sobota 2. srpna 2014

(RC) - 4 ženy, 4 životy.

Paní Hemingwayová 


Název: Paní Hemingwayová

Autor: Naomi Wood

Nakladatelství: Metafora

Vazba: Hardback s přebalem

Počet stran: 271

Série: -

Díl: -





Anotace

Vášně, lásky, nevěry, rozchody... čtyři osudové ženy jednoho slavného muže. Čtyři ženy, čtyři manželky Ernesta Hemingwaye: Hadley, Pauline zvaná Fife, Martha a Mary. Žhavé Antibes, bohémská Paříž, Londýn, Amerika, Kuba... všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody, propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval a posléze zase ztrácel světoznámý lamač srdcí a velký spisovatel.

***

Zajímavá biografie, která není napsána obyčejným nudným stylem, ale s grácií a vtipem. U knížky nehrozí, že byste se nudili, nebo vám životy čtyř osudových žen byly nepříjemné. Vše je podáno tak, že se dozvíte zajímavé věci, ale neusnete u toho, jak u některých životopisů.

Ernest Hemingway prožil zajímavý život, který se proplétal s mnoho ženami. Ale jen čtyři z nich byly ty vyvolené a staly se jeho manželkami. V této knize se dozvíte o každé manželce něco, co jste nevěděli. Co všemu předcházelo, jaký vztahy měli ženy mezi sebou a další zajímavé informace, které se jinde nedozvíte.

Knihu jsem si brala jen s malými očekáváními, takže jsem po dočtení této biografie, byla velmi mile překvapena. Hned začátek zaujme a nutí čtenáře obracet listy jeden za druhým. Nebylo to, jako bych četla o jen o životě, ale jako bych prožívala příběh spolu s ostatními.

Měla by to být manželka? Nebo milenka? Milenka, nebo manželka?

Prostředí i postavy byly vykresleny naprosto dokonale. Po celou dobu jsem v knize byla a atmosféra se snášela všude kolem mě. Paříž jsem viděla živě před očima, otřesy války jsem skoro cítila. Číst tuhle knihu byl zážitek, který jsem nečekala.

 Kniha je rozdělena do čtyř částí a každá část je věnovaná jedné manželce. Ale není to tak, že by jeden příběh skončila, druhý začal. Vše bylo výborně vymyšleno a vše na sebe dokonale navazovalo. Taky se mi líbily v nadpise roky a místa, takže jsme se podle toho mohli zorientovat, jestli autorka vypráví jednu ze vzpomínek, nebo se jedná skutečnost.


„Jen se dívej Jinny Pfeifferová. Teď jsem možná jeho milenka. Ale brzo se stanu jeho ženou.“

Jedinou nevýhodu, kterou jsem vnímala, byly nesympatické postavy a občasné opakování slov. Někdy dokonce i situace, i když to se dá pochopit, protože všechny manželky rády chodily na různé společenské akce.

Co se týče těch postav, nesedli mi.  Ernesta Hemingwaye jsem neměla ráda už od začátku, přestože je to velký umělec, věčně se choval jako naprostý buran. A jeho chování vůči ženám mě nejednou pobuřovalo, protože s nimi zacházel jako s obyčejnými věcmi. Ale musím pochválit autorku, že byl krásně popsán jeho život. Jeho manželky mi taky nijak nepřirostly k srdci. Jediná  Hadley se mi zalíbila svojí nevinností a naivitou. Ale taky dobrosrdečností a přátelskostí. Ostatní manželky – Fife, Martha, Mary – mi přišly namyšlené, nebo marnivé.

„Vrať se, miláčku, ateliér čeká a máme spoustu jídla.“

Po dočtení jsem ale byla hodně překvapená, kolik mi toho v hlavě zůstalo. O každé ženě bych dokázala říct několik vět, což se mi normálně nestává. Naomi Wood píše opravdu úžasným stylem, který čtenáře zaujme. Jen mě zklamal doslov, kde je napsáno, že kniha je na základě fantazie. Nejspíš jsem doufala ve více faktů.

9/10
Mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE

8 komentářů:

  1. Zdá se mi to nebo knihy tohodle typu jsou teď všude? .. :D
    Já jen, že už jsem jich pár viděla.. Podle tvé recenze se dá usoudit, že kniha je dobrá.. celkem mě i zaujala, když budu mít možnost, tak si ji určitě přečtu :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. O Ernesta jsem se více zajímala na střední škole, psala jsem na něho několik seminárek a určitě si přečti jeho díla, stojí to za to :) ...
    Ernest byl takový drsnější, četla jsem jeho životopis o 800 stránkách, a strašně se mi líbilo, jak tam popisovali jeho prosazování se v novinách. Kniha vypadá skvěle, ráda bych si o jeho manželkách přečetla něco víc :) ..

    Jen na recenzi mi trochu nesedí, když mluvíš o postavách. Jedná se o biografii, kde jsou "popisovány" životy skutečných lidí. Takže slovo "postavy" mi tam nesedne - jako by jsi popisovala postavy z nějakého příběhu. Nevím jak to přesně vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s doporučením dočíst od Papá Hemingwaye něco jiného než Stařec a moře. ;) Vřele doporučuju Pohyblivý svátek - z něj se člověk dozví mnohem víc o Hemingwayi - člověku. A také k pochopení jeho vztahu s první ženou je super beletrizovaný životopis Pařížská manželka...

      Vymazat
  3. Knížka vypadá fakt dobře, ráda bych se dozvěděla něco nového. A jak říkáš - škoda, že je to na základě fantazie, dozvědět se více faktů by neuškodilo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Osobne životopisy veľmi nečítam, ale tento môže byť fajn :D Najmä, ak je tam aj niečo z toho vtipu :-) Rada by som sa o autorovi dozvedela viac a navyše, kniha má aj zaujímavú obálku :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha je teď skoro všude a já bych si jí tak ráda někdy přečetla! :) Pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten doslov by mě taky zklamal. :(
    Ale spíš než tohle bych si chtěla přečíst Grace. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle a ještě kniha o Grace jsou hodně v každém knihkupectví :) Byla jsem v Praze v Neoluxoru a tam měli celou hromadu :D
    Jinak, moc pěkná recenze. Možná bych taky mohla zkusit tuhle nebo tu knihu o Grace, ráda bych nějakou biografii zkusila. Životopisy nejsou moc pro mě, ale podle tvého vyprávění to zní tak dobře! :)
    Naomi Wood píše dobře, a věřím, že tohle téma zpracovala pěkně. Problémem je, že jak píše v doslovu, ne úplně podle pravdy..ale no jo. Stejně to musí být dobré :3

    OdpovědětVymazat