pátek 4. července 2014

(RC) - Strach, hrůzu, bolest vyvolává jediná vzpomínka, nebo osoba?

Žena v černém – anděl smrti

Název: Žena v černém – anděl smrti

Autor: Martyn Waites

Nakladatelství: Metafora

Počet stran: 210

Vazba: Pevná

Série: Žena v černém

Díl: 2.




Anotace
Je podzim 1940, zuří druhá světová válka a na města Velké Británie dopadají německé bomby. Domy se hroutí, lidé umírají… Rodiče se loučí s dětmi a posílají je z Londýna na venkov, kde by pro ně mělo být bezpečněji. Skupinka školáků doprovázená dvěma učitelkami je ubytována ve starém, osamělém, zchátralém domě poblíž nevlídného močálu. Cesta k němu vede po přílivem zaplavované hrázi s podivným jménem Devět životů…
Měli by tu být sami, ale brzy se ukáže, že tady na ně někdo – nebo něco? – čeká. Tajemné náznaky záhy přerostou ve smrtelné nebezpečí.
„Kdykoliv ji někdo spatří, zemře dítě,“ tvrdí venkovský stařec, který však není zdaleka tak pomatený, jak se zdá.
Jaká děsivá síla číhá v Domě u Úhořího močálu, aby si vzala to, po čem už nekonečná léta touží

***
Horor Žena v černém mi vyrazil dech. Knihu jsem otvírala s jistým očekáváním, ale to, co na mě čekalo, se nedá s ničím srovnávat. Fantastický, napínavý, hrůzostrašný příběh, který vám zabrnká na nervy a psychiku.
Už obálka vypadá tajemně a záhadně. Líbí se mi, že je v temnějších barvách s výraznými nadpisy, ale hlavně, že souvisí s obsahem celé knihy. Je na první pohled znát, že to nebude žádný romantika, nýbrž pořádný horor, který zaručeně postraší.
Obvykle horory nečtu, ale u tohoto jsem udělala výjimku už z důvodu, že je z druhé světové války a slyšela jsem na ni už chválu. A rozhodně jsem neudělala chybu, protože kniha je fantastická. Už od začátku je jasné, že to bude napínavé. Prostředí války je realisticky popsáno a budí ve vás hrůzu a to jste ještě nenarazili na hlavní pointu. Ale po té, co na ni opravdu narazíte, budete jen němě zírat a v tichosti se bát.
Čekejte originální nápad, nové způsoby strašení a úžasné popisy strašidelných míst. To, jak autor dokáže popsat tu chvíli je neskutečné. Natahuje to, abychom se báli déle, ale přesto to neprotahuje tak, abychom se nudili. Vždy najde něco, čím nás překvapí a nám projede po páteři další záchvěv.

„Naposledy se zkusila nadechnout. Marně“

Nejvíc mě ale překvapil konec. Ten Vám dokonale zahraje na psychiku, protože to už je prostě moc.
Čekáte konečně klid, rozuzlení a ono BUM. Je to opravdu síla, stejně jako některé části, kdy se vaši oblíbení hrdinové snaží zachránit.
Přesto ale musím i kritizovat. Autor se moc nevyžívá v popisech postav, okolí a podobných věcí a rychle je odbyde. Občas je to na škodu, protože by napínal čtenáře a líp by vykreslil celý obraz. Taky musím napsat, že ačkoliv je to úžasný horor, který jsem měla za den přečtený, není to ten typ, po kterém byste se týden báli chodit na záchod. Je sice super, chvílemi jsem nedýchala, ale dlouho se bát nebudu.

„Pak se pomalu ztratila ve stínech a rozplynula se. Čekala.“

Děj, jak bylo zmíněno je velmi napínavý a hlavně dobře čtivý. Stránky sami ubíhají a než se nadějete, je konec. Knížku o dvou set stranách jsem měla během čtyř hodin přečtenou. Celá linie plyne rychle díky častým napínavým místům, které jsou na každé druhé stránce. U knihy se určitě nudit nebudete, jen civět, co všechno se na jedné stránce může stát.

„Umřelo jí v neděli, viděla ho v pondělí.“

Hlavní hrdinkou se stala nesmělá, přesto statečná Eva. Ačkoliv se zdá spíš tichou osobou, je odvážná a hlavně obětavá. Já na jejím místě bych to už mnohokrát vzdala, ale ona vždy vstane a jde dál zachránit ředitelka Jean Hoggová, která do poslední chvíle věří jen svému úsudku. Téhle postavě jsem měla několikrát chuť vrazit facku, ale přesto jsem ji měla svým způsobem ráda. Je to rázná žena, která ví, co chce a vždy za tím jde, což se jí musí uznat. Další za zmínku stojí Harry. Je to bývalý kapitán letectva a jako Eva to neměl v minulosti lehké. Hodně si u mě získal obdiv, když se postavil stínům minulosti a byl ochotný se obětoval pro lásku.
ostatní a nemyslí na sebe. Tahle hrdinka si určitě zaslouží obdiv, protože na svůj mladý věk toho zažila už spoustu.  Další ústřední postavou je

Styl autora je jednoduchý. Dobře čtivý, ale trochu mě rozčilovaly příliš krátké kapitoly. Většina se pohybuje kolem tří stránek, což je poměrně málo. Kdyby je spojil, nebo rozepsal, bylo by to o poznání lepší. Autor píše jak er, tak i ich formou. Občas střídá pohledy postav a u každé postavy, je jiná forma. Bylo to zajímavé, vůbec ne divné. Ani mi totiž nepřišlo, že by se to nějak moc přehazovalo.

„Cítila, jak ji mezi lopatkami ztuhly svaly.“

 ***
Hodnocení
Můj první horor dopadl super. Hlavně konec je celkem dost odstrašující, což jsem nečekala a o to víc mě to překvapilo. Také se mi líbilo, že se neřešil jen horor, ale i vztahy a láska mezi Evou a Harrym. Dodalo to celému příběhu na realičnosti. Přesto to ale není na deset bodů, protože moc dlouho se po tomto hororu bát nebudu.


9/10
Mockrát děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete koupit ZDE.

10 komentářů:

  1. Knížku jsem četla minulé prázdniny a hrozně se mi líbila - i když jsem se u ní moc nebála (to bude asi tím, že jsem to četla odpoledne na letním sluníčku a né večer před spaním :D), ale líbila se mi.. Jinak se mi víc líbí ta filmová obálka..

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra, to je jen pokračování Ženy v černém, že? A mně se to zdálo nějaké divné :D Netušila jsem, že je, tak si ho asi přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, wow a wow.. Tuto knihu si beru na dovolenou a jsem na ní opravdu zvědavá. Bojím se ráda, ale čeho je moc, toho je moc. Jsem takový ten člověk, co se pak v noci bojí zavřít oči, ze strachu, že ho někdo začne sledovat... :D Ale pokud bude děj dobře napsaný, a podle tvé recenze je, tak to bude opravdu něco skvělého! Díky za tvůj názor, na knihu se těším mnohem víc! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka mi dneska přišla a těším se na ní díky recenzí víc a víc. Skvělá recenze :)).

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem popravdě ještě žádnou hororovou knihu nečetla, ale ráda bych ji zkusila. Ne že bych se ráda bála, spíš mi jde o to napětí a celkovou atmosféru. Děkuji za doporučení Ilonko :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, znie to skvele! Veľmi rada by som si knihu prečítala, znie to skvele a žiadny horor som ešte nikdy nečítala, veľmi by ma zaujímalo ako by som knihu brala a či by som sa pri nej bála :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha vypadá zajímavě.. Celkem by mě zajímalo, jak bych se chovala a cítila po jejím přečtení :D Ikdyž hororové knížky mi ani tak nevadí (strach) jako film.. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem viděla film, ale jak tak koukám, moc společného to nemá. Možná tak hlavní myšlenku. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Jééé, Eva :D
    Očekávala jsem něco jako ten zfilmovaný horor, ale nakonec je to i docela jiné O.o
    Rozhodně mě to ale láká víc, než třeba King! A... asi jsem nečetla dost pozorně a máš to tam napsané, ale jak to, že o je druhý díl? O.o

    OdpovědětVymazat
  10. Neviděla jsem žádný film a nečetla jsem ani první ani tento díl. :D Když došla nabídka od Metafory na tuto knihu, říkala jsem si že by mě možná lákalo si ji nechat poslat a přečíst ale já zas tak moc horory nemusím takže jsem tuto knihu přeskočila a počkám si na jinou :D Jinak hezká recenze.

    OdpovědětVymazat