sobota 16. srpna 2014

Kniha mého dětství


O co jde:
Úkol je jasný a jednoduchý. Vybrat dětské knížky, které jste jako děti zbožňovaly a do teď na ně za nic na světě nedáte dopustit. 

***

Nejoblíbenější kniha


Kdo by neznal malého Harryho Pottera v téhle době? Mnoho z nás na téhle sérii doslova vyrůstalo a při každém novém dílu jsme byli natěšeni, co si pro nás autorka přichystala tentokrát. I já patřím mezi děti generace Harryho, takže není divu, že ho mám taky nejraději a nikdy na něj nedám dopustit. Harry je pro mě srdcovky a vždy taky bude. Číst knihy i koukat na film můžu pořád dokola a nikdy mě to neomrzí.

První díl je ještě takový víc dětský, ale je to ten prvotní nápad, který autorka podala naprosto dokonale. Kniha se čte téměř sama a to i po x letech našeho života. Harry Potter je zkrátka srdcovka, kterou nikdy neopustím.



***
Nejoblíbenější dobrodružná série

Jako malá jsem hrozně ujížděla na "detektivních" příbězích od Thomase Breziny. Tyhle knížky mi přišly neskutečně akční a vždy plné překvapení, i když zpětně vím, že jsem mnohdy předvidatelné. Taky se mi líbilo, že kniha vždy končila velkým odhalením a já se jenom třepala na to, kdo za vším stojí. Doma mám z téhle série asi 10 knížek, na které doteď dělám mladšímu bratrovi čtenářský deníky. 

Taky by se sem dala zařadit série Klub záhad, správná pětka a podobné typy. Místo abych četla holčičí knihy o koních jsem vždy radši sáhla po nějaké dobrodružné knize.

***
Knihy, které jsem mohla číst pořád dokola

Další oblíbená série, kterou jsem moha číst pořád dokola. V knihovně tyhle knížky neměli hlavně kvůli mě, protože pořád leželi u mě doma na poličce a nechtěla jsem je vrátit. Nakonec jsem si pár dílů pořídila domů sama, ale stále mi některé chybí.

Narnie je úžasně vymyšlený svět, i když mnoho z nás ho zdá jen ze stránky pohled Lev, čarodějnice a skříň a Prince Kaspiana. Ale to co vymyslel autor už v prvním díle Čarodějův synovec bývá často přehlíženo. Bohužel. 


***

Co mi rodiče četli před spaním

Moje nejoblíbenější knížka, kterou mi četli rodiče. Vílu Amálku jsem zbožňovala a hned několikrát jsem za ni šla na maškarní ples. Někdo měl rád Krtečka, já vílu Amálku, protože ta aspoň mluvila na rozdíl od Krtečka. Knihu pořád doma mám a nedávno jsem si jí listovala. Je neskutečné kolik vzpomínek Vámi projede díky pár stránkám dětské knížky.





***

Tak tohle byly moje oblíbené dětské knihy, které si ponesu v srdci navždy. A jaké jsou ty Vaše?

19 komentářů:

  1. Já od Breziny četla třeba Penny a sedm bílých tlapek (což bylo mnohdy teda dost krutý :D) a pak taky Klukům vstup zakázán - jen pro čarodějnice. Nikdy jsem nečetla dívčí romány :D A přijde mi zvláštní, kolik lidí jo.
    Jinak C. S. Lewis je muž :D
    Amálku jsem nikdy nečetla, ch :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, asi mi to ujelo, protože samozřejmě vím, že je to muž. :D Klukům vstup zakázán jsem taky četla pár dílů. :)

      Vymazat
  2. Jé, Harry ^^) Od Thomase Breziny mám knih jako vlasů :D Um, mám od něj pouze tři knihy...A Narnii mám nakousnutou :/ Mě třeba sestra před spaním četla kocoura Mikeše :I

    OdpovědětVymazat
  3. Jůůů to je sladké :) Sice se to od mých hodně liší, ale to vůbec nevadí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Harryho jsem četla teprve letos :D Jsem ostuda.. Ale když jsem byla menší, tak mě takhle mánie nějak minula. Sledovala jsem filmové zpracování a to mi stačilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moc zajímavý projekt, ale pouštět se do něj asi nebudu :/. Harry Potter - prostě forever. Je to výborná série. Narnie se mi taky líbila :D. Amálku znám a pamatuji si, jak mi z ní jednou máma četla před spaním :D.

    OdpovědětVymazat
  6. S tou narnii máš pravdu. Četla jsem všechny díly a naprosto jsem to milovala a pořád miluju. Vždycky když někdo mluvil o tom filmu jako o prvním dílu tak sem se tam nacpala a za začla vysvětlovat jak to vlastně na začátku bylo :D

    OdpovědětVymazat
  7. Narnie mi přijde jako strašně milá série, zatím jsem ji nečetla, ale už jí mám doma a o Vánocích (kdy mám největší chuť číst pohádkové příběhy) se do ní musím pustit. Filmy mám moc ráda, hlavně ten první je naprosto kouzelný <3 <3

    OdpovědětVymazat
  8. Letopisy Narnie mohu číst dokola a dokola i teď a ne jenom v dětství. Celou sérii naprosto zbožňuji a nedám na ní dopustit. Je fakt, že knihu Čarodějův synovec, což má být první díl, lidé většinou neznají a je to vážně škoda. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím, že první díl Harryho je takový dětský, ale dětské kategorii bych ho určitě nepřisuzovala :) ..
    Hezký výběr knih, Narnie je srdcovka :)

    OdpovědětVymazat
  10. HP je samozrejme skvelé, má to nepopierateľnú hodnotu, ja som sa k nemu však dostala neskôr, asi tak v tých jedenástich (?) a keď som bola malá, vyrastala som na tých klasických rozprávkach ako Popoluška, Snehulienka, Červená Čiapočka, Šípková Ruženka a podobne :-)
    Narnia je samozrejme tiež skvelá séria, kto by ju nemal aspoň trochu rád, že?? :D

    OdpovědětVymazat
  11. Od Breziny jsem nikdy nic nečetla, ale znám ty knihy :) Kdo by neznal Harryho? :)) Taky jsem ho měla moc ráda, a Narnie! Do té jsem byla a vlastně pořád trochu jsem blázen. Hodně se mi ty příběhy líbí, C.S. Lewis píše moc hezky :) Napsal i Alenku--nebo ne? :D Taky souhlasím s tím Čarodějovým synovcem. TO je totiž první díl, ale vlastně až šestý...bože :D
    Mě rodiče četli Křemílka a Vochomůrku :)

    OdpovědětVymazat
  12. Brezinu jsem četla taky a taky mě to hrozně bavilo, vzpomínám si, že moje nejoblíbenější byla loď duchů :D...
    Narnie je série, která se bude číst ještě hodně dlouho, je to naprosto famózní fantasy, které jakmile ejdnou začneš číst, čteš pořád dokola. :3.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojky, nominovala jsem tě do Řetězového tagu. Pokud chceš, můžeš se zapojit :). Více tady: http://karolina-kahounova.blog.cz/1408/retezovy-tag-od-amandy

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný článek. :)

    V době, kdy já jsem začala číst Harryho Pottera už začaly být i filmy, takže jsem vlastně až do dnes četla pouze jedničku, trojku a pětku. Těžko říct, jestli tomu někdy bude jinak... :/

    Vílu Amálku jsem sice nikdy nečetla, ale měla jsem jí strašně ráda jako večerníček. :)

    OdpovědětVymazat
  15. A Harrym i Březinou nemohu nesouhlasit :D

    OdpovědětVymazat
  16. Jé Harry :3333 A Brezina nebo Narnie^^ máme hodně podobných knih :3

    OdpovědětVymazat