čtvrtek 31. července 2014

(RC) - Léto, kdy se všechno změní

Léto na druhý pokus

Název: Léto na druhý pokus

Autor: Morgan Matsonová

Nakladatelství: Coboo

Vazba: Paperback

Počet stran: 407

Série: -

Díl: -






Anotace
Poslední léto, které by mělo trvat navěky… Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. 

***

Rádoby letní oddechová knížka, která zavání klišé. Po přečtení ale zjistíte, že kniha Vám dala mnohem víc, než jste očekávali a budete z ní příjemně překvapeni. Kniha není jen o letní lásce, jak by se mohlo zdát, ale spíše o vážných tématech, jako je rakovina, důležitost rodiny, nebo lásky.

Taylor odjíždí s rodinou na chatu, kde před pěti lety za sebou nechala pěknou spoušť, takže je pochopitelné, že se jí tam nechce. Ale je donucena jet, protože si to přeje její umírající otec, pro kterého to je poslední léto. Taylor musí napravit všechny svoje chyby a přešlapy, které zde zanechala, ale je ve hvězdách, zda to všechno dokáže. 

„A někdy jsem se vzbudila s očima oteklýma od pláče.“

Na první pohled upoutá krásná letní obálka, která vybízí k přečtení v parných letních dnech. Je úžasně žlutá, ale nejvíc mě na ni zaujalo, že přední obálka navazuje na tu zadní. Je to jeden celkový obraz, který vytváří úžasný přebal knihy.

Možná někteří vědí, že autorka napsala knihu Amy a Roger: Na cestě, což je často chválená a zmiňovaná kniha. Proto jsem měla od knihy jistá očekávání, která mi autorka splnila a ještě přihodila pár překvapení k tomu.

Už ze začátku je jasné, jak kniha dopadne. Smutně. Ale ne tím způsobe, kde si řeknete, že je vám hlavní hrdiny líto, ale tím způsobem, že vás to opravdu chytí za srdce a budete brečet. Taylořin otec má rakovinu slinivky, která se nadá vyléčit a tohle je pro něj poslední léto, které si chce užít. Svádí boj o čas, který prohrává.

„A taky věz, že jsem tě vždycky měl moc a moc rád – a vždy budu“

Rodina odjíždí na chatu u jezera, ale nežije tu v pokoji, jak by se mohlo zdát. V knize je spoustou nástrah každodenního života. Špatné vztahy v rodině, které až teď mají možnost se spravit, hádky se sourozenci, strach ze smrti. Postavy nejsou dokonalé ani zdaleka. Jsou lidské, zranitelné a chybují.

Taylor je normální holka, která před nepříjemnými situacemi utíká. Proto je pro ni velice těžké se smířit s tím, že se její rodina rozpadá. K tomu se musí vypořádat se zničeným kamarádstvím a klukem, kterého bez důvodu opustila. Její zvyk utíkat ji všechno stěžuje, ale postupně se v knize vyvíjí a chápe, že občas se s realitou musí poprat. Je to silná hrdinka, která si získá každého, kdo ji dá šanci, protože i přes její chyby je vevnitř čistý a milý člověk. Lucy a Henry jsou ti, kteří museli trpět, když je před pěti lety zranila jejich nejmilovanější osoba a teď musí trpět znova, protože zase zasahuje do jejich životů. Jsou naštvaní, ale i smutní. Musí se smířit s věcmi, se kterými nechtěli mít nic společného. Ale i přes všechno zlo se dokážou zachovat jako pravý přátelé. Jejich odvaha přenést se přes všechno je obdivuhodná a jejich přátelskost závistuhodná.

„Ty však máš velké, krásné a silné srdce, které si zaslouží, aby ses o něj podělali s někým, kdo za to stojí.“

Celých čtyři sta stránek, kterými Vás doprovází Taylořin pohled a lehký styl psaní autorky, uběhne jako voda. Děj je zajímavý, emočně vypjatý, plný překvapení a nového poznání. Objevovat své nové já společně s Taylor bylo úžasné a nelituji, že jsem ti tuhle knížku přečetla, protože byla úžasná. Nebudete litovat, protože tenhle příběh Vás opravdu zlomí srdce a budete na něj myslet ještě dlouho po té, co knihu odložíte. 


10/10
Děkuji portálu Databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete sehnat ZDE.

9 komentářů:

  1. Obálka je naozaj krásna, príjemne letná :-) Je mi trochu ľúto tej smutnej témy, takéto knihy veľmi nevyhľadávam, ale na druhej strane, taký je život, nemôže byť iba veselý alebo akčný :-) Kniha vyzerá zaujímavo a ako píšeš, autorka má dobrý štýl písania, to je dôležité :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem četla Amy a Rogera, tak jsem na tuto knihu hodně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekná recenzia.
    Na knižku sa dosť teším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem už viděla, z tvé recenze mě celkem zaujala, přidám si jí na seznam.. Ale vůbec nevím kdy se k ní dostanu, protože těch knih není zrovna málo.. :D
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Omlouvám se, ale jelikož si knihu chci přečíst, číst recenzi nebudu. :(

    OdpovědětVymazat
  6. Nejdřív mi tato kniha připadala jako jednou velké klišé (ale v dnešní době je velmi těžké napsat knihu, která není klišé), ale po recenzi bych si knihu chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezká recenze :) Mě se téma a nápad moc líbí, knihu si chci moc přečíst. Budu brečet :D

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná recenze :) Knížka mi dneska přišla, už se na její čtení moc těším! :)

    OdpovědětVymazat