čtvrtek 10. července 2014

(RC) - Hladové hry

Hunger games – aréna smrti

Název: Hunger games – aréna smrti

Autor: Suzanne Collinsová

Nakladatelství: Fragment

Vazba: Měkká

Počet stran: 328

Série: Hunger games

Díl: 1.



Anotace
 Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. 

***
Kdo by neznal Hunger games? Knížka, která strhla celý svět a strhne i vás. Je to okouzlující, napínavá a emotivní kniha. Po dočtení si budete připadat omráčení a ještě dalších pár dní budete nad knihou přemýšlet. Tato knihy totiž umí zanechat dojem!

V Panemu se každý rok uskutečňují Hladové hry na počest nové země, ale také, aby připomněli vzbouřencům, že řídí zemi oni. Hlavní hrdinové Katniss a Peeta se stávají splátci za svůj kraj a putují do hlavní arény, kde bojují o život. Vyhrát může jen jeden, kdo se jím nakonec stane?

Obálka je velmi příjemná na dotyk i na pohled. Je vyrobena z jemného materiálu a vzory jsou vyraženy, takže pod dotykem cítíte každý detail. Obrázky jsou velmi jednoduché, přesto působí příjemně. Reptodroz přesně vystihuje celý děj knihy. Potom jsou zde nápisy, kde jsou výrazné a přesto ne dotěrné.

„Dvanáctý kraj. Místo, kde člověk může bezpečně umřít hlady.“

Už po první kapitole zjistíte, že kniha vás bude bavit. Je originální, nápaditá a už na prvních stránkách napínavá. To se postupně zvyšuje, takže na konci knihy máte dojem, že Vás z toho praskne hlava. Na autorce se mi líbilo, že i přes všechno napětí, které je v knize důležité, dokázala odhadnout chvíle, kdy si potřebuje čtenář přece jen na chvíli oddechnout a zpracovat všechny informace.

Děj není nikterak složitý. V prvních pár kapitolách se vyjasní všechny pravidla a podmínky her a tím všechno složitost končí. Autorka píše spíše lehčím stylem, na který si navykne každý. Není potřeba se na něj nějak připravovat, protože se čte skoro sám.

„Šťastné hladové hry! Ať vás stále doprovází štěstěna.“

Kniha je velice nápaditá. Jste si téměř jistá, že víte, co se v daný okamžik stane, ale není tomu tak. Vždy vás děj něčím překvapí, ať už v dobrém, nebo ve zlém. U knihy se teda určitě nudit nebudete. Stránky plynou po desítkách a na konci jste překvapeni, že už jste dočetli. Na konci se mi taky líbí, že není úplně otevřený. Je jasný, že bude potřebovat další díl, ale ten díl je už uzavřená kapitola.
 
Trochu se mi nelíbily některé názory hrdinů. Přišli mi příliš zaujatý a na to, že bylo hlavní hrdince šestnáct let, abych tipovala, že bude mít v tomhle ohledu víc rozumu a bude mít menší předsudky. Je pochopitelné, že bude mít zlost, protože za hry vlastně můžou, ale ne všichni. Katniss hází všechny obyvatele Kapitolu do jednoho pytle, přitom se ji někteří snažili pomoct.

„Nechť sedmdesáté čtvrté Hladové hry započnou.“

Co se týče hlavních hrdinů, jsem spokojená. Katniss, i když zastává radikální názory, přesto působí sympaticky, odvážně i inteligentně. Dokázala odhadnout vzkaz i přes různá jídla, nebo podobné věci. Taky se mi líbila její houževnatost, protože i když se zdálo ztracený, nevzdávala se a bojovala dál. Občas mě štvala vztahem k Peetovi. On ji div že ne na rukou nosí a ona se k němu chová hrozně chladně, přitom si to nezaslouží. Peeta je velice milý chlap, který mi přišel hrozně dobrosrdečný a litovala jsem ho, když byl vybrán zrovna on. Líbilo se mi, jak se celou dobu choval k ostatním a hlavně ke Katniss. I když nad ní ostatní zlomili hůl, on to s ní nikdy nevzdal. V knize vystupuje spoustu dalších postav a já bych chtěla jmenovat svoji oblíbenou – Routu. Mladá holčička, která nebojuje, přesto dokázala přežít dost dlouho. Je to tip postavy, ke které byste se hned rozběhli a objali ji. Ona mě nejvíc zasáhla.
 
Je hezké, že postavy působí opravdově. Všichni dělají přešlapy, zvlášť Katniss, která se z nich postupně učí. Je vidět její velký vývoj, ale to i Peetuv. V knize nejsou jen dokonalé hlavní postavy a k tomu záporáci. Jsou tu i lidé, kteří žijí na vesnici, trable každodenního života a podobně


Hodnocení
Kniha je rozhodně zajímavá a originální. Není to tip, který by kopíroval, ale naopak. Hodně knížek je na HG podobných. Kdo knihu už četl, musí souhlasit, že zasáhne, rozesmutní i rozveselí. Listy otáčíte s dětskou nedočkavostí a napětím sotva dýcháte. Kniha s vámi hodně zamává, takže v tomhle ohledu je hodnocení jednoznačný.


10/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku na tuhle úžasnou knihu.
Můžete ji koupit ZDE.

11 komentářů:

  1. Súhlasím s tvojim názorom, táto kniha je skvelá, podľa mňa najlepší diel z celej série :-) Jednotka bola nápaditá, originálna a akčná, Katniss som si obľúbila a bola som vždy zvedavá čo sa stana v knihe ďalej :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hunger games jsou prostě...nejlepší dystopie, alespoň pro mě! :3
    Upřímně řečeno, jediné co mě na HG štvalo byl Peeta. :DDD
    Nikdy jsem mu nepřišla na chuť, já radši Hurikána. ^^ :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ooo ano, sérii celou miluju, brzy si pojedu re-reading, takže se na to těším a doufám, že mne to nadchne jako poprvé, protože si nepamatuju detaily z knihy, vím jen takový ten obal hlavně i díky filmu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už se na to dlouho chystám :3 A po tvé recenzi ještě víc :D Je vidět, že sis to užila ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, kniha je skvělá, stejně jako celá série. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sdílím tvůj názor! Skvěle napsaná recenze. Hunger games jsou opravdu dobrou volbou snad pro každého čtenáře. Skvělé myšlence, která je čtivě napsané se prostě nedá odolat. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Proti prvnímu dílu teda skoro nic nemám. Sama jsem ho četla před nedávnem a pamatuji si, že jsem chtěla vidět, jak to bude pokračovat :) ...
    Hned na začátku jsem si oblíbila Peetu Jen mě trochu štvalo, že autorka tak často popisovala téměř každý Katnissin krok :)

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s tvým názorem na knihu. První díl je skvělý. Dřív jsem ho měla nejradši, jenže potom jsem si dala re-reading a spíš jsem začala preferovat druhý. Ale to je spíš jen věc názoru. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím se tebou :3 HG jsou super (- i když s dalšími díly podle mě kvalita klesá..) :)
    Peetu jsem moc nemusela,ale to už záleží na názoru čtenáře;)
    Ale Routu jsem si taky zamilovala <3

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám tuto sérii moc ráda. :) První díl byl nejlepší. :)
    Super recenze.:)

    OdpovědětVymazat