neděle 27. července 2014

(RC) - Někdy i jediný pohled dokáže mnoho

Na první pohled

Název: Na první pohled

Autor: Grégoire Delacourt

Nakladatelství: Host

Vazba: - (e-kniha)

Počet stan: 226

Série: -

Díl: -




Anotace
 Jako každý večer sleduje Arthur Dreyfuss svůj oblíbený seriál, když vtom někdo zaklepe na dveře. Jde otevřít, na sobě trenky se Šmouly. Nevěří vlastním očím, před ním stojí Scarlett Johanssonová, hollywoodská star, která byla v různých anketách několikrát zvolena nejkrásnější ženou světa. 

***

Pokud čekáte normální oddechový klišé román, jste na špatné adrese. Tato knížka je nejen o lásce a vyvíjejícím se vztahu dvou lidí, ale i problémech lidí, které se moc neřeší, ale řešit by se měli. V této knížce se nevyhnete ani erotickým scénám a lechtivým tématům, přesto je vše uvedeno v pravé míře. Celkově je kniha zajímavá, ale bohužel ji chybělo jakési osobní kouzlo, které knihu vyzdvihne výš a některé scény byly nudnější.

Jednoho dne se u dveří Arthura objeví známá herečka Scarlett Johanssonová. Unavená a jen s kabelku, se zjeví právě u dveří automechanika, který tomu nemůže uvěřit, ale pozve ji dál. Nestačí se divit, jak může Scarlett, zrovna ona, skončit u něj? Arthur však odhaluje jedno její velké tajemství, které boří hranice a tenhle sladký páreček se do sebe zamilovává.


Hned na začátek musím říct, že styl autora mi tak úplně nesedl a měla jsem problém se do knihy začíst. Připadalo mi, že občas autor knihu zbytečně moc natahoval a vkládal tam věci, které jsou úplně zbytečné, jako například zdlouhavé detaily ohledně filmů.



Tím nastává problém, že je kniha místy nudná s dlouhými pasážemi o ničem. Nezlobila bych se, kdyby je prostě odstranili a nechali jen to podstatné. Hned by to byla lepší knížka. Druhou takovou vadou, která je, ale spíše osobní je, že v knize bylo příliš myšlenkových pochodů, než děje. V knize se odehraje jen pár věcí, a zbytek je zabrán různými myšlenkami, přemýšlením a podobnými věcmi, které nemám zrovna v lásce. Připomíná mi to zbytečné mluvení o politice.

Kromě těchto dvou hlavních negativů se mi kniha líbila. Knížka byla prokládána úryvky z různých básní, což je rozhodně zajímavé a originální. Pomocí básní bylo vyřčeno mnoho vyznání, které Arthur neuměl vyjádřit vlastními slovy.

Další pozitivum je úžasně popsaný vztah Arthura a Scarlett. Postupné sbližování a zárodek lásky je popsán dokonale a realisticky, jako bych to prožívala sama. Jejich lásku bylo možno cítit skrz stránky, nebo čtečku, protože atmosféra byla po celou dobu zamilovaná, laskavá a zasahovala čtenáře přímo.

Arthur, automechanik, je milý chlápek, který mi přišel hodně nesmělý. Celou dobu se držel spíše vzadu a první kroky nenáležely jemu. Je to jemný chlápek, který potřebuje citlivou ženu, která ho opravdu bude mít ráda. Arthur má rád básničky, díky nimž se dokáže líp vyjadřovat. Měla jsem ho ráda, protože mi jeho plachost přišla roztomilá a jeho zájem o básničky jen zvýšil můj zájem o něm. Naproti tomu Scarlett je opakem Arthura. Je taky milá, ale se vzpurnější a energetičtější povahou. Byla to Scarlett, kdo udělal první krok a byla to ona, kdo vedl jejich vztah. Občas mi ale přišla i domýšlivá a namyšlená, díky čemuž se nestala mojí oblíbenou postavou.


Za zmínku stojí opravdu nečekaný konec. Kniha působí na typ knížky – žili spolu šťastně až do smrti, ale v tomhle případě můžete očekávat jistý zvrat, který vám vyrazí dech. A témata, která se normálně v knížkách neřeší, jako je například úmrtí v rodě, psychiatrická léčebna a škála dalších problémů. Z knihy si jde vzít spoustu ponaučení.

Hodnocení
Z knihy jsem pořád zmatená a nevím, co si o ní mám myslet. Na jednu stranu je zajímavá námětem i popisy vztahu, ale na druhou jsou zde nudné pasáže a celkově je děj ochuzen o zvraty, kromě nečekaného konce. Nezbývá mi nic jiného než udělit následující hodnocení.

7/10
Mockrát děkuji Palmknihy za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete pořídit ZDE

8 komentářů:

  1. Zajímavá recenze. V nějakých ohledech mi kniha připadala dost dobrá a zajímavá, ale někdy spíš jako obyčejná. Každopádně nad ní popřemýšlím:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :)
    Knížku znám, ale nečetla jsem ji (jak překvapivé).., kdybych měla možnost tak si ji ráda přečtu, ale nepoběžím pro ni :D

    OdpovědětVymazat
  3. No... já celkově na romanťárny nejsem :) Pokud tobě nesedl styl psaní, já se o to ani nemusím pokoušet :D
    Moc krásná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Páči sa mi názov aj obálka knihy, veci, ktoré si obvykle všímam ako prvé :-) Po prečítaní anotácie som však už taká nadšená nebola, vlastne ak by som si anotáciu ku knihe prečítala napr. v knižnici, vrátim ju na policu :-) Nie je to môj štýl a ako som sa dočítala v tvojej recenzii, tie hluché a natiahnuté pasáže by mi tiež nesadli :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, jestli by mĕ to bavilo. Obálku to má hroznĕ hezkou a určitĕ by mĕ upoutala v knihkupectví. Ale ten přibĕh... no, když na ní narazím v knihovnĕ, tak si ji vezmu, ale hledat ji nebudu.
    Moc hezká recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to mě docela zaujalo, myslím si, že mně by autorův styl seděl asi o něco více :) Ta fotka v záhlaví blogu je focená Tebou? Je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, jestli bych se do toho pustila. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím, po té anotaci se mi to moc nezdá...Tohle opravdu není můj žánr, jako obecně většina romantických knížek.

    OdpovědětVymazat