středa 13. srpna 2014

(RC) - Boj o přežití začíná

Hon


Název: Hon

Autor: Andrew Fukuda

Nakladatelství: Fragment

Vazba: Paperback

Počet stran: 296

Série: Hon

Díl: 1.






Anotace

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk.

***

Originální příběh s napínavým zpracováním. Kniha se může zdát ze začátku trochu zmatená, ale jen co si čtenář zvykne na záměnu lidí, kniha bude utíkat jedna báseň. Doporučila bych ji spíš nenáročným čtenářům, kteří si chtějí užít četbu, ale nehledají v tom žádný hlubší smysl.

Lidí, tak jak je známe, už nejsou lidmi. Za lidi se teď považují monstra, které sají krev, jedí maso, nepotí se, nakašlou. Glupani jsou naopak lidé jako my, ale je jich už tak málo, že je volně nenajdeme. A pořádá se na ně jednou za čas hon. Do takového honu byl vybrán i Gen, který však není tím, kým se zdá být. Aby přežil a neprozradil se, budu muset vymyslet opravdu skvělý plán, jinak ho čeká jistá smrt.  

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich!

Opomenout obálku by byl hřích, protože je úžasně zpracovaná a na první pohled zaujme. Velké písmena přes půl stránky padnou do oka všem náhodným kupujícím, což je hlavní účel. Trochu mi vadí menší bílý nadpis hon, který je tam zbytečný. Jinak je to podařené a barvy se ke knížce taky hodí.

Začátek knihy je mírně zmatený. Autor v podstatě převrátil podstatu lidí, protože to jsou ti zlí a jiný. Kdežto normální lidé jsou glupani. Ze začátku mi dělalo hodně velké problémy se v tom zorientovat a pochopit kdo je kdo, ale autor se s tím nakonec popral dobře a poté jsem mohla nerušeně pokračovat.

Příběh je sám o sobě originální a hezky zpracovaný. Občas mě zaráželi drobnosti jako je opakování slov, nebo i situací. Ale dalo se to přehlédnout vzhledem k tomu, že děj je úžasně napínavý a zaručí, že se čtenář u čtení nebude rozhodně nudit. V knize je nachystaný hned několik překvapení a zvratů, které vámi doslova otřesou.

Přesně tak to skončí, když se z vás stane pochoutka. Když po vás touží. Vyhynete.

Otřást by vámi i mohly občas nechutné pasáže, kde jsme se znechuceně šklebila. Popisy slintajících lidí, nebo detaily napůl rozpadlých těch mohly být ušetřeny.

Postavy mi k srdci nepřirostly. Gen, hlavní hrdina a ten, který se vydává za někoho jiného, mě v hodně chvílích štval. Byl nerozhodný a zastával mylných názorů. Byl nesympatický a dokázal napáchat škod za několik lidí. A nezlepšila to ani jeho kamarádkaZáře, která jde na Hon s ním. Měla být za tu chytrou, což byla, ale občas se to přehánělo. Ani zbytek postav jsem si nezalíbila, což pro mě bylo zklamání. Jediný snesitelný byl glupan Sisy, která vedla skupinu glupanů, kteří měli být pochytáni a snězeni.

„Tudy!“ křičím. „Ten pach jde odtamtud, je vážně silný! Určitě jsem na správné stopě!“

Přišlo mi trochu divný, že k samotnému hodnu došlo až k posledním stránkám. Kniha sice není natahovaná, ale přesto tam bylo pár situací, které tam být vůbec nemuseli.

Celkově je kniha dobrá, ale jak jsem napsala spíš pro nenáročné. Příběh je napsaný jednoduchým čtivým stylem, který nikoho neurazí, ale ani nepotěší. Žádné ponaučení, jen nechutnosti a boj o přežití.

8/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE.

11 komentářů:

  1. O knihe som veľa počula a čítala som na ňu recenzie a väčšina je podobného názoru ako ty. Kniha vyzerá dobre, obálka je naozaj super, i keď má nejaké tie nedostatky. Napríklad u mňa by tie postavy rovnako ako u teba veľmi nezabodovali, každopádne knihy by som si rada prečítala a dúfam, že sa mi to raz aj podarí :-) Ach, len keď ja mám už taký dlhý ten zoznam čo chcem prečítať :D

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi rôzne názory sú na knihu. :) Možno po nej ale predsa le siahnem, :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se Hon docela líbil, překvapil mě mile a ty postavy se mi docela líbily, že se chovali divně, když potlačovali svoji osobnost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem četla a hodně s tvým názorem souhlasím :) a mile mne překvapil :) fakt nečekaně dobré, ikdyž občas absurdní třeba jak se smáli...a nechutné to slintání :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze. :) Já mám tuto knihu moc ráda. :) Těším se na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuhle knihu už si zuby brousím nějakou tu dobu. Zatím se mi však nenaskytla příhodný způsob jejího dostání, takže zatím jen budu pozorovat z dálky. :D A máš rozhodně bezvadnou recenzi.

    OdpovědětVymazat
  7. Máš pravdu, že kniha opravdu umí zaujmout obálkou. Mě se na jednu stranu jeví hrozně kýčovitá a na druhou stranu se mi určité prvky líbí.

    Ohledně děje, já osobně se v těch upířích příbězích moc nevyžívám, takže to mě od knihy celkem odrazuje. Co mě ale překvapuje je tvoje hodnocení. Tobě se nelíbí ani jedna z postav a dáváš 8 z 10? Já ti do toho nechci kecat, já jsem tu knihu nečetla, jen to z mého úhlu pohledu vypadá zvláštně...

    Jinak opět velmi dobře napsaná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kniha by mi příští týden měla dorazit jako recenzní výtisk, jsem fakt zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze :). Souhlasím, Hon rozhodně umí zaujmout obálkou... Upířiny mě moc nelákají a z tvého popisu nevím, jestli by se mi kniha líbila... Ale pouze tak odhaduji. Možná si jí přečtu, ale spíš ne, nebo až nebudu mít co k čtení :).

    OdpovědětVymazat
  10. FUrt nevím, jestli mě to nezklame. :D Knihu s podobným námětem už jsem četla, a nic moc.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrá recenze, akorát mě trochu zaráží, že jsi neupozornila na nedostatky knihy. Tolik nedomyšlených věcí týkajících se celého toho světa! :/ Například jak mohl Gen něco přirovnávat k potápěčům, když potápěči v jejich světě neexistují? Proč se upíři nevydali přes poušť...
    Potom mi přijde divné, že jsi dala knize 8/10, když tě nezaujala ani jedna hlavní postava. O.o
    Schválně jsem s komentářem k tvé recenzi čekala, než si knihu přečtu (jsem někde za 110 stranou). Co si o těch nedostatcích myslíš ty? :)

    OdpovědětVymazat