používala ondatra.

„Kdyby tu byli fakt zloději, tak by si vzal Filip z kufru to hrabadlo,“ navrhla jsem.

Knihu nemůžu hodnotit jinak než kladně. Je zajímavá, napínavá, z reálného a českého prostředí. Originalita z knihy jen sálá a jako oddechovka nemá jedinou chybu.

9/10
Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE.


9 komentářů:

  1. Knížka vypadá zajímavě.. Jen nechápu, že když píšeš, že nemá jedinou chybu tak má menší hodnocení.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha by mi měla od Fragmentu taky dorazit, ovšem už na ni čekám pár týdnů a stále nic, tak jen doufám, že se neztratila.

    OdpovědětVymazat
  3. Osobne takéto knihy nevyhľadávam, nápad nie je zlý, je fajn, že českí autori vedia napísať príjemnú i vtipnú knihu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je moje oblíbená jednohubka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvěle vypadající knížka :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem o ní hodně slyšela, a ráda bych si ji přečetla. Přeci jen, musí to být zajímavé, číst něco od českého autora a že to stojí za to :) Já taky české spisovatele moc nemusím, ale tohle by mohlo být skvělé! Tvá recenze je moc dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Katčiny romány se mi docela líbily, takže přemýšlím i o tomhle. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knížka mi dorazila zrovna dneska a už se na ni moc těším. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Víc se mi líbili Bavettovi, ale i tak proti téhle jednohubce nemůžu říct nic moc proti :) Těším se na Pekáč buchet! :) :D

    OdpovědětVymazat