pátek 18. července 2014

(RC) - Dívka v plamenech

Hunger games – Vražedná pomsta

Název: Hunger games – vražedná pomsta

Autor: Suzanne Collinsová

Nakladatelství: Fragment

Vazba: Měkká

Počet stran: 335

Série: Hunger games

Díl: 2.



Anotace
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! 
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

***

Pokračování úspěšného prvního dílu arény smrti vás uchvátí úplně stejně. Pokud čekáte rapidní zhoršení, jak to bývá u mnoho dílů, jste na omylu, protože i vražedná pomsta je kniha, na kterou se nezapomíná. 

Katniss po té, co vyhrála Hladové hry, se stěhuje do vesnice vítězů, ale ani tady nemá klid. Musí se připravit na turné kolem všech krajů a přitom hrát svoji lásku k Peetovi co nejlépe, jinak se stanou špatné věci. K tomu se přidává ještě jedna špatná zpráva – jsou čtvrtohory, což znamená, že na splátce je vymyšleno něco speciálního. Co to bude tentokrát?

I tentokrát je obálka hezky udělaná a k příběhu se hodí možná ještě víc než u prvního dílu. Obálka má krásnou červenou barvu se žlutými a světlými motivy a nápisy. Jak už je známu u této série, na obálce nesmí chybět reprodrozd, který je zabírá značnou část. Přesto je krásný a nevtíravý. Nápisy se zde taky hodí, nebijí přímo do očí, ale jdou krásně přečíst a zapadají.

„Vzdávám se. Přestávám mluvit i reagovat, odmítám jíst a pít.“

Začátek knihy je volný a snaží se čtenáře vhodit do děje, což se daří skvěle. Nebyla jsem zmatená a všechny informace okamžitě zapadly na místo. Pár dalších stránek dál plyne spíše volněji, přesto ne nudně. Autorka se víc zaměřila na myšlenky Katniss, které jsou mnohdy zajímavé, a v minulém díle jim nebylo dopřáno tolik místa.

Kolem padesáté stránky se děj začíná vyvíjet a pomalu se plnit napětím. Nad celou touto knihou visí atmosféra nejistoty a strachu, kterou jsem byla plně pohlcena.  Pořád jsem v obavách přemýšlela, co se stane dál, protože kniha je plná překvapení.

Bohužel mi ale přišlo, že hlavní zápletka byla až příliš pozdě. Přišlo mi, že první část knihy je roztahaná a spíše na zamyšlení, kdežto další je kratší a hodně napínavá. Možná by bylo lepší, kdyby autorka rozdělila knihu spíš na půlky, protože druhou část bych si přála víc rozebranou a delší. Přesto ale kniha nikde není nudná. 

„Dokud jsi naživu, žije i povstání.“

Na této knize bych vytkla ještě jednu věc, nebo spíš postavu. Katniss, jako hlavní hrdinka, mě v tomto díle začala trochu víc štvát. Pořád ji obdivuji za její výdrž, odvahu i odhodlání, ale taky si hrála příliš na ublíženou holku. Často se utápěla v sebelítosti a v těchto momentech jsem měla chuť odložit knížku. Všichni ostatní se starají o ni a na sebe nemají čas, ale ona přesto myslí na sebe. V tomhle mě deprimovala. Naštěstí to vynahrazoval  Peeta, kterému bylo dopřáno víc prostoru. Měla jsem ho ráda už v prvním díle a v toto se má láska k němu ještě prohloubila. Miluji jeho dobrotu a jednání vždy za správnou věc. Jako jediný ze všech je čistý s dobrými úmysly a to ho zvedá do úplně jiné kategorie. Přesto je i odvážný, což je další vlastnost, kterou na něm obdivuji. K tomu se přidá trochu paličatosti a odhodlanosti a máme úžasnou postavu.. 

V knize je i spoustu dalších postav, které v minulém díle byli přehlížené, nebo úplně nové. Líbí se mi, že autorka je nepřehlédla, ale i vedlejší postavy krásně popsala a nezastínila je. Mezi mé oblíbené třeba patřil Finnick, i když se zpočátku zdál jako nepřítel, na konci jsem jeho dobrotu a přátelství ocenila.  

„Takže to zase začíná?“ ptá se matka. „jako dřív?“

Styl autorky je odzbrojující. Zavede vás do svého světa a nepustí, dokud není konec a vy nemáte jednou šanci z toho nevyjít neotřesení. Hlavně konec je epický, energetický, strašlivý a napínavý. Po poslední větě v knize mi přeběhl mráz po zádech a já jen němě koukala na prázdnou stránku.

***

Hodnocení
Na konec bych chtěla jen říct, že knížka je opravdu úžasná, stejně jako první díl, ale. Už je tam to ale, které knihu staví do pořadí jako druhý, protože první díl je originální a pro mě o něco málo lepší. Přesto si myslím, že si kniha zaslouží plný počet bodů, protože nikdo, kdo si tuto knihu přečte, nebude litovat.


10/10
Mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této úžasné knihy.
Můžete si ji koupit zde. A první díl zde.

11 komentářů:

  1. Já mám celou tuto sérii moc ráda. :)
    Jednička byla nejlepší, za ní hned dvojka a potom trojka. :)
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásná recenze :333 Sice nevím, jestli bych si taky Peeta zamilovala, ale myslím, že ano. Mě většinou ty dobré postavy přijdou upjaté - ovšem záleží na knize :D
    Mmt ten odstavec pod tímhle citátem - „Dokud jsi naživu, žije i povstání.“ - je trošku chaotický O.o V jednom místě popisuješ Peeta a v dalším odstavci je nedokončená věta, pravděpodobně o té Katniss. Asi kvůli obrázku :)
    Promiň, jestli buzeruju x/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ano, byla tem nedokončená věta, ale už je to spravený. Díky za upozornění, vůbec jsem si toho nevšimla. :)

      Vymazat
  3. Druhý díl se mi taky líbil, řekla bych, že ještě víc než ten první. Hlavně ten překvapivý konec, po kterém jsem chtěla číst dál a dál :) ... A právě Peetu jsem si oblíbila v této knize. Hurikána jsem pak už nemohla ani vystát :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá recneze :) Já bych tuhle knihu hodnotila možná spíše 9,5/10 :) Ale v euforii po dočtení bych jí klidně dala 1000000000000000000/10 :D
    A na jednu věc bych chtěla upozornit - možná to jen mě blbne počítač, ale u postav máš: "Katniss, jako hlavní hrdinka, mě v tomto díle Peeta, kterému bylo dopřáno víc prostoru." zřejmě se ti tam nějaká věta usekla, jinak mi to nedává smysl ;) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, Hunger games. Skvělá série. A v mnohém s Tebou souhlasím :-). A Peeta je naprosto skvělá postava! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Súhlasím s tvojím názorom, že tá zápletka prišla trochu neskoro, mňa tá prvá polovica knihy trochu nudila, bolo to také... málo akčné :D
    Inak si to pekne vystihla a ak môžem jeden malý detail - v odstavci s opisovaním postáv máš jednu časť dvakrát - začala trochu víc štvát. Pořád ji obdivuji za její výdrž, odvahu i odhodlání, ale taky si hrála příliš na ublíženou holku. Často se utápěla v sebelítosti a v těchto momentech jsem měla chuť odložit knížku. Všichni ostatní se starají o ni a na sebe nemají čas, ale ona přesto myslí na sebe. V tomhle mě deprimovala. Naštěstí to vynahrazoval ... tá posledná časť :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze, kniha si plný počet bodů bezpochyby zaslouží. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím, skvělá recenze.

    Druhý díl patří k těm lepším, i když jsem ho jednu dobu strašně bojkotovala...
    Ohledně toho konce....ten mi přišel příšerně zmatený, než abych si uvědomovala, jak dramatický vlastně byl...

    OdpovědětVymazat
  9. Hezká recenze :). Máme na knihu podobný názor...

    OdpovědětVymazat
  10. Kniha je úžasná. :)
    Omlouvám se za takový chudý komentář, ale já se na víc nezmůžu. :(

    OdpovědětVymazat